DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“YÜK ANNELERİN OMUZUNDA”

Yayınlanma Tarihi :
“YÜK ANNELERİN OMUZUNDA”

ali_duran_karakayaTürkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Asbaşkanı ve Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, İstanbul Okan Üniversitesi’nde sempozyuma katılıp, hem engellilerin sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri sundu, hem de Adana’da bu konuda yapılanları anlattı. Karakaya, ağır engelli çocuğu bulunan annelerin yaşadığı travmanın ve omuzladığı yükün ağırlığının mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Ali Duran Karakaya, 12 Kasım’da İstanbul Okan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Engelsiz Kentler ve Engelsiz Turizm” konulu sempozyuma katıldı. Sempozyuma İstanbul dışından davet edilen tek isim olan Karakaya, Adana’da engelsiz bir kent oluşturmak için yapılanları, engelli sporuyla ilgili gerçekleştirilen dev organizasyonları, engelli çocuğu bulunan annelerin yaşadığı sorunları ve engellilerle ilgili sorunların çözümü için toplumun bilinçlendirilmesi konularında konuştu.

Yükü Eli Öpülesi Anneler Omuzluyor

Engelli sorunları tartışılırken pek üzerinde durulmayan ancak önemli olduğuna inandığı bir konunun da tartışmaya açılması gerektiğini kaydeden Karakaya, “Ağır engeli bulunan çocukların annelerinin yaşadığı sıkıntılar çok vahim. Çocuğu ağır engelli olan babalarınsa büyük oranda evi terk ederek, kendisine başka bir hayat kurup, anneyi bu sorunla baş başa bırakması, annenin üzerindeki yükü daha artıyor. Bütün yükü eli öpülesi anneler üstleniyor. Anneler engelli çocuğuyla birlikte, onun yaşam kalitesinin artması için çabalıyor. Biz toplum olarak ve engelli kamuoyu olarak bu anneler için neler yapmamız gerektiğini daha çok konuşmalıyız. Fazla önemsenen ve konuşulan, tartışılan bir konu değil bu. Özeleştiri yapmak gerekirse, biz erkekler burada duyarsız ve sorumluluktan kaçan kesimiz. Erkeklerden daha dik durabilen, eli öpülesi engelli annelerin yaşadığı sıkıntıları görmezden gelemeyiz ve onların yükünü hafifletmek için mutlaka destek vermeliyiz. Onların psikolojik durumlarının düzeltilmesi, yaşam kalitelerinin artırılması için yapılması gerekenlerin mutlaka irdelenmesi gerekiyor. Üniversitelerin bu konuda ciddi anlamda çalışma başlatması gerekiyor. Biz de artık engelli çocuğu bulunan annelerle ilgili daha fazla çalışma yapma kararı aldık” dedi.

Toplum Bilinçlenmezse Sorunlar İstenilen Seviyede Azalmaz

Katılımın yoğun olduğu sempozyumda Adana’da engelli sorunlarıyla ve engelli sporuyla ilgili yapılanları anlattığını belirten Ali Duran Karakaya, şöyle devam etti: “Anadolu’da bizim yaptığımız gibi çalışmaların bulunduğundan, İstanbul’dakilerin çok da farkında olmadıkları ortaya çıktı. Sorunların çözümünde neler yaptığımıza dair çok sayıda soru aldık ve cevapladık. Ne kadar bütçe ayırırsanız ayırın, sorunun çözümünde toplumu ve kamuoyunun engellilerle ilgili bilgilendirilmesi, empati yapma yeteneğinin geliştirilmesi, sağlıklı bilgilendirilme yapılması büyük rol oynuyor.  Bunu vurguladık. Ülkelerin ve dünyanın engellilerle ilgili sorunları böyle minimize ettiğini, çözme yolunda başarılı olduğunu, oysaki Türkiye’nin son 10 yılda birçok Avrupa ülkesindekinden daha fazla para, kaynak aktarmasına rağmen, ancak bazı sorunların giderilebildiğini, ana problemin ortada durduğunu anlattık. Çözüm noktasındaki duraklamanın nedeninin, kamuoyunda engelliye bakışla ilgili farklılık yaratamamış olmamızdan kaynaklandığını, engellinin hala zavallı, işe yaramaz, üretmeyen, sadaka kültürü konseptinde algılandığını ilettik. Oysa engellilerin direkt üretime dahil edilmesi gerektiğini, özellikle bunun çok önemli olduğunu vurguladık. Kendi şehrimizde değişimleri nasıl gerçekleştirdiğimizi, engellileri nasıl bir araya getirebildiğimizi anlattık.”

Yaptıklarımızı Türkiye’ye İlk Ağızdan Anlatma Fırsatı Bulduk

Karakaya sözlerini şeyle sürdürdü: “Adana’da engelli sporuyla ilgili neler yapıldığını aktardık, ev sahipliğinde bulunduğumuz büyük organizasyonlarla ilgili bilgi verdik. Bu organizasyonların şehrin markalaşmasındaki, tanıtımındaki katkılarını anlattık. Çok olumlu tepkiler aldık. Adana’da bu konuda yapılan üst seviyedeki organizasyonlardaki başarımızı Türkiye’ye ilk ağızdan anlatma fırsatı yakaladık. Anlatımımız, sunumumuz ve yaklaşımımız çok olumlu karşılandı. Sonuç olarak çok başarılı bir süreç oldu. Adana’da yapılanların diğer illerde çok iyi bilinmediği ortaya çıktı. Bizim de diğer illerde yapılanlarla ilgili bilgi sahibi olmadığımızı gördük.”

Karakaya, evde bakım ücreti alan insanların hiç birinin engelliye ve yaşlıya bakımla ilgili kurs, eğitim almadığı gerçeğinin de irdelendiği sempozyumda, Adana’nın engelsiz turizm-açısından tanıtılmasıyla ilgili de önemli mesajlar verdiklerini kaydetti.

Ali Duran Karakaya, sempozyum sonunda sanatçı Ediz Hun’dan katılım ve teşekkür belgesi aldı.

YORUM YAP