Kitapçıların raflarında yer alan
6 kitabı sizler için yorumladım.
BİZ HİÇ KAVGA ETMEYİZ! : “Doğuyoruz, büyüdükçe yalnız olduğumuzu fark ediyoruz. Bazımız bu yalnızlığı seviyor. “Aman bana dokunmayın, ben böyle iyiyim. Kim uğraşacak şimdi?” diyor. Kimimiz yalnızlığını giderecek o kişiyi arıyor. Bulduğunu sanıyor. Kendini bırakıyor. Kıçının üstüne oturuyor. Bazımız uğraşıyor, savaşıyor, tartışıyor, ısrar ediyor ve bir şekilde olduruyor. Öyle masallardan, romantik aforizmalardan bahsetmiyorum. Elmanın iki yarısı, ruh eşi, kozmik partneri, hayatının aşkı falan demiyorum. “Olduruyor” diyorum.
CUMHURİYET’E DOĞRU 52 HAFTA: Atatürk’ün evlenme kararını açıklamasından Latife Hanım’ın kadın hakları görüşlerine, Ali Şükrü cinayetinden İngiliz bombardımanına, Lozan yazışmalarından meclisteki muhalefete, Şehzade Abdülmecit’in halifeliğe atanmasından Cumhuriyet’in ilan edilme kararına kadar bir yıllık süre boyunca Türkiye ve yakın çevresini etkileyen tüm gelişmeleri bir araya getiren Cumhuriyet’e Doğru 52 Hafta, sayısız kaynak taranıp güncel dile aktarılarak hazırlandı.
KARA LİSTE: Vahim iddiaların sıralandığı “Kara Liste Dosyası” 19 yıl sonra ilk kez bu kitapta tam metin olarak yayımlanıyor. Kitapta, ayrıca dosya komisyona iletildikten sonra yaşananları, iddiaları kanıtlayan şaşırtıcı tanıklıkları bulacaksınız. İkinci Kitapta, İdil Biret’in yetmişden fazla konçerto ile piyano repertuvarının hemen bütün önemli solo eserlerini kapsayan kayıtlarına toplu bir bakış sağlamaktadır. Bu kayıtlar hakkında dünya basınında yayınlanmış olan pek çok yorumdan bir kısmı da, bazıları ilk defa Türkçeye çevrilmiş olarak, kitapta yer almaktadır.
DÜNYALIK: Dünyalık başka başka özneler ve sesler aracılığıyla, lirik, epik ve anlatımcı şiirin olanaklarını serbestçe araştırıp yoklarken insanın yurtsuzluğu ve dünyasızlığı üstüne düşünüyor.
DENEK 3.8.3.: Üzerinde uygulanmış tüyler ürpertici deneyler sebebiyle geçmişini hatırlamayan tetikçi, İstanbul’da meydana gelecek çok büyük bir afetle ilgili imgeler görür. Acaba bunlar gelecekte olacak olaylara dair birer öngörü mü yoksa kendi gibi yüzlerce deneğin başına gelen bir yan etki midir?
BİZ: Yevgeni Zamyatin ütopyaların nasıl tepetaklak olabileceğini fark eden belki de ilk yazar. Orwell, Huxley, Le Guin ve daha birçoğuna ütopyaya farklı, ters bir açıdan bakma ilhamını veren Biz ise distopya kelimesinin altını dolduran ve onca yıl sonra bile hakkını vermeye devam eden bir şaheser. Yaşamın bitmez tükenmez kaosunun dizginlendiği bir gelecek… Bu gelecekte ne özgürlük ne demokrasi ne de birey; sadece matematik ve mantığın hükümranlığı geçerli.
İşte o kitaplar;
//
Bilimsel araştırmalar, mitolojik hikâyeler
ÖZGÜR Uysal’dan BİZ HİÇ KAVGA ETMEYİZ! Kusurlu Beynimizin Aradığı Kusursuz İlişkiler. Yazar kitabında romantik ilişkileri, evliliği, ayrılığı yaşarken “1.5 kilogramlık sözde patron” beynimizin bize oynadığı oyunları keyifli bir dille ele alıyor. Bilimsel araştırmalar, mitolojik hikâyeler ve sosyolojik fenomenlerden hareketle aslında hayatta kalmaya çalışan ilkel beynimizin bizi sürüklediği çıkmazları keşfedecek, sayfaları merakla çevirirken kendinizi gülmekten alamayacaksınız. 200 SAYFA.
