İş dünyası, kamu, akademi ve STK’ların daha rekabetçi olmaları hedefiyle SEDEFED tarafından düzenlenen 12. Rekabet Kongresi sona erdi. “Ekonominin ve İş Dünyasının Sürdürülebilirliği” temasının işlendiği ikinci günün açılış konuşmasını gerçekleştiren SEDEFED Başkan Yardımcısı ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, pandemi sürecinin iş gücü piyasasında var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğine dikkat çekerek, “Kadına eşit hakların sağlanmadığı hiçbir ülke ve hiçbir ekonomi, sürdürülebilir kalkınma potansiyeline erişemeyecektir” dedi.
25 Kasım 2020 / İstanbul – Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından bu yıl 12’nci kez düzenlenen Rekabet Kongresi sona erdi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) desteğiyle çevrim içi ortamda gerçekleştirilen etkinlikte, “Sürdürülebilir Sektörler: Yeni Dönemin Rekabet Senaryoları” farklı yönleriyle mercek altına alındı. Dünya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğin ikinci ve son gününün açılış konuşmacısı ise SEDEFED Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem oldu.
Emine Erdem: “Sürdürülebilir kalkınma kadınların ekonomiye eşit katılımlarıyla mümkündür”
Sürdürülebilirliğin üç temel bileşeninin çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim olduğunu söyleyen SEDEFED Başkan Yardımcısı ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, “Sosyal gelişimden bahsederken, dünyada sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yüzde 70’inin kadın olduğunu, kayıt dışı iş gücünün çoğunluğunu kadınların oluşturduğunu, hareket özgürlüğündeki kısıtlama ve sosyal izolasyon ile kadına karşı şiddettin arttığını hatırlatmak isterim. Bugün Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü; üzülerek şahit oluyoruz ki, kadınlara yönelik şiddet eylemleri ve kadın cinayetleri devam ediyor. Diğer taraftan pandeminin toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki olumsuz etkilerini de hep birlikte görüyoruz. Pandemi süreci, iş gücü piyasasındaki var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Kadına eşit hakların sağlanmadığı hiçbir ülke ve hiçbir ekonomi, sürdürülebilir kalkınma potansiyeline erişemeyecektir. Sürdürülebilir kalkınma ancak ve ancak kadınların güçlenmesi, ekonomiye aktif ve eşit katılımları ile mümkündür” dedi.
“Ekonominin ve İş Dünyasının Sürdürülebilirliği” masaya yatırıldı
Rekabet Kongresi’nin ikinci gününde, “Ekonominin ve İş Dünyasının Sürdürülebilirliği” teması işlendi. TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar, “Pandeminin Kadın İstihdamı ve Girişimciliğine Etkileri”; Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “KOBİ’lerin Finansmana Erişimi ve Dijitalleşme Destekleri”; EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Ortağı İlhami Koç, “Yakın Dönemde Sektörlerin Sürdürülebilir Finansman İhtiyacının Karşılanması”; AliExpress Türkiye CEO’su Yaman Alpata, “Dijitalleşme ile Sektör ve Tedarik Zinciri Dayanıklılığı İlişkisi”; UND Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener, “Pandemi Döneminde Güçlenen Lojistik Sektörü”; TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Çelik Sektörü COVID-19 Sonrası Beklentileri” başlıklı konuşmalarıyla iş dünyasının konuya bakışını yansıttı.
Panelin ardından kapanış konuşmasını gerçekleştiren SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı ise katılımcılar ile kongreye destek veren kişi ve kurumlara teşekkürlerini sundu.