Kitapçıların raflarında yer alan
6 kitabı sizler için yorumladım
//
HATIRLA!: Nörolog ve edebiyatçı yazar, kitabında anılarımızı nasıl ürettiğimizi ve onları nasıl hatırlamaya devam edebileceğimizi inceliyor. Bu kitapta, hangi hatıraların geçici olarak oluşurken hangilerinin sonsuza kadar silineceğini; neden bazı anıların saniyeler içinde unutulurken bazılarının sonsuza kadar unutulmamak üzere kodlandığını; anıların duygu, uyku, stres durumları ve çeşitli bağlamlara göre nasıl değişebildiğini göreceksiniz.
//
BANA BİLGİÇLİK TASLAYAN ADAMLAR: Yazar kitabında kadim bir hikâyeyi incelikli ve bir o kadar da öfkesini kuşanmış üslubuyla anlatıyor bizlere. Hayatın birçok alanında kadınların nasıl susturulduğunu, ezildiğini, taciz ve tecavüze uğradığını, öldürüldüğünü gerçek hikâyeler üzerinden aktarırken bu karanlık tabloyu üreten sistem çarklarını gözler önüne seriyor.
//
BENİM KÜÇÜK ŞAHASERİM: Kitap, okuru insan ruhunun derinliklerine, tuzaklarla dolu arzulara, aşk ve cinsellik arasındaki hassas sınırlara doğru bir yolculuğa çıkarıyor.
//
YARDIMCI DERS KİTABI 101: Hem güzel, üzgün, yalnız, daha doğrusu kendini yalnız bıraktıracak işler yapmakta üstüne olmayan yöneticilerinin sayesinde giderek yapayalnız bir ülkeye sevgi, hem de sanki hiç yokmuş gibi bir de kitap olarak ülkenin halinden dertli bir kitap olarak okunabilir ki en iyimser ifadesiyle ne olacak bu memleketin halinin Türkçe sorusudur.
//
PROUST ALEMİ: Kitap, 2014’te yayımlanan Otantik Snoplar: Marcel Proust’un Roman Karakterleri’ni bütünleyecek bir çalışma olarak tasarlandı.
//
DERDE DEVA RANDEVU-4: Seriyi okumaya dilediğiniz kitaptan, hatta sayfadan başlayabilirsiniz. Zira her bölümde ayrı bir yazarla buluşuluyor, konuşuluyor. Zamanda yolculuk hissi yaşatan, okurun yazarlarla dostane yakınlık kurmasını sağlayan bu benzersiz kitapta siz de sorularınıza cevaplar bulacaksınız.
İşte o kitaplar;
//
Anılarımızı muhafaza etmek için neler yapabiliriz
LİSA Genova’dan HATIRLA! – Hafıza Bilimi ve Unutma Sanatı. Yazardan nasıl hatırladığımıza, neden unuttuğumuza ve anılarımızı muhafaza etmek için neler yapabileceğimize yönelik büyüleyici bir inceleme. Hiç geçen hafta izlediğiniz filmdeki aktörün ismini hatırlayamayınca panik oldunuz mu? Peki ya odaya ne yapmak için girdiğinizi hatırlayamadığınızda? Eğer kırklı yaşlarınızdaysanız, muhtemelen bu ufak şeyler sizi güldürmek yerine tedirgin ediyor. Tüm bunların Alzheimer’ın ya da demansın habercisi olduğunu düşünseniz de, bu örneklerdeki unutma eylemi tamamen normal. Çünkü hafıza ne kadar harika olsa da mükemmel olmaktan uzaktır ve unutmak, insan olmanın en tabii parçasıdır. 200 SAYFA.
(NOVA KİTAP)
//
Kadınların nasıl susturulduğunu, ezildiği anlatılıyor
REBECCA Solnit’ten BANA BİLGİÇLİK TASLAYAN ADAMLAR. “Kadının adı sessizlik. Erkeğinki iktidar. Kadının adı yoksulluk. Erkeğinki zenginlik. ‘Kadının’ diyoruz da, ona ait olan bir şey var mı gerçekten? Erkek ise her şeyin kendisine ait olduğunu iddia ediyor, kadın da dahil. İzin almadan ve bir bedel ödemek zorunda kalmadan kadına sahip olabileceğine inanıyor. Bu çok eski bir hikâye, yine de son yıllarda hikâyenin sonu değişmeye başladı… Ezber bozuldukça, değişmez sanılan düşünce kalıpları temelden sarsılıyor.” Solnit sarsıcı gerçekleri ortaya koymakla yetinmiyor, kadınların güven içinde yaşayabildiği, eşit, özgür bir dünya hayalini gerçek kılma yolunda umut da veriyor. 136 SAYFA.
(MİNOTOR KİTAP)
//
Aşk ve cinsellik arasındaki hassas sınırlara yolculuk
MERT Ofluoğlu’ndan BENİM KÜÇÜK ŞAHASERİM. Kana bulanacak bir gündü ve güneş bile bunu biliyormuşçasına kıpkızıl doğmuştu. Kütüphanede çalışan ve yazar olmayı delicesine arzulayan bir genç kız… Edebiyatla kafayı bozmuş bir doçent… Basılan kitabını yok etmek isteyen gizemli bir yazar… Ve onları bir araya getiren o kitap… 152 SAYFA.
(REMZİ KİTABEVİ)
//
Yeni başlayanlar için
HAYDAR Ergülen’den YARDIMCI DERS KİTABI 101. Üniversiteden bildiğimiz “giriş” derslerinin kodu 101. Matematik 101, İngilizce 101, Fizik 101… Yeni başlayanlar için. Ataol Behramoğlu’nun “Türkiye Güzel Yurdum Üzgün Yurdum”, Nuri Bilge Ceylan’ın “Yalnız ve güzel ülkem” dediği, Nazım Hikmet’in “Memleketimi seviyorum, hapishanelerinde yattım” dizesinde kalmayıp, 22.5 yıl mahpus damlarında yatma pahasına sevdiği, Ahmed Arif’in “Anadolu’yum ben tanıyor musun?” diye övdüğü, “dağlarına bahar gelmiş memleketimin” diye özlediği memleket dersleri diyelim. 328 SAYFA.
(SİA KİTAP)
//
Roman karakterlerini bütünleyecek bir çalışma
MEHMET Rıfat’tan PROUST ALEMİ: Marcel Proust’un Yaşamında Kim Kimdir ve Roman Kahramanlarının Modelleri. Proust’un Toplumsal Benliğinin yaşam serüvenini yansıtan Proust Âlemi, yine Proust’un Yaratıcı Benliğinin ortaya koyduğu Kayıp Zamanın İzinde’deki karakterleri tek tek inceleyen (ya da tanıtan) Otantik Snoplar’ın ayrılmaz ve bütünleyici bir parçası. 400 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)
//
Zamanda yolculuk hissi yaşatan kitap
MURAT Menteş’ten DERDE DEVA RANDEVU-4. Enteresan bir antoloji. Serinin bu 4. kitabında 11 yazar yer alıyor: Dıogenes, Bn Haldun, Jane Austen, Tolstoy, Ahmet Rasim, Eınsteın, Hermann Hesse, Âşık Veysel, Marguerıte Duras, Cemil Meriç, Tezer Özlü. Söyleşi formatında düzenlenen kitapta, Murat Menteş’in sorularına cevaplar yazarların eserlerinden geliyor. Hakan Karataş’ın yetkin çizgileri, her bir söyleşiyi, belgesel bir öyküye dönüştürüyor. 288 SAYFA.
(ALFA YAYINCILIK)