AKİB, ŞUBATTA YÜZDE 42 ARTIŞ YAKALADI, 1,4 MİLYAR DOLAR İHRACATA ULAŞTI
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artış sağlayarak 1 milyar 379 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
AKİB çatısı altındaki 8 Birliğin tamamının şubat ayında ihracat artışında önemli performans ortaya koyduğunu belirten Koordinatör Başkan R. Onur Kılıçer, Slovenya, Belçika, Mısır, ABD ve Libya pazarlarında ihracat hacmini artırma başarısı gösterdiklerini vurguladı. 2024’ün ilk ayında yüzde 7 artışla iyi bir başlangıç yaptıklarını, şubat ayında bu performansı çok daha yukarılara çıkartarak depremin yarattığı kayıpları telafi ettiklerini kaydeden Başkan Kılıçer, ihracatı daha da artırmak için molasız çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.
“Prestijli fuarlara katılıyoruz, üyelerimize eğitim desteği veriyoruz”
AKİB’e bağlı birliklerin, geleneksel pazarlarda etkinliğini ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik hamlelerinde yüksek tempoda çalışmalar yaptığını dile getiren Başkan Kılıçer, prestiji yüksek, sektörlerin küresel gelişimine yön veren uluslararası fuarlara katılmaya özen gösterdiklerini, ticaret heyetleri programlarıyla da ticaret köprülerini güçlendirdiklerini, yeni bağlantılar kurduklarını söyledi.
Şubat ayında Almanya, Dubai Emirliği, İsviçre ve ABD pazarlarında gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve milli katılım organizasyonunu, ikinci kez yürütecekleri Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na dair hazırlıkları değerlendiren Başkan Kılıçer, şunları söyledi: “Şubat ayında yaş meyve sebze ihracatının lideri olarak, Avrupa’nın en büyük, dünyanın sayılı yaş meyve sebze fuarlarından olan Berlin Fruit Logistica’da 21’inci kez millî katılım organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Firmalarımız yıllık 40 milyar avroya yakın tutarda yaş meyve sebze ithal eden AB ülkelerinde etkin tanıtımlar, verimli görüşmeler yaptı. Hububat ve bakliyat sektöründe, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinin en büyük gıda fuarı Dubai Gulfood’a çiftçe organizasyonla adeta çıkarma yaptık. Bölgenin en önemli ticaret ve finans merkezi konumunda bulunan Dubai üzerinden Orta Doğu, Afrika ve Güney Asya pazarlarında daha etkin olmayı hedefleyen firmaların akın ettiği fuarda üyelerimiz stant açarak ürünlerini tanıttı, UR-GE projesi kapsamında pazarlama faaliyeti yaptık. Yine şubat ayında Genel Sekreterliğimiz dünya ticaretinde önemli bir oyuncu olan İsviçre’de şirket kurulumu konusunda üyelerimize eğitim verdi. Şubat ayının son haftasında mobilya ve kimya sektöründe faaliyet yürüten üyelerimiz ABD Las Vegas KBIS Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı’na katıldılar. ABD’de yeni pazarlar bulma, marka bilinirliğini artırma, rakiplerle karşılaştırma yapabilme ve sektörel trendleri takip etme açısından bu fuar bizim için büyük önem taşıyor. AKİB olarak eylül ayının son haftasında Venezuela’nın başkenti Karakas’ta Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın milli katılım organizasyonu için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Tüm sektörlere açık olan bu fuar, Latin Amerika pazarına açılmak isteyen üyelerimiz için büyük fırsatlar barındırıyor. Venezuela ile yakın iş birliğimiz sağlam temeller üzerinde yükseliyor.”
“Şubat ayında en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, yaş meyve sebzede gerçekleştirdik”
AKİB’in şubat ayı ihracatını birliklere göre ele alan Başkan Kılıçer, en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebzede ulaştıklarını, 8 Birliğin tamamının ihracat hacmini geçen yılın aynı dönemine göre artırma başarısı gösterdiğini belirtti.
Başkan Kılıçer, “Yılın ikinci ayında en çok ihracatı yüzde 56 artış ve 390,4 milyon dolar değer ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Yine yüzde 56 artışla Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 302 milyon dolar değer ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 25 artış kaydederek 191,3 milyon dolar değere ulaştı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz, yüzde 29 artışla 184,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz, yüzde 31 artışla 101,6 milyon dolar, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 36 artışla 95,7 milyon dolar, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 31 artışla 32,5 milyon dolar, Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz, yüzde 59 artışla 30,2 milyon dolar ihracata imza attı.” diye konuştu.
“Irak, ABD ve Rusya en fazla ihracat yaptığımız ülkeler”
AKİB’in şubat ayındaki ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Kılıçer, Slovenya, Belçika, Mısır, ABD ve Libya pazarlarında ihracat hacmini artırdıklarını vurgulayarak şöyle konuştu: “AKİB olarak şubat ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 30 artış ve 113,8 milyon dolar değer ile Irak birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 200 artış ve 95,5 milyon dolar değer ile ABD ikinci sırada, 73,1 milyon dolan değerle Rusya üçüncü sıradan takip etti. Şubat ayında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde yüzde 2 bin 195 artış ve 56,8 milyon dolar değer ile Slovenya dikkati çekti. Bunun yanı sıra Belçika’ya yüzde 268 artışla 35,7 milyon dolar, Mısır’da yüzde 215 artışla 71,5 milyon dolar ve Libya’ya yüzde 187 artışla 36,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”