
Bir zamanlar tekstilin merkezi olup, ürün kalitesi ve çeşitleriyle dünya modasını yönlendiren Adana, son yıllarda yeniden canlanan tesisleriyle, eski parlak günlerine dönme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Organize Sanayi Bölgesi’ne yapılan yatırımlarla hareketlenen tekstil sektörümüzün kaliteli üretimini, müşterisi, “Çin’de bile olsa” gelip buluyor.
AOSB’nin kuruluş yıllarında önemli çalışmalar yapan Organize Sanayi Bölgesi İş Adamlar Derneği’nin (OSİAD), başkanlığını da yapan duayen tekstilci Hilal Aksöz’ün firması da tekstilde dünya devi olan Çin’e, kumaş ihraç eden firmalarımız oldu.
Çin’e kumaş ihraç etmeye başladık.
Fiyatı az, miktarı çok ürünleriyle son 10 yılda tekstil sektörünün dengelerini alt üst eden Çin’e kumaş ihraç eden Hilal Aksöz, Türkiye’ye en uzak ülkelerden birisi olan Çin’e ihracat yapacağına önceleri kendisi de pek inanmamış. “Çünkü Çin’den bize çok ucuz fiyatla kumaş geliyor ve sektörü büyük sıkıntılara sokuyordu.” diyen Hilal Aksöz’ün bu düşüncesi Paris’teki bir fuarda, ürettikleri kumaşları görüp beğenen Çinliler’in talebiyle değişmiş.
Adana’ya gelip tesisleri incelediler
Yaklaşık 15 yılı yöneticilik olmak üzere 40 yılı aşkın süredir tekstil sektöründe olan ve ABD’de 6 yıllık iş deneyimi ola Halil Aksöz’ün yönetim kurulu başkanı olduğu Arse Tekstil, Çin’e ihracatın ilk adımını Şubat ayında Paris Tekstil Fuarında atmış. Fuarda da Arse Tekstil standını ziyaret eden toptan kumaş ticareti yapan bir Çin firmasının yetkilileri ürünleri beğenince numune istemiş. Fuarın hemen arkasından Çin firmasının dört yöneticisi Adana’ ya gelerek, Arse Tekstil’in OSB’de ki toplam 10 bin metrekarelik tesislerini incelemişler.
Kumaşın Çin yolundaki serüveni
İnceleme sonrasında Çinliler’in sipariş vermesiyle Adana-Çin hattında tekstil ticaretinin ilk adımları atılmaya başlanmış.
“Adana’ dan Çin’e kumaş ihraç eden ilk kez biz olduk.” diyen Hilal Aksöz, süreci “Deneyimimize güvenen ve çalışma sitemimizi beğenen Çinliler, Temmuz ayında 3 bin metre akre kumaş sipariş etti. İlk siparişleri Hongkonk ve Guangzhou bölgesindeki müşterilerine satan Çinli firma 3 bin metrekarelik yen bir sipariş daha verdi.” diye anlattı.
Bu iki siparişin başlangıç olduğunu kaydeden Aksöz, bundan sonra siparişlerin sıklaşacağını ve miktarın artacağını düşündüğünü söyledi. Aksöz,” Çine kumaş ihraç etmemiz Adana için iyi bir önek olmalı. Nitelikli ürün yaparsanız, Ar-Ge ‘ye önem verirseniz, hızlı ve kaliteli hizmet sunarsanız en zor pazarlara bile girilebileceğini kanıtladık.” diye konuştu
Dünya markalarına kumaş satıyoruz
Başta tekstil olmak üzere sanayicinin tek çaresinin ihracat olduğunu söyleyen, bunun içinde büyük çaba göstermek gerektiğini vurgulayan Aksöz, şöyle devam etti:
“Biz dış pazarlarda rekabet edebilmek için iki ortak firmanın katılımıyla boyahane kurduk. Numuneler için her ay on binlerce dolar harcıyoruz. Ürün geliştirmeye fuarlara katılmaya nem veriyoruz Bu sayede yıllardır Polo gibi Zara gibi dünya markalarına kumaş satıyoruz.”