DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

TZOB KARADENİZ’DE TOPLANDI

Yayınlanma Tarihi :
TZOB KARADENİZ’DE TOPLANDI

semsi_bayraktar_tzobBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile birlikte Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Karadeniz Bölge toplantısına katıldı.

Erdoğan, Trabzon’da Novotel’de, 23 Kasım 2013 Cumartesi günü düzenlenen, Karadeniz Bölgesi’nden 19 ilden 181 Ziraat Odası’ndan 400’ün üzerinde temsilcinin katıldığı TZOB Karadeniz Bölge toplantısında yaptığı konuşmada, çiftçilere, “yangını söndürmek için hepinizin nefesine ihtiyacımız var” şeklinde seslendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında, Türkiye’nin 188 ülkeye 1633 çeşit tarım ürünü ihraç ettiğini belirterek, “Elbette bugünlere kolay gelmedik. Bunun için Tarım Kanunu başta olmak üzere 16 ayrı kanuni düzenlemeyle sektörün faaliyetlerine hukuki olarak güçlü bir temel oluşturduk” dedi.

Toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, “Türkiye, kendi ihtiyacını karşılayabilecek tarım üretimi yapabilme potansiyeline sahip, dünyadaki müstesna ülkelerden biri hale gelmiştir. Bu avantajımızı koruyarak, ülkemizde daha etkin daha verimli, daha çeşitli üretim yapılmasını sağlama yönünde çok yoğun bir çaba içindeyiz” diye konuştu.

Erdoğan, 2023 yılına kadar ekonomik olarak sulanabilir 8,5 milyon hektarlık arazinin tamamını suya kavuşturacaklarını söyledi.

“Alın terinin ne olduğunu en iyi bilen sizlersiniz”

2002 yılına kadar Türkiye’de toplamda 450 bin hektar arazi toplulaştırması yapılabilmişken, kendilerinin 11 yılda 4 milyon hektar alanda toplulaştırma yaptıklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

“Toprakla, tarımla, hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimiz Türkiye’nin nabzını en iyi şekilde tutabilen kardeşlerimiz. Alın terinin ne olduğunu en iyi bilen sizlersiniz. Emeğin, ekmeğin değerini en iyi sizler anlıyorsunuz. Bereket gibi, kanaat gibi bize ait olan, bu topraklara ait olan kavramları en yakından sizler yaşıyorsunuz. Bir ülkenin çiftçisi mutluysa o ülke mutludur, huzurludur, geleceğe güvenle bakıyordur. Çok ağır şartlarda çalıştığınızı, tam anlamıyla ekmeğinizi topraktan çıkardığınızı da biliyoruz.”

“2071’in Türkiye’sini birlikte inşa etmeyi sürdüreceğiz”

Terörün maliyetinin sadece Doğu’ya Güneydoğu’ya zararı olmadığını, tüm Türkiye’ye olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şehitlerin de sadece yakınlarının değil, herkesin yüreğini acıttığını söyledi.

“Öyleyse gençlerimizi yaşatmak, yoksulluğu aşmak, Türkiye’yi büyütmek için de hep birlikte çalışacağız” diyen Erdoğan, çözüm sürecine verilen destek için teşekkür etti.

Çok daha fazlasına ihtiyaçları olduğunun altını çizen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Yangını söndürmek için hepinizin nefesine ihtiyacımız var. Tek derdimiz var, bu yangını hep birlikte söndürmek. Türkiye geneline yayılmış tüm ziraatçı kardeşlerimden bu yangını söndürmek için bize destek vermelerini bekliyorum. Sizlerin samimi desteği ile büyük hedeflerimize ulaşacağımız biliyorum, bugüne kadar verdiğiniz destekler için tekrar teşekkür ediyorum. İnşallah 2023’ün, 2053’ün, 2071’in Türkiye’sini birlikte inşa etmeyi sürdüreceğiz.”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar

Toplantının açış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Erdoğan’a teşekkür ederek, “29 Aralık 2012 tarihinde yapılan TZOB GAP Bölge toplantısından sonra Karadeniz Bölge toplantısına da katılımınız sektöre verdiğiniz önemi gösteriyor” dedi.

TZOB’un 5,5 milyona yakın üyesiyle Türkiye’nin en büyük meslek kuruluşu olduğunu, kendi büyüklüğüne yaraşır bir şekilde ve hızlı biçimde hizmet ettiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“İl ve ilçelerin yüzde 90’ında teşkilat kurduk. 800’e yakın Ziraat Odamız var. Ziraat Odalarımızın yüzde 70’i kendi hizmet binasına sahip… Yine Ziraat Odalarımızın yüzde 45’inde tarımsal araç ve makine parkı var. 75 tane toprak tahlil laboratuvarı kurduk.

