Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin, yaptığı Çukurova Zirvesi toplantılarıyla Adana’nın adının duyulup, dünya kenti olmasını hedefleyen Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD) çalışmalarında yeni bir hedef koydu. Alkin, Çukurova Zirvesi toplantılarının uluslararası yankılarını hatırlatıp, G20 toplantılarından birinin Adana’da yapılması önerisinde bulundu.
Adana’da ilk defa Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (Çukurova GİAD) yaptırdığı çalışmayla, ‘Adana Ekonomisi Rekabetçiliğinin Analizi’ raporlaştırıldı. Karar vericiler ve yatırımcılar için öneriler sunan rapor, Adana’da kentin ekonomide söz sahibi olan isimleri ve gazetecilerin buluştuğu toplantıda masaya yatırıldı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ulusal gazete, televizyon ve ajansların ekonomi müdürleri, ekonomi yazarlarına yönelik olarak lansmanı gerçekleşen toplantının ikincisi, Adana’da, ulusal ve yerel gazete, televizyon ve haber ajanslarının bölge temsilcileri ile imtiyaz sahiplerinin de katıldığı toplantıyla Adana’da da yapıldı. Toplantıya Adana Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
GELECEĞE YÖN
Adana ekonomisinin geleceğine yön verilmesinin hedeflendiği araştırmayı yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin ve İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Melih Bulu, Seyhan Oteli’nde yapılan toplantıda katılımcılara raporla ilgili sunum yaparak, sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundular. Toplantının açılışında konuşan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, dernek olarak Adana’nın ekonomisine, sosyal ve kültürel yaşantısına katkı koymak için çaba gösterdiklerini söyledi. Bugüne kadar yapılmayanları yapmanın çabası içinde olduklarını vurgulayan Sakarya, Adana’nın ekonomik alandaki fotoğrafını çekerek ileriye dönük hedeflerin belirlenmesinde herkese ışık tutacak bu raporun hazırlandığını söyledi. Sakarya, şunları söyledi:
HİS SENEDİ
“Şirketlerin hisse senetleri vardır. O hisse senetleri ile kıymetleri, payları belli olur. Çukurova GİAD üyesi arkadaşlarımın, bizim Adana ile ilgili, memleketimizle ilgili hisse senetlerimiz yok, his senetlerimiz var. Bizim kentimize, vatanımıza, milletimize bağlılığımız bu senetlerle ölçülüyor. Elimizden geleni yapıyoruz. Yapmak için de gereken desteği bulmaya çalışıyoruz. Bu bağlamda 19 Ocak 2015’te yapacağımız Çukurova Zirvesi tüm gün bir zirve olacak. Bu zirvenin Adana’da gerçekleşecek uluslararası organizasyon olmasını istiyoruz. Çukurova GİAD’ın çabaları ile başladı, ama Adana’nın çabalarıyla her zaman devam edecek organizasyon olmasını istiyoruz. Çukurova Zirvesi’nin Adana’ya İstanbul ve Uludağ haricinde yeni bir merkez kazandıracağını düşünüyorum. Biz elimizden geleni yapıyoruz, birlikte yapmak istiyoruz, tüm Adana beraber yapsın istiyoruz. Bizim ricamız gelin hedef belirleyelim, o hedefe gitmek için birlikte çaba gösterelim. Tecrübesi büyük insanlarla gençliğin enerjisiyle biz bu kenti kalkındırırız. 2015’in başında küçük de olsa hedef koyalım, o hedefe gitmek için çaba gösterelim. Hedefe vardıktan hedefimizi büyütelim. Kentimizi hedeflerle motive ederek büyütmeye çalışalım. Ne yazık ki bugüne kadar biz bu hedefleri görmedik.”
