
M.ÖMER ÜNEY – omeruney01@gmail.com
Baştan yazayım…
Ülkede bu kadar kaos yaşanırken ekonomiyi konuşmak da nereden çıktı diyenleriniz olacaktır.
Hızla öldüğümüz şu günlerde hayatta kalanların da yaşama sevinci sıfıra inerken, hayatımızın geri kalan bölümü için ekonomik verilere göz atalım biraz da… Öyle ya; ekonomisi iyi olmayan toplumlarda terör başta olmak üzere her türlü sorun yaşanıyor.
Türkiye ekonomisinin içine düştüğü durumdan haberiniz vardır. Birileri çıkıp her şey güllük gülistanlık dese de buna inanmayanların başında gelenlerdenim.
Zamların ardı arkasının kesilmemesi bile tek başına vahim durumu açıklar nitelikte…
Ticaret yapanlar ya da gazetelerde ekonomi, tarım, inşaat vs. gibi ekler çıkaran meslektaşlarımız iş dünyasının derin bir buhrana sürüklendiğinin farkındadır…
Ülke genelindeki ekonomik verileri işin uzmanları değerlendirir…
Biz Adana’ya dönelim isterseniz… Gelişme potansiyeline vurgu yaptığımız ama her ne hikmetse bir arpa boyu yol alamadığımız güzel kentimize…
***
- Adana Hafif Raylı Sistem, tüm eksiklerine karşın hizmete girdi ama söz verilmesine rağmen işletilmesi ve henüz başlamayan 2. etabı Ulaştırma Bakanlığı’na devredilemedi. Dolayısıyla kentimizin kamburu olmayı sürdürüyor.
- Yıllardır büyük umutlarla beklenen Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi’nden ses yok…
- Havza Bazlı Tarımsal Destek Teşvik Sistemi Çukurovalı üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. Narenciye ve yaş sebze-meyvenin yoğun olarak üretildiği Adana’da bu sistemin bölgenin gerçekleriyle örtüşmediği ortada…
- Adana’da, 539 bin hektar tarım arazisinin yüzde 46’sı yani 250 bin hektarı sulanabiliyor..
- Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın tarih, kültür, doğa ve deniz turizmi açısından yüksek bir potansiyeli de var ancak, bu potansiyel de ne yazık ki değerlendirilemiyor. İlimizde turizm alanında bugüne kadar kayda değer bir yatırım yok…
- Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyelilerin yaşadığı sorunlar da kentin sosyo-ekonomik yaşamını doğrudan etkiliyor. Suriyelilerin kayıtdışı açtığı, vergi, prim ödemediği işyerleri Adanalı esnafa da ciddi sorunlar yaşatıyor.
- Adana’nın işsizlik ve eğitim gibi ne yazık ki çözüm bekleyen çok sayıda sorunu bulunuyor. Adana, hem göç alıp hem göç vermekle birlikte, net göç veren iller arasında bulunuyor. Özellikle alınan göç, ilde alt yapı sorunlarına, ekonomik ve sosyal sorunlara neden oluyor. Adana, ülke ortalamasının çok üstünde bir işsizlik oranına sahip…
- Bölge ekonomisi içinde sanayi sektörünün payı düşüş eğiliminde… 2015 sonu itibariyle 1.7 milyar dolar olan Adana ihracatının Türkiye toplam ihracatı içindeki payı çok düşük. Geçen yıla göre ihracat yüzde 8.5, ithalat ise yüzde 13.4 oranında düşmüş.
- Son üç yılda Adana iline verilen yatırım teşvik belgelerinin sabit yatırım tutarları bakımından incelendiğinde vahim bir tabloyla karşı karşıya kalınıyor. Çukurova Kalkınma Ajansı verilerine göre; 2014 yılında yüzde 97,8 olan yerli sermaye oranının 2015 yılı Ekim ayı sonunda yüzde 35.7’ye düştüğü görülüyor.
- Adana’da sosyal yaşam olanakları ve ihtiyaçlara erişimin bölgelere göre oldukça farklılık gösterdiğini söylemek de gerekiyor.
Yazık….