DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“TÜRK MALI PATENTLİ MALLARA YÖNELELİM”

Yayınlanma Tarihi :
“TÜRK MALI PATENTLİ MALLARA YÖNELELİM”

akif_akay_kadinlarCHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle üretimin azaldığına dikkati çekip, ülkenin ekonomik olarak gelişmesi için yerli malı kullanılmasının şart olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, ülkemizin sahip olduğu olanaklara ve topraklarımızda her tür ürünün yetişmesine karşın, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ithal edilen ürün miktarının her geçen gün arttığını belirtti. Akay, “Yerli malları, bir ülkenin kendi öz sermayesini ifade eden, tüketildiğinde geliri ve vergisi üretimden istihdama kadar yine üretildiği ülkeye katkı sağlayan mallardır. Ekonomik gelişim için yerli malı kullanmamız şart” dedi.

“YERLİ MALI TÜKETMEK ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA OLMALI”

12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada uygulanan yanlış politikaların Türkiye’yi Cumhuriyet öncesi döneme döndürdüğünü savunan CHP’li Akay, günümüzde tonlarca kaçak çay ve şekerin yurda girdiğini, milyonlarca ton buğday ve yağ ithal edildiğini kaydetti.

“PAMUK ÜRETİMİNDE CUMHURİYET ÖNCESİNE DÖNDÜK”

Akay, “Pamukta Cumhuriyet öncesinin de gerisine, bakliyat ve tütünde dünyanın en büyük üreticisi iken ithalci konuma düştük. Yerli malları bir ülkenin kendi öz sermayesini ifade eden, tüketildiğinde geliri ve vergisi üretimden istihdama kadar yine üretildiği ülkeye katkı sağlayan mallardır. Bu nedenle tutumlu olmak ve yerli malı tüketmek eğitimin öncelikleri arasında yer almalıdır” diye konuştu.

“YERLİ MALI KULLANIMI GİDEREK AZALIYOR”

Ülke ekonomisinin gelişmesi için, tasarrufun önemine değinen Akay, ulusal kaynakların doğru işletilmesinin ve temel tüketim maddelerinin de yerli kaynaklardan karşılanmasının amaç olması gerektiğini vurguladı.

Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: “1980’lere kadar pamukta ihracatçı konumunda olan Türkiye şimdilerde pamuğun yarısını ithal eder duruma geldi. Türkiye günümüzde Çin’den sonra en büyük pamuk ithalatçısıdır. 2000-2012 arasında ithal edilen 7 milyon ton pamuğa ödenen döviz yaklaşık 11 milyar dolardır. Bakliyatta nüfus artış hızını yakalayacak üretim artışı sağlanamamaktır. Günümüzdeki bakliyat üretimi 10 yıl öncekinden azdır. Yerli malı kullanımı giderek azalıyor.”

“YANLIŞ POLİTİKALAR ÜRETİMİ AZALTIYOR”

Uygulanan yanlış tarım politikaların hem üretimin azalmasına neden olduğunu hem de çiftçiyi tarımdan uzaklaştırdığını belirten Akay, ihtiyacı karşılamak için ürünlerin ithalatla teminin  önemli oranda döviz kaybına neden olduğuna dikkati çekti. CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, “İthal edilen ürünler desteklenmiş olduğundan fiyat açısından yerli ürünlerle kolayca rekabet edebilmektedir. Bu sürecin tersine dönmesi Türkiye’nin kendi ekolojik koşullarına, insanın ihtiyaç ve çıkarlarına uygun sürdürülebilir üretim planları yapmasına ve doğru tarım politikaları uygulamasına bağlıdır” şeklinde konuştu.

“TÜRK MALI PATENTLİ MALLARA YÖNELELİM’”

Yerli Malı Haftası vesilesiyle her Türk vatandaşını, ülkemizde yapılan yatırımlarla yetiştirilen ürünlere, fabrikalarımızda üretilen Türk Malı patentli mallara yönelmenin önemini bilerek yaşamaya davet eden CHP’li Akay, “Sanayileşen, üreten ve herkesin iş sahibi olduğu, aldığı ücretle ya da elde ettiği kazançla huzur ve mutluluk içinde yaşadığı bir Türkiye ve Adana dileğimizdir” dedi.

YORUM YAP