Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KADAUM) Müdürü Nigar Yarpuz Bozdoğan, kız çocuklarının cinsiyetlerinden dolayı maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kutlanmaya başlanan 11 Ekim Kız Çocukları Günü nedeniyle açıklama yaptı.
KADAUM Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada Prof. Dr. Bozdoğan şu görüşlere yer verdi;
“Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilmiştir.
Dünya Kız Çocukları Günü ile tüm dünyada kız çocuklarının karşılaştığı toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri konusunda farkındalığı artırmak ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşabilmek için sosyal, ekonomik ve politik alanlarda yürütülen önemli çabaların vurgulanması amaçlamaktadır.”
“130 Milyon Kız Çocuğunun Doğumdan Önce veya Sonra Yok Edildiği Belirtiliyor”
“Erkek Çocuk Tercihinin ve Kız Çocuklarının Değersizleştirilmesinin Önlenmesi Küresel Programı araştırmasına göre 2019 yılı itibarıyla dünyada 130 milyon kız çocuğunun doğumdan önce veya sonra yok edildiği belirtiliyor. KADAUM olarak kız çocuklarının sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan sahip oldukları dezavantajları ortadan kaldırabilme amacıyla desteklenmelerini/güçlendirilmelerini ve özel bir gün aracılığıyla içinde bulundukları sorunların değişik platformlarda ve içerikte gündeme getirilmesini çok anlamlı buluyoruz. Bu çabaların, uzun vadede kız çocuklarına karşı yapılan ayrımcılıkları (eğitim, miras, insan hakları…) ve eşitsizlikleri engelleyerek daha eşit bir dünya sunacağına inanıyoruz.”
“Özellikle Ailelere Büyük Görevler Düşüyor”
“KADAUM olarak yapılan bu çalışmaların, şu an itibariyle kız çocuklarını hedeflese de aslında gelecekte oluşturmak istediğimiz güçlü kadınlar açısından bir temel olduğunun bilincindeyiz. Kız çocuklarına daha adil bir yaşam sunabilmek ve onları güçlendirebilmek adına kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle ailelerin daha fazla çaba göstermesi gerektiğini düşünüyor ve sadece bir gün için kız çocuklarını gündeme getirmenin yeterli olmayacağını biliyoruz. Temennimiz, yapılan eğitim ve farkındalık içerikli çalışmaların sadece kız çocuklarını değil, onların şu andaki ve gelecekteki yol arkadaşları olan erkek çocuklarını da sürece mutlaka dâhil etmesidir. KADAUM olarak kız çocuklarımıza, eşitsizlikten kaynaklanan sorunlar yerine hayallerini tartışabilecekleri bir gelecek diliyoruz.”