Ürün işleme, paketleme ve ambalajlama tesislerimiz var. Antalya’ya zeytinyağı fabrikası kurduk.

Odalarımızın birçoğunda girdi temin mağazaları var. Çiftçimize girdi temin ediyoruz. Soğuk hava depoları kuruyoruz. Bölgenin en büyük soğuk hava depolarından birini Rize’de inşa ediyoruz.

Kırsal kalkınmayla ilgili 200’e yakın proje yaptık. Bu projeler karşılığında Avrupa Birliği fonlarından aldığımız hibeleri çiftçimizin hizmetine sunduk.

Otomasyonu bitiriyoruz. Mevcut altyapımız ve hizmete girecek otomasyon sistemimizle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın çiftçi kayıt sistemine talibiz.

Çiftçi eğitimine önem veriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Jandarma Genel Komutanlığımız, Karayolları Genel Müdürlüğümüzle yaptığımız protokoller çerçevesinde çiftçi eğitimi, kadın çiftçi eğitimi, genç çiftçi eğitimi, güvenlik traktör kullanımı, tarım Bağkur’u eğitimlerini ortaklaşa sürdürüyoruz. Ağaçlandırma seferberliği yürütüyoruz.

Ankara’da eğitim merkezi inşa ediyoruz. 3-4 ay içinde bitireceğiz.

Ziraat Odalarımızda Kadın kurulları ve gençlik kurulları kuruyoruz.”

Gıda sektörünün, enerjiyle birlikte dünyanın öncelikli sektörlerinden biri olduğunu vurgulayan Bayraktar, “gıda güvenliğini sağlayan ülkeler şanslı olacak. Sadece çiftçileri değil, ülkeleri zenginleşecek. Yapısal sorunlara rağmen, üretimden vazgeçmeyen çiftçimizin hizmetinde olmaktan gurur duyuyorum. Vefakar çiftçimize huzurunuzda şükranlarımı arz ediyorum. Allah onlardan razı olsun” dedi.

“Hedeflerimiz büyük, sorunların çözülmesi lazım”

Hedeflerinin büyük olduğunu, sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Arazilerimiz parçalanmış, parçalanmaya da devam ediyor. İşletme bazında ortalama arazi büyüklüğümüz 59 dekara inmiş durumda. Bu kadar küçük arazilerde verimli tarımsal faaliyet yürütülemez. TBMM gündeminde olan miras hukukuyla ilgili tasarı yasalaşmalıdır. Konuyla ilgili olarak, 9 bölgede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile Ziraat Odalarımız birlikte çalışıyor. Miras hukuku değişikliğiyle ilgili bilgilendirme toplantıları yapıyorlar.

Halen sulanamayan 2,77 milyon hektar alanın sulamaya açılması önemli. Bu alanlar sulamaya açılırsa net ithalatçı olduğumuz ve 3,6 milyar dolar ithalat yaptığımız yağlı tohumların üretimde patlama olur. İthalatçı olmaktan kurtuluruz.

“Su zengini değiliz. Basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı”

Su zengini değiliz. Suyun yüzde 70’ini tarımsal sulamada kullanıyoruz. Bundan dolayı basınçlı sulama sistemleri yaygınlaştırılmalı. Bunun desteklenmesi önemli.

Sularımız hızlı bir şekilde kirleniyor. Suları kirletenlere yönelik müeyyideler ağır olmalı. Kim kirletiyorsa cezasını çekmeli. Endüstriyel ve kentsel atıklar arıtılmadan sulara bırakılmamalı. Sanayi kuruluşları plansız bir şekilde belli yerlerde yoğunlaştırılmamalı. Plansız sanayileşme, kalitesiz yakıt, yanlış tarım uygulamaları, hava, toprak ve sularımızı kirletiyor.  Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak’ta hava kirliliği, Giresun, Ordu, Sinop ve Trabzon’da kentsel ve sanayi atıklardan kaynaklanan kirlilik, Rize ve Samsun’da su kirliliği önemli…

Karadeniz de kirleniyor. Açık denizlerle bağlantısının kısıtlı olması ve Tuna, Dinyeper, Dinyester ve Don gibi büyük nehir havzaları ve bu denize kıyısı olan ülkelerin atıklarının büyük bir kısmının akarsularla taşınması nedeniyle Karadeniz,  yıllardır kirlenme sorunuyla karşı karşıya. Uluslararası işbirliği ve sözleşmelerle Karadeniz’deki kirlenmenin önüne geçilmesi gerekir. Çünkü, balıkçılığımız etkileniyor, ayrıca Marmara Denizi de kirleniyor.”