(NEMESİS KİTAP)
//
İstiklâl Savaşı’nın ardından siyasal başarıların öyküsü…
İZZEDDİN Çalışlar’dan CUMHURİYET’E DOĞRU 52 HAFTA. 1922’nin son aylarından 29 Ekim 1923’e kadarki elli iki hafta, Türkiye’nin geleceğindeki yüz yılını şekillendiren birçok olaya sahne oldu. Lozan Barış Konferansı, saltanatın kaldırılması, İstanbul ve Trakya’da süren işgal, Musul sorunu, TBMM seçimleri ve Cumhuriyet’in ilanı bunların başlıcalarıydı. Bu tarihi dönemeçlerin öncesi ve sonrasındaki tartışmalar, yerli ve yabancı basına yansımaları, arşivlerde kalmış ayrıntılar ve döneme tanıklık edenlerin anılarından derlenen bu kitap, geçiş dönemine ayna tutarken yakın tarihimizin belki de en önemli elli iki haftasını gün gün, hafta hafta özetliyor. 336 SAYFA.
(REMZİ KİTABEVİ)
//
İdil Biret’in kariyerinde iki önemli dönüm noktası
SERHAN Yedig’ten KARA LİSTE- İdil Biret Kayıtlar ve Yorumlar – Bir Kutuda İki Kitap. Piyanist İdil Biret’in kayıtları 1960’lardan itibaren Avrupa ve ABD’nin önde gelen firmalarınca yayınlandı. EMI, Vega (Decca), Finnadar (Atlantic Records) gibi piyasanın büyük oyuncularının ardından sanatçının 1989’da Naxos’la 44 albümlük anlaşma imzalaması müzik çevreleri açısından sürprizdi. Naxos küçük, yeni gelişen bir firmaydı. Müzikseverlere uygun fiyatlı CD üretip satması nedeniyle Avrupa ve ABD’de düşmanı çoktu. Cesur kararı İdil Biret’in kariyerinde iki önemli dönüm noktasının başlangıcı oldu: Toplam albüm satışları 15 yılda 2 milyon sınırını aştı, 2023 yılında Spotify’da dünyanın en çok dinlenen üç klasik müzik piyanisti arasına girmesini sağladı. Bununla birlikte, başlangıçtan itibaren Naxos’un büyük rakiplerinin hedefi haline geldi. Avrupa’nın saygın festivallerinde yer alması, ünlü salonlarda konsere çıkması, hatta TV programlarına katılması engellenmeye çalışıldı. Kitapta ayrıca dosya komisyona iletildikten sonra yaşananları, iddiaları kanıtlayan şaşırtıcı tanıklıkları bulacaksınız. 144 SAYFA.
(TARİHÇİ KİTABEVİ)
//
Acaba insan denilen varlığın bir dünyası var mıdır?
SERHAT Uyurkulak’tan DÜNYALIK. Yazarın yeni şiir kitabı Dünyalık’ta Yol, Ada, Atlar ve Çocuklar ve Dönüş başlıklarını taşıyan dört bölüm yer alıyor. Her bir başlık onu izleyen bölümü şekillendiren bir figürü ya da temayı ifade ediyor ve bu bölümleri ortak bir soru bir arada tutuyor: Acaba insan denilen varlığın bir dünyası var mıdır? Eğer varsa bu dünyanın insan için olanaklı kıldığı ya da ket vurduğu deneyim nedir? 80 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)
//
Tanıklık etmiş gizemli taşları arasında
UMUT Tayan’dan DENEK 3.8.3. Üzerinde uygulanmış tüyler ürpertici deneyler sebebiyle geçmişini hatırlamayan tetikçi, İstanbul’da meydana gelecek çok büyük bir afetle ilgili imgeler görür. Acaba bunlar gelecekte olacak olaylara dair birer öngörü mü yoksa kendi gibi yüzlerce deneğin başına gelen bir yan etki midir? Bu sorular gizemini sürdürürken, tetikçi, yakın arkadaşı Aras’la birlikte kendini beklenmedik bir kovalamacanın içinde bulur. Yazarın ilk kitabı Ambrosia’yla başlayan nefes kesici macera, kadim dinlerin beşiği olmuş Mardin’de, Mor Gabriel Manastırı’nın asırlara tanıklık etmiş gizemli taşları arasında son buluyor ve Ambrosia projesiyle ilgili tüm sırlar bu kitapta ortaya çıkıyor. 312 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)
//
Bugüne dek yazılmış en iyi bilimkurgu eseri
YEVGENİ Zamyatin’den BİZ. Kitap, yazarının ülkesinde uzun yıllar yayımlanamazken dünyadaki pek çok bilimkurgu yazarına ilham veren, distopya edebiyatının mihenk taşına dönüşen romanlardan biri. “Bugüne dek yazılmış en iyi bilimkurgu eseri.” Ursula K. Le Guin. “Bu, aslında Makine üzerine, insanın düşüncesizce şişesinden çıkardığı ve bir daha yerine sokamadığı cin üzerine bir çalışma.” George Orwell. 256 SAYFA.
(CAN YAYINLARI)