DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

VALİ SÜLEYMAN ELBAN ÇÜ BOTANİK BAHÇESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Yayınlanma Tarihi :
VALİ SÜLEYMAN ELBAN ÇÜ BOTANİK BAHÇESİ’NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Adana Valisi Süleyman Elban, Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel’in davetlisi olarak geldiği Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde incelemelerde bulundu.  Türkiye’nin en zengin endemik bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesinin kent peyzajının önemli yeşil alanlarından biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncel, bahçenin bilim dünyasına hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz, Prof. Dr. İlter Ünlükaplan, Prof. Dr. Süha Berberoğlu, Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saliha Kırıcı ve Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalından Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serpil Demirci Kayıran’ın hazır bulunduğu ziyarette ilk olarak Vali Süleyman Elban’a Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi hakkında brifing verildi.

Prof. Dr. Çakan: “Endemik Bitkileri Koruma Altına Aldık”

Prof. Dr. Halil Çakan, Türkiye’de botanik bahçesi kurulması için en uygun yerin iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesi olduğunu anlattı. Botanik Bahçesinin kuruluş çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çakan, “Bahçemiz sahip olduğu iklim avantajından ötürü Türkiye’deki botanik bahçeleri içerisinde en zengin Palmiye çeşitliliğine sahip bahçe olma özelliğinde. Kışın donlardan çabucak etkilenen Palmiye türlerini kış boyunca bahçemizde her gezip görebilmeniz mümkün.” dedi. Prof. Dr. Çakan ayrıca, endemik bitkilerin koleksiyonunu oluşturarak koruma altına aldıklarını bildirdi.

Prof. Dr. Tuncel: “Türkiye’nin En Zengin Endemik Bitki Türleri Yer Alıyor”

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise yaklaşık 200 dekarlık bir alanda kurulu bulunan ÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin nesli tükenme tehlikesi bulunan bitki türlerinin saptanması, bitki tür çeşitliliğinin korunması, dünyadaki canlı yaşam ortamlarının ve biyolojik çeşitliliğin sürekliliğinin sağlaması ile botanik bilim dalı konusunda araştırmalar yapılmasına olanak sağlanması amacıyla kurulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Tuncel, Türkiye’nin en zengin endemik bitki türlerinin yer aldığı Botanik Bahçesinin aynı zamanda yabani hayvanlara da ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.

“ÇÜ Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi Bilim Dünyasına Hizmet Ediyor”

Adananın subtropik iklime sahip olmasından dolayı kış aylarında kar yağışı ve uzun süren don olaylarının yaşanmaması nedeniyle Botanik Bahçesinin her dönem yeşil ve canlı kaldığını da bildiren Prof. Dr. Tuncel, 4 mevsim 12 ay boyunca ziyarete açık tutulan bahçenin, bünyesinde barındırdığı nadide bitkilerle bilim dünyasına hizmet etmeye devam edeceğini söyledi.

Vali Elban: “Bu Değerlerin Koruma Altına Alınması İçin Katkı Sağlayacağız”

Vali Süleyman Elban da Çukurova Üniversitesi Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ne gerekli desteği vererek Adanalıların ata mirası olan bitkilerin ve değerlerinin koruma altına alınmasına katkı sağlayacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Vali Elban ile Rektör Prof. Dr. Tuncel ve beraberindeki heyet, 200 dekar alana kurulu olan bahçeyi gezerek, tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında Prof. Dr. Çakan, Prof. Dr. Kırıcı ve Doç. Dr. Kayıran’dan detaylı bilgi aldı.

Ziyaretler anı fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

YORUM YAP