Dünya çapında birçok filme imza atan ve aldığı uluslararası ödüllerle bilinen ünlü Yönetmen ve Senarist Ali Özgentürk’ün 50. sanat yılı memleketi Adana’da kutlanacak.
50. YILA ÖZEL İSİMLER DAVET EDİLDİ
Seyhan Belediyesi ev sahipliğinde 20 Mayıs Cumartesi günü düzenlenecek etkinlik Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. 50. yıl programına Özgentürk’ün filmlerinde başrol oynayan ünlü isimler davet edildi. Davet edilenler arasında sinema dünyasından Türkan Şoray, Hülya Avşar, Genço Erkal, Müjdat Gezen, Halil Ergün, Ahmet Mekin, Oktay Kaynarca, Engin Altan Düzyatan, Cem Davran, Ozan Güven bulunuyor. Özgentürk’ün ‘Bekçi’ filmi senaryosunu uyarladığı yazar Orhan Kemal’in çocukları Işık ve Nazım Öğütçü, ‘Akdeniz Akşamları’ şarkısının Adanalı bestecisi Serhan Kelleözü ve Hatice Berkant da bu önemli geceye davet edilen isimler arasında.
BERTOLUCCİİ VE KİNSKY’DE DAVETLİLER ARASINDA
50. sanat yılı etkinliğine dünyaca ünlü isimlerde davet edildi. Ünlü Yönetmen Ali Özgentürk, 1985 yılında “AT” filmi ile Tokyo Film Festivalinde Büyük Ödülü alamaya hak kazanmıştı. O yarışmada jüri üyesi olan Paris’te Son Tango’nun Yönetmeni Bernardo Bertoluccii ve dünyaca ünlü sinema yıldızı Nastassia Kinsky’de geceye davet edilen isimler arasında yer alıyor.
“ÖZGENTÜRK ADANA’NIN ÖNEMLİ BİR DEĞERİDİR”
Adana’nın kültürün ve sanatın merkezi olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Yılmaz Güney, Abidin Dino gibi birçok ünlü isimin yetiştiği Adana’da Ali Özgentürk’ün de önemli bir yeri olduğuna vurgu yaparak 50. sanat yılı etkinliğine ev sahipliği yapacak olmaktan büyük onur duyduklarını söyledi. Başkan Zeydan Karalar, “Kültürün ve sanatın Adanalının yaşamında ayrı bir yeri vardır. Gerek sinema gerek edebiyat gerekse sanatın başka dallarında Adana’mız önemli isimleri yetiştirmiştir. Bu da Adanalıların sanata bakış açısını gözler önüne sermektedir. Bu topraklardan yetişmiş önemli değerlerimiz vardır. Bu değerlerden biride Ali Özgentürk’tür. Kendisinin Adanalı olmasından biz Adanalılar onur ve gurur duyuyoruz. Tabi böylesine önemli bir isimin 50. Sanat Yılı etkinliğine ev sahipliği yapmak bize ayrı bir onur katmaktadır” şeklinde konuştu.
ALİ ÖZGENTÜRK KİMDİR?
1945’de Adana’da doğdu. Adana Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi’nde felsefe, sosyoloji, sanat tarihi ve psikoloji eğitimi aldı.
Ortaokul yıllarında Adana Devlet Tiyatrosu’nda tiyatro çalışmalarına başladı. Bu kentte köylere tiyatro götüren grubu oluşturdu. İstanbul’da Arena, Ulvi Uraz gibi profesyonel tiyatrolarda oyunculuk yaptı. Türkiye Öğretmenler Sendikası Tiyatrosu’nun ‘Ayak Bacak Fabrikası’ oyunuyla bütün Türkiye’yi dolaştı. Türkiye’nin ilk sokak tiyatrosunun yöneticisi ve oyuncusu olarak çalıştı. Sekiz yüz kadar oyun sergiledi.
Tiyatro ile uğraştığı dönemde kısa belgesel ve kısa konulu filmler de yaptı. İlk olarak 1966’da üniversite gençliğinin İstanbul’dan Ankara’ya yaptığı yürüyüşün belgeseli olan ‘Uzun Yürüyüş’ü çekti. 1972’de ilk hikayeli kısa filmi ‘Ferhat’ı çekti. 1974’de de yine kısa konulu ‘Yasak’ filmiyle Moskova Festivali büyük ödülünü aldı.
2 ÜNLÜ SENARYOSU
Sinemaya profesyonel olarak 1971’de kamera asistanlığı yaparak başlayan Ali Özgentürk, daha sonra Atıf Yılmaz, Zeki Ökten ve Yılmaz Güney gibi Türk sinemasının önemli yönetmenleri ile asistan ve senaryo yazarı olarak çalıştı.
1974’de Yılmaz Güney için ‘Endişe’, 1976’da ‘Selvi Boylum Al Yazmalım’ filmlerinin senaryolarını yazdı. Bir süre de gazetecilik yaptı.
1979’da hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği ilk uzun metrajlı filmi ‘Hazal’ ile adını duyurarak uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.
‘AT’ FİLMİ İLE DÜNYA BİRİNCİLİĞİ
Daha sonra gerçekleştirdiği ‘At’ , ‘Bekçi’ , ‘Su da Yanar’, ‘Çıplak’ , ‘Sır’ ,’Mektup’ , ‘Balalayka’ , ‘Kalbin Zamanı’ , ‘Yengeç Oyunu’ , ‘Görünmeyen’ , ‘Beni Sev’ filmleri ile de ulusal ve uluslararası alanda başarılarını sürdürdü. At, Hazal, Bekçi, Kalbin Zamanı filmleri dünyanın çeşitli ülkelerinin sinema salonlarında ve televizyonlarında gösterildi 1985 yılında ilk kez düzenlenen Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde ‘At’ filmiyle birincilik ödülünü aldı.
Şimdiye kadar yurtdışında ve ülkemizde birçok uluslar arası film festival ve yarışmaları jürilerinde yer aldı.
Sinema dünyasına dair birçok obje, afiş, kitap vs. Kadir Has Üniversitesi tarafından arşivlenerek dijital güvenceye de alındı. Bunların bir kısmı da Adana Sinema Müzesi’nde sergilendi.
ADANA’DAKİ EVİ
Adana Altın Koza ve İstanbul Film Festivali kapsamında Yaşam Boyu Başarı ve Sinema Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.
Tiyatro ve sinema sanatına adadığı ömrü boyunca 12 kez hapishanelere kapatıldı, ancak hiçbirinin de gerekçesi tam olarak anlaşılamadı.
Paris’te Yaşar Kemal ve Abidin Dino’ya yakın olarak sürdürdüğü yaşamının bir bölümünde, Adana izdüşümlerine rastlanır.
Adana’da doğduğu ev, mahalle çocuklarının yararlanması amacıyla aile tarafından Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGEV) bağışlanmış olup, Özgentürk zaman zaman bu evdeki etkinliklere bizzat katılmakta. Bu ziyaretlerinde ayrıca kentteki ilgili kurumlarda sinema ve sanat sohbetlerinde yer almaktadır.