GÜBRETAŞ’ın yeni devreye aldığı (0850) 811 50 50 numaralı Üretici Danışma Hattı’nı arayan çiftçilere, uzman ziraat mühendisleri tarafından bitki besleme konusunda canlı destek verilmeye başladı. Böylece çiftçiler, tarladan ya da bahçeden istedikleri zaman bu hattı aradıklarında uzmanların yardımıyla anlık olarak tarımsal üretimle ilgili sorunlarını çözme, bilgi paylaşma, ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alma imkanına sahip olacak.
Ücretsiz tarımsal danışmanlık hizmeti artık telefon kadar yakın
Bilinçli tarımsal üretimi yaygınlaştırma misyonu çerçevesinde yıllardır çeşitli sosyal sorumluluk projelerine öncülük eden GÜBRETAŞ, farklı iletişim kanallarıyla da çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerini geliştiriyor. Bünyesindeki deneyimli ziraat mühendisi kadrosuyla saha çalışmalarında her fırsatta üreticilere ücretsiz destek veren şirket, uzaktan bilgi desteği verme alanında da rehberliğini sürdürüyor.
İnternet ve mobil uygulamalardan sonra üreticilere canlı telefon desteğiyle sektördeki ilk danışmanlık hizmetini başlatan GÜBRETAŞ, bu uygulamasını üreticilerin her zaman ve her yerden daha kolay ulaşabileceği şekilde geliştirdi. GÜBRETAŞ’ın yeni devreye aldığı (0850) 811 50 50 numaralı Üretici Danışma Hattı’nı arayan çiftçilere, uzman ziraat mühendisleri tarafından bitki besleme konusunda canlı destek verilmeye başladı. Böylece çiftçiler, tarladan ya da bahçeden istedikleri zaman bu hattı aradıklarında uzmanların yardımıyla anlık olarak tarımsal üretimle ilgili sorunlarını çözme, bilgi paylaşma, ürün ve hizmetlerle ilgili bilgi alma imkanına sahip olacak.
GÜBRETAŞ’ın Üretici Danışma Hattı, hafta içi günlerde 08:30-17:30 saatleri arasında online danışman yardımıyla hizmet verecek. Bu saatlerin dışında ve hafta sonunda ise sesli mesaj kaydıyla bilgiler alınarak, üreticilere bilgi dönüşü sağlanacak.
GM İbrahim Yumaklı: “On ayda 3600 arazide 20 bin çiftçiye birebir ücretsiz danışmanlık desteği verdik”
GÜBRETAŞ’ın bilinçli tarımı yaygınlaştırmaya yönelik çalışmaları hakkında bir değerlendirme yapan Genel Müdür İbrahim Yumaklı, özellikle son yıllarda üreticilerin tarımı daha bilinçli şekilde yapma yönündeki çabalarını artırdığını gözlemlediklerini belirterek, “İletişim teknolojilerindeki gelişimle birlikte üreticiler, önceki yıllara göre daha çok araştırıyor, daha derinlikli sorular soruyor ve doğru yöntemleri kullanmaya çalışıyorlar. İklimin tarım üzerindeki olumsuz etkilerinin giderek arttığına şahit oluyoruz. Bu durum da üreticileri bilinçli davranmaya teşvik ediyor; tarla, bahçe ve bağlarında daha fazla zaman geçirerek, bilinçli tarımsal üretim yöntemlerini kullanmalarını zorunlu kılıyor” dedi.
Bitki besleme ve koruma alanında her yıl 2 bine yakın noktada 100 binden fazla çiftçinin katılımıyla eğitim toplantıları düzenleyen GÜBRETAŞ’ın, üretici bilinçlendirme faaliyetlerinde artık arazi çalışmalarına ağırlık vermeye başladığını söyleyen Yumaklı, böylece Türkiye genelindeki uzman ziraat mühendisi ekibinin çiftçilerle birebir temas kurarak onlar için en uygun çözümleri anında sunmaya çalıştıklarını belirtti. Genel Müdür Yumaklı “Bu amaçla uzman saha ekiplerimiz üreticilerimizin arazilerini ziyaret ediyor, yetiştirdikleri ürünleri yerinde gözlemliyor, gözlem sonuçlarına göre bitki besleme reçeteleri öneriyor. Üreticilerimize yüksek verimli ve üstün kaliteli ürünler yetiştirerek emeklerinin karşılığını alabilmeleri için üretim alanlarında danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bilinçli tarımın anahtarı olan toprak analizine teşvik için de yine arazilerinde uygulamalı olarak toprak numunesi alma eğitimleri veriyoruz. Bu yıl Ekim sonuna kadar 10 aylık dönemde toplam 3600 civarında arazi ziyareti gerçekleştirerek, bu bilinçlendirme eğitimlerinde yaklaşık 20 bin üreticimize danışmanlık hizmeti verdik” diye konuştu.
Yeni yılda arazi çalışmaları ve model deneme alanları artacak
Bu ay itibariyle hizmete giren yeni Üretici Danışma Hattı ile çiftçilere danışmanlık hizmetini daha etkin hale getirmeyi hedeflediklerini belirten İbrahim Yumaklı, yeni yıla yönelik bilinçli tarım eğitimi planlamalarının da devam ettiğini söyledi.
Genel Müdür Yumaklı, “2018 yılında sürdüreceğimiz bilinçli tarım eğitimi toplantılarının yanı sıra Türkiye genelindeki arazide danışmanlık çalışmalarını yaygınlaştırarak devam ettireceğiz. Uzman saha ekiplerimizin önümüzdeki yıl boyunca en az 5 bin araziyi ziyaret ederek 25 bin üreticiye doğrudan ve üstelik ücretsiz danışmanlık desteği vermesini hedefliyoruz” dedi.
2018 yılında farklı bölgelerde farklı ürünlere yönelik olarak bazı çiftçilerle işbirliğine giderek yaptıkları deneme ekimi uygulamalarının sayısını da artırdıklarını belirten Yumaklı, “Pamuk, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği, çeltik, zeytin ve fındık gibi katma değeri yüksek ürünlerde önder üreticilerimizle işbirliğine giderek, bilimsel tekniklere uygun model tarımsal üretim yapılacak deneme alanları oluşturuyoruz. Pamukta en önemli üretim merkezlerinden Şanlıurfa, Diyarbakır ve Aydın’da çalışacağız. Ayçiçeği ve çeltik için Trakya’da, şeker pancarı için ise Konya’da deneme alanları oluşturacağız. Zeytin için Bursa’yı ve fındık deneme ekimi için Ordu’yu tercih ederek saha çalışmalarını başlattık” diye konuştu.
İbrahim Yumaklı, bilinçli tarımsal üretim yöntemiyle yüksek verim ve üstün kaliteye ulaşma örneklerini ortaya koymak amacıyla her ürünün hasat döneminde bölgedeki diğer üreticiler ve tarımsal paydaşların katılımıyla düzenledikleri tarla günü etkinlikleriyle de bu model deneme ekimlerinin sonuçlarını paylaşmayı sürdüreceklerini söyledi.