Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) 22 Mart Dünya Su Günü’nde, temiz su, çevre ve yaşam hakkına dikkat çekmek için tarihi Taşköprü üzerinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Yeşil Pedal, Adana Bisiklet Topluluğu, Çukurova Üniversitesi Bisiklet Kulübü ve Perşembe Akşamı Bisikletçileri bisikletleriyle, Türk Chopper Adana üyelerinin motosikletleriyle katıldığı etkinlikte dikkat çekici eylem yaptı.
TMMOB’ye bağlı oda başkanları, yönetim kurulu üyeleri, KESK, DİSK, Tabip Odası, Eczacı Odası, PSDK, İHD, ÖDP, HDP, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, ÇETKO ve Adana Çevre Platformu üyelerinin de katıldığı etkinlikte suyun önemine dikkat çekmek için Taşköprü üzerinden Seyhan Nehri’ne su döküldü. Çevre bilincini artırmak için bisiklet gruplarının gösterisi ilgi çekerken havaya uçurulan balonlar büyük alkış aldı.
Su sorununa dikkat çeken fotoğraf görsellerinin süslediği Taşköprü üzerinde katılımcılar adına açıklama yapan TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, “Hayat kurumadan suyumuza sahip çıkmalıyız” dedi.
“TEHLİKE KAPIMIZDA”
Son elli yılın en ciddi kuraklığının yaşandığına dikkat çeken Nazım Biçer, “İklim değişikliğinin yarattığı kritik eşikte, su krizinin ortaya çıkaracağı tehlikeler kapımızda. Üstelik, kapitalistlerin kar hırsı varlığını koruduğu sürece de ekolojik tahribat derinleşecek ve dünyamızı bekleyen en büyük çatışma gıda ve su temini üzerinde yoğunlaşacaktır” dedi.
Bugün yeryüzünde suya erişemeyen ve yeterli hijyen koşullarından yoksun insanların sayısının milyarlarla ifade edildiğine işaret eden Biçer, şunları söyledi:
“Güvenli su miktarına erişimden yoksun olduklarından, her yıl su ile ilişkili hastalıklardan çok sayıda insan ölmektedir. Türkiye’de ise suyun çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı, atık suyun toplanması ve arıtılması gibi su hizmetlerinin tüm aşamalarında ticarileşme ve özelleştirilme süreci yaşanmaktadır.
Seyhan Havzası Uluslararası İklim Değişikliği raporlarında, küresel ısınmaya karşı en hassas ve savunmasız bölge olarak yer almaktadır. Hal böyle iken, önlem almak gerekirken; Seyhan nehrini derinleştirme ve genişletmeden, nehrin içinde liman, çevresinde oteller yapmaktan bahsedenler ve bunu Adana’nın yararına bir proje olarak sunanlar var. Doğa uyarıyor, iklim değişikliği uyarıyor; ancak iktidar hırsı, oy hırsı, kar hırsı gözleri kör ederek en temel haklarımızı ticarileştirmeye devam ediyor.”
UYARILAR
Bilinçli su tüketimini yaygınlaştırarak su kaynaklarının korunması gereğine işaret eden Biçer, şu uyarıları da yapmayı ihmal etmedi:
– Suyu alınıp satılan bir meta olmaktan çıkartmalıyız!
– Nehirlerimizi, derelerimizi, yeraltı su kaynaklarımızı kapitalistlerin talanından korumalıyız.
– Temiz su kaynaklarımızın korunması için tarımda basınçlı su sisteminin kullanımını sağlamalıyız!
– Arıtma, evsel atık ve endüstriyel atık tesislerinin yaygınlaştırılmasını temin etmeliyiz!
– Ekolojik dengeyi alt üst eden HES projelerine karşı durmalıyız!
– Su kaynaklarımızı koruyan, sürdürülebilirliğini temin eden acil eylem planının ve su politikasının hayata geçirilmesi için mücadele etmeliyiz!