İSTANBUL’UN ALTERNATİFİ ADANA
İller bazındaki rekabetçilik araştırmasını çok önceden başlattıklarını, Adana bazında yaptıkları çalışmada ise kentin geleceğine yönelik kanaat önderlerine de fikir verebilmek adına çalışma başlattıklarını bildiren Prof. Dr. Kerem Alkin de, çıkan sonuçlarla ilgili bilgi verdi. Bu analizlerde çıkan en çarpıcı sonucun İstanbul’un küresel rekabette diğer illere açık ara fark atması olduğunu bildiren Prof. Dr. Alkin, bu sonucun hem İstanbul, hem Türkiye açısından endişe verici olduğunu söyledi. İstanbul’un iller arası rekabetçilik endeksinde 86 puanı olduğunu bildirip, kendisini takip eden illere göre 2 kat fark attığına dikkat çeken Alkin, şunları söyledi:
“Bu Türkiye’nin geleceği açısından ve İstanbul’un geleceği açısından son derece tehlikeli. Şu an sahip olması gereken nüfusun en az 5 milyon fazlası nüfusla şehri döndürmeye çalışıyor ve küresel rekabetteki ayrıcalıklı konumu itibariyle sürekli göç almaya devam ediyor. Biz inanıyoruz ki 5-6 sene içerisinde İstanbul küresel rekabet açısından birçok avantajını da kaybetmeye başlayacak. Bu şu sonucu beraberinde getiriyor. İstanbul iller arası rekabetçilik endeksinde maalesef 86 puanla arkasından gelen illere iki kat fark atıyor. Ardından Ankara geliyor 44, İzmir geliyor 38. Vahim bir durum. İstanbul’un bu kadar fark atması Türkiye’mizin geleceği açısından illerimizin katma değer üretme süreçleri ve kabiliyetleri açısından tehlikeli bir süreç. İstanbul’un üzerindeki bu yükü alabilecek bir merkez olmak üzere Türkiye’nin değişik coğrafyalarında yeni ekonomik katma değer hinterlandı oluşturmak gerekir. Adana, bu anlamdaki Çukurova hinterlandı açısından çok önemli fırsatları da içinde barındıran İstanbul’a alternatif bir il.”
G20 ZİRVESİ ÖNERİSİ
Çukurova GİAD’ınilkini 2012’de NourielRoubini, ikincisi 2013’de GerhardSchröder, üçüncüsü 2014’de David Miller ve KenLivingstone’nın katılımıyla yapılan, 4’üncüsü ise ABD eski Başkanı Bill Clinton’un Ekonomi Başdanışmanı Nobel Ödüllü Ünlü Ekonomist Joseph Stiglitz’in katılımıyla 19 Ocak 2015’te yapılacak olan Çukurova Zirvesi toplantılarının Adana için büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Prof. Dr. Kerem Alkin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Çukurova GİAD, uzun süreden beri İstanbul dışındaki iller için çok beklenmeyen bir şeyi başararak, Stiglitz,Roubini,Schröder gibi isimleri olağanüstü takvimleri içerisinde Adana’ya getirdi. Adana’nın ne kadar güçlü olduğunu, Adana’nın aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermenin yolu da birazcık da cesaretle iddialı, uluslararası toplantılar yapmaktır. Çukurova GİAD bunu yaptı. Türkiye 1 Aralık itibariyle G20’de dönem başkanı. Çeşitli gerekçelerle G20 zirvelerinin bir yıllık ajandası içine tarımı da sokuyor. Adana niçin G20 tarım bakanlarının zirvesine ev sahipliği yapan il olmasın? Bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapıp Türkiye’de dünya o zirve nedeniyle Adana’yı konuşmaya başladığı zaman birden motor yeniden hızlanır. Adana’nın bu kıvamda zirveleri rahatlıkla yapabilecek imkanlara sahip il olduğunu, Adana’nın ne kadar ciddi ekonomik güce sahip olduğunu kanaat önderlerine ve çeşitli yatırımcılara hatırlatmak gerekir. Ben isterim ki biraz bunun PR’ı yapılsın, mücadelesi ortaya konulsun, G20 dönemi içerisinde ajandadaki toplantılardan bir tanesine Adana ev sahipliği yapsın. Roubini geldiğinde Adana’da söylenenler dünyada haber oldu. Stiglitz geldiğinde 2015’te dananın kuyruğu kopmuş olacak, küresel ekonomi için her söylediği şey dünyaya Adana’dan mal olacak.”
ORTAK HEDEF
Analizin sonuçlarını açıklayan Doç. Dr. Melih Bulu da Türkiye’de hemen hemen birçok sektör ve şehrin 2023 hedefi belirlediğini, Adana’nın böyle bir hedefe ihtiyacı olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:
“Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde Adana acaba 2023 strateji belgesi hazırlayabilir mi üzerinde uzlaşılabilen. Biz şiddetle böyle bir şey hazırlanmasını öneriyoruz. Bunun bütün önde gelen sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla hazırlanması çok önemli. Yoksa bunu sadece valiliğin, sadece belediyenin hazırlamasının bir anlamı yok. Mutlaka üzerinde uzlaşılacak önde gelen liderlerin de üzerinde uzlaşacağı bir çalışma olmalı. Öyle bir hedef ve strateji belgesi sadece şehirde yaşayanlar açısından değil şehre ilgi duyan insanlar da bakalım ne düşünüyorlar demeli.Adana’da tarıma dayalı sanayinin gelişmeye devam edeceğini ön görüyoruz. Petrokimya sanayi gelişecek bu sektör önemli. Üst düzey hizmetler sektörünün gelişmesi bekleniyor. Son olarak beyaz yakalılara yönelik hizmet sektörü var.”