Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, ‘Sofulu Çöplüğü’ olarak bilinen Adana Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Bertaraf Tesisleri etrafındaki yapılaşmaya dikkat çekti. Tesislerde incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Tümer, vatandaşların haklı olarak yoğun çöplük kokusundan şikayet ettiğini ancak Adana Büyükşehir Belediyesi ile yapılan sözleşmeye göre tesisin bulunduğu yerden kaldırılmasının kolay olmadığını ifade etti.
NEDEN YAPILAŞMA İZNİ VERİLDİ?
Sarıçam’daki çöplük etrafında altyapı yetersizliği ve çöplük kokusuna rağmen Sofulu Belde Belediyesi’nin Sarıçam İlçe Belediyesi olurken çöplük sorununun göz ardı edildiğini, yeni bir şehir kurulurken problemlerin de o esnada çözülebileceğine dikkat çeken Tümer, “Ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi, bu bölgeyi de kapsayan 3 kez nazım imar planı yaptı. Bu plan çalışmalarında da çöp alanına çözüm getirilmedi. Şimdi ise orada çöp alanı yokmuş gibi 1/1000 ölçekli planlara bağlı olarak ruhsat verilmeye devam ediliyor” diye konuştu.
VATANDAŞLAR SIKINTI ÇEKİYOR
CHP’li Tümer, “2017 yılından başlamak üzere yoğun bir yapılaşmaya meydan verilen Sarıçam’daki çöplük etrafındaki vatandaşlarımız pis koku nedeniyle sıkıntı çekiyor. Adana Büyükşehir Belediyesi ile yapılan anlaşma gereği 2008 yılında kurulan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin aldığı Çevre Etki Değerlendirme Raporu’nda (ÇED) ve Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan sözleşme gereği 1.200 metre mesafeye kadar yapılaşma izni verilmeyeceği belirtiliyor. Karşılıklı imzalanan sözleşmeye rağmen çöplük etrafının hemen yanında olabildiğince artan yapılaşmaya izin veren belediye yetkilileri bu etaptan sonra vatandaşın sorununu görmezden gelmemelidir” diye konuştu.
İKİ ÜNİVERSİTE ARASINDA SIKIŞTI
Bölgede yapımı devam eden stadyum ile birlikte eğitim-öğretime başlayan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yanı sıra Çukurova Üniversitesi, yapımına başlanan Yeni Adana Fen Lisesi, Büyükşehir Belediyesi Toplu Konutları ile çok sayıda inşaatın sürdüğünü anımsatan Tümer, vatandaşların haklı olarak kokudan rahatsızlığını dile getirdiğini ancak yap-işlet-devret modeliyle yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisleri’nin kaldırılmasının kolay görünmediğini vurguladı.
Tesis yetkilileriyle yaptığı görüşmede bugüne kadar yapılan yatırımların 100 milyon lirayı bulduğuna dikkat çeken Tümer, şirket yetkililerinin tesisin kaldırılmasına yönelik çabalar karşısında yatırım maliyetlerini talep edeceklerine vurgu yaptı. Tümer, iki üniversite ile konutlar arasına sıkışan çöplüğü, öngörü ve vizyonel bakış açısından yoksun olarak vatandaşa mahkum edenlerin sorunu çözmekle yükümlü olduğunu sözlerine ekledi.