Adana ve Mersinli narenciye üreticileri, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı ziyaret ederek, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı desteklerin verilmesi konusunda yardım istedi. Heyette bulunan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, narenciye ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye’nin bu başarısının sürmesi için DFİF desteğinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTÜB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ı ziyaret ederek DFİF kaynaklı desteklerin verilmesi konusunda yardım talebinde bulundu.
“İHRACATTA GERİLEME YAŞANIR”
Ziyarette, DFİF desteğinin narenciye sektörü için taşıdığı öneme dikkat çeken Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’nin narenciye üretiminde dünyada yedinci, ihracatta ise ikinci sırada olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin bu başarıyı yakalamasındaki en büyük payın DFİF kaynaklı desteklerin olduğuna vurgu yapan Başkan Doğru, ihracat desteğinin devam etmesinin sektör için çok önemli olduğunun altını çizdi. Başkan Doğru, aksi taktirde gelecek yıllarda ihracatta ciddi gerileme yaşanacağını kaydetti.
Doğru, “Narenciye ihracatı Çukurova’da yarattığı vasıfsız işçi istihdamı yanında yıllık 1 milyar dolara yakın ihracat geliriyle de önemli bir sektör haline gelmiş durumda. Uzun yıllardan bu yana her yıl DFİF kaynaklı verilen ihracat desteği de sektörün gelişmesine katkı sağlamıştır. İhracatın en hızlandığı dönemde bu desteğin verilmeyeceğinin açıklanması alım sözleşmelerinin iptal edilmesine ve üretici fiyatlarının düşmesiyle üreticimize fatura edilecek ve narenciye üreticisine olumsuz yansıyacaktır” dedi.
“VERGİ KAYIPLARINA NEDEN OLUR”
Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak ise, DFİF desteğinin verilmemesi durumunda, üreticilerin henüz dalında bulunan narenciye fiyatlarının düşeceği konusunda endişeli olduğunu vurguladı. Başkan Karabucak, DFİF desteklerinin verilmemesinin vasıfsız işçi istihdamı konusunda da olumsuzluklara neden olabileceğine işaret etti.
DFİF’in önemli bir denetim mekanizması görevi gördüğünün de altını çizen Başkan Karabucak, DFİF için ihracatçının birçok kurum tarafından denetlendiğini, bunun olmaması durumunda vergi kayıpları yaşayabileceğini kaydetti.
Başkan Karabucak, ihracatçılara daha önce nakit verilen desteğin şu an mahsup olarak verildiğini ancak vergi borcu, SSK, Bağkur gibi kurumlara devir edebildiğini dile getirdi.
Başkan Karabucak, “DFİF her ne kadar ihracatçıya verilse de üreticiyi de ürün fiyatları açısından direk etkilemektedir. DFİF’in verilmemesi ihracatçının üreticiye fiyat konusunda baskı yapmasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel ve Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin’i de dinleyen Bakan Elvan, konuyu Bakan Zeybekçi’ye ileteceğini ve DFİF kaynaklı desteğin çıkması için gerekli girişimlerde bulunacağının sözünü verdi.