“Üreticiden litresi 1 liraya alınan süt, ambalajlanarak 3 katına satılıyor”-

Et ve Süt Kurumu’nun kurulduğunu, kurumun ana statüsünün değiştirilerek faaliyete geçmesini beklediklerini anlatan Bayraktar, “Sütte sanayicimiz Bakanımızı da ve bizi de uğraştırıyor. Maliyetin altında çiğ süt almaları üreticimizi zorluyor. Üreticiden litresi 1 liraya alınan süt, ambalajlanarak 3 katına satılıyor. Gözümüz yok ama kazan-kazan olmalı. Onlar yatırım yaparken, üreticimiz de kazansın, yatırım yapabilsin. Sanayicilerimiz, Aralık ayında çiğ süt fiyatlarını belirlerken üretimin geleceğini tehlikeye atmasınlar. Kendi ayaklarına kurşun sıkmasınlar. Türk çiftçisinin ürettiği sütü, daha ucuza dünyada bulurum devri bitti” dedi.

Planlı üretime geçmek gerektiğini, ekonomik örgütlerin güçlü olmadığını, onların bazı işlerinin Ziraat Odaları tarafından yapılmaya başlandığını belirten Bayraktar, şunları söyledi:

“Havza bazlı destekleme modelini daha fonksiyonel hala getirelim. Lisansı depoculuk önemli. Gelişerek devam etmeli. Çaylıklarımız yaşlı. Yenilenmesi çalışmaları başladı. Bir an önce çalışmaların tamamlanması gerekiyor. 2012-2013 sezonunda 301 bin 193 ton iç fındık ihracatıyla 1,8 milyar dolar döviz elde edildi. Bu rakam, gıda ve tarım ihracatımızın yüzde 11’inin üzerinde bir oranı oluşturuyor. Doğu Karadeniz’de dekar başına ortalama fındık verimliliği 60-70 kilogram, ülke ortalaması 100 kilogram. Fındık bahçelerinin yaşı 70 ile 100 arasında. Ekonomik ömrünü tamamlamış, küçük parsellerden oluşuyor. Fındık bahçelerimizin de yenilenmesi gerekiyor. Alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödemelerin 2015 yılından sonra da devam etmeli. Bu desteğin devam ettirilmesiyle ilgili alınan karardan dolayı teşekkür ediyorum.

Tarımda bütün paydaşların gece gündüz demeden çalışması gerekiyor.

Verimli tarım arazilerinin korunması, erozyonun önlenmesi, çölleşmeyle mücadele konuları önemli.”

Tarıma yönelik sabit sermaye yatırımının 2014 yılında, bu yıla göre yüzde 9,1 artarak 16 milyar 975 milyon liraya ulaşacağına dikkati çeken Bayraktar, “kamu sabit sermaye yatırımları içinde tarımın payı yüzde 10,4 iken, özel sektörde bu rakam yüzde 3,4’e iniyor. Kamu yatırımlarında aslan payını alamadık. Tarım olarak daha fazla yatırımı hak ediyoruz. Yalnız, iç ve dış talebe uygun, planlı yatırım olmalıdır” dedi.

Oda başkanları tarımın sorunlarını anlattı

Toplantıda, bölge odalarını temsilen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe, Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu konuşma yaptı.

Oda başkanları, fındık, çay, çiftçi borçları, yağlı tohumlar, hidroelektrik barajları, sulama, drenaj, arıcılık, su ürünleri, kredi-finansman, mazot, gübre, elektrik gibi girdi fiyatları, destekler, hayvancılık, 2B arazileri, tarım topraklarının amaç dışı kullanımı, arazi parçalanması, toplulaştırma, TARSİM, yem bitkileri, süs bitkileri, çevre kirliliği, sebzecilik ve meyvecilikte yaşanan sorunlar gibi konularda sunum yaptılar, soru sordular.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, oda başkanlarının sorularını ayrıntılarıyla anlattı ve tarım politika ve uygulamaları, destekler, yapılanlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Toplantı, Başbakan Erdoğan’ın ayrılmasından sonra da devam etti ve yaklaşık 4 saat sürdü.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ayna üzeri, hat sanatı işlemeli tablo, Trabzon Ziraat Odaları adına TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Karadeniz Bölge sorumlusu Hasan Kozoğlu, kemençe, Karadeniz folklor ekibi kıyafeti, Uzungöl ve Başbakan’ın fotoğrafının işlendiği tablo, Sakarya Ziraat Odaları adına da Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Türkiye haritası üzerine Başbakan Erdoğan fotoğrafının işlendiği tablo hediye etti.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış