Ankara Escortları

DOLAR32,4504% -0.15
EURO34,8290% -0.66
STERLIN40,7959% -0.56
FRANG35,5088% -0.41
ALTIN2.438,67% 0,10
BITCOIN63.778,770.99

ÖĞRETMENLERİN BORÇ YÜZDESİ!

Yayınlanma Tarihi :
ÖĞRETMENLERİN BORÇ YÜZDESİ!

isakayadanBirleşik Kamu-İş Konfederasyonu Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, öğretmenlik mesleğinin yanlış uygulamalar nedeniyle itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını söyledi. Adana’daki bir okulda öğretmenlik yapan İsa Kayadan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne yaşanan sorunlar nedeniyle buruk girdiklerini  belirtti. Konfederasyona bağlı Eğitim-İş sendikasının 33 ilde 1004 öğretmenle yaptığı “Öğretmenlerin Borç Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri” araştırmasına göre öğretmenlerin yüzde 45’inin kendine ait evi, yüzde 43’ünün arabasının olmadığı, yüzde 53’ünün kirada oturduğu, yüzde 29’unun ek iş yaptığı, yüzde 79’unun bankalara, yüzde 39’unun şahıslara, yüzde 41’inin esnafa borçlu , yüzde 81’inin kredi kartı borcu olduğu sonucunun çıktığını aktaran Kayadan, kutsal bir meslek olarak kabul edilen idealist mesleği öğretmenliğin itibarsızlaştırılıp, etkisizleştirildiğini söyledi.

Türkiye’deki 727 bin öğretmenin yüzde 70’inin 40 yaşın altında olduğuna dikkati çeken Kayadan, böylesine bir yapının örgütlenme açısından zayıf olduğunu ifade etti. Öğretmenlerin yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle bıkkınlık yaşadığını vurgulayan Kayadan, eğitim-öğretime ayrılan bütçenin sadece yüzde 8’inin yatırım için kullanılabildiğini vurguladı. Cumhurbaşkanlığı sarayı ve uçağı için harcanan parayla 12 derslikli 700 okul yapılarak bir ilin okulla donatılabileceğinin altını çizen Kayadan, ‘kariyer’ uygulaması nedeniyle öğretmenler arasındaki dayanışmanın ortadan kaldırıldığını savundu.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Adana İl Temsilcisi İsa Kayadan, öğretmenler olarak kutsal bir görevi yerine getirdiklerini ancak öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar nedeniyle mutsuz olduğunu belirtti.

24 Kasım’ın sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim emekçilerinin günü olması gerektiğine inandığını dile getiren Kayadan, “Bugüne kadar öğretmenler dışındaki, perde arkasında kalan eğitim emekçilerini hiçbir zaman inkar etmedik, etmememiz gerek. Onların aynı haklardan yararlanmaları ve böyle günlerde onları da anımsamamız gerektiğine gönülden inanıyorum.  Hep iktidarı ya da yetkilileri eleştirmek yerine çuvaldızı biraz da kendimize batırmamız gerek. Yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki 727 bin öğretmenin yüzde 70’i 40 yaşın altında. Böyle dinamik bir yapı var ama örgütlenme açısından zayıfız. Her 10 öğretmenden biri  “Sendikaya hiçbir zaman üye olmam” diyor.  Sendika denilince çoğunlukla siyaset, çıkar gibi sözcükler çağrışım yapıyor. Özellikle eğitim sendikaları içerisinde böyle bir handikabımız var” dedi.

ÖZELEŞTİRİ DE YAPTI

Açıklamasında öğretmenlik mesleğine yönelik özeleştiri de yapan Kayadan, Öğretmenlerin yüzde 50’sinin araştırma yapmadığını, eğitimlere katılmadığını ifade etti. Kayadan,  “Var olanla devam etmek istiyor. Yine yüzde 50’si on yıldan sonra bıkkınlık hissediyor. Yüzde 45’i 10 yılda kırgınlık,  meslekten kopma hissediyor.  Bunun birçok nedeni var. Bugün 50-60 bin ücretli öğretmen, 600-700 liraya sosyal güvencesiz olarak çalıştırılıyor. Ciddi bir emek sömürüsü var ve mesleğimiz itibar kaybediyor” diye konuştu.

 

YORUM YAP