DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANTISI

Yayınlanma Tarihi :
ÜNİVERSİTELERARASI KURUL TOPLANTISI

cu2219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı, Çukurova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya kurulda önemli mesajlar verdi. Özel yetenek sınavını kazanıp herhangi bir programa yerleşemeyen engelli öğrenciler için YGS taban puanını 100’e indirdiklerini açıklayan Prof. Dr. Çetinsaya, 2. öğretimdeki yüksek lisans sorununun aşıldığını ve alınan karar gereği artık ikinci öğretimde de tezli tezsiz yüksek lisans yapılabileceğini müjdeledi.

Ç.Ü. Hippokrat Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘219. Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. ‘Adana 2013’ ve ‘Ç.Ü.’ tanıtım filminin gösterilmesinin ardından kürsüye gelen Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasına, kurula ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Çukurova Üniversitesi’nin kuruluş tarihçesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kibar, “Kurulduğu günden beri, Üniversitemiz bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda yaptığı katkılarla bölgenin ilerlemesine hizmet etmiş, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay ve Osmaniye gibi yakın çevremizdeki illerde bulunan üniversitelerin kurucusu olmuş ve bunların gelişimine katkı sağlamıştır. Ülkemiz ölçeğinde nispeten köklü geçmişi ile Çukurova Üniversitesi şu anda da bölgemizde yeni kurulmakta olan üniversitelere destek vermeye devam etmektedir.” dedi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasını şöyle sürdürdü;

Ç.Ü., 40 Yıldır Çukurova Bölgesi’nde Değişim ve Gelişimin Öncüsü Oldu

“Diploma eki ve Ulusal Ajanstan yeni aldığımız habere göre AKTS etiketlerine sahip bulunan Üniversitemizde görev yapan 2.080 akademik personelimiz; ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere yaklaşık 48.000 öğrencimize eğitim hizmeti vermektedir. Üniversitemiz halen, çeşitli programlar ve ikili anlaşmalar çerçevesinde 28 ülkeden 230 üniversiteyle kurumsal işbirliği içerisine girmiş bulunmakta ve bunları artırmaya devam etmektedir. Kırk yıldır, bir bölge üniversitesi olarak, tüm Çukurova bölgesinde değişim ve gelişimin öncüsü olmuş, bünyesinden beş yeni üniversite çıkarmış olan Çukurova Üniversitesi, merkez Balcalı kampüsü dâhil olmak üzere 15 farklı kampüste eğitim vermektedir. Birkaç ay içinde Merkez Kampüsümüzde temellerini atacağımız 4 yeni fakülte, merkezi araştırma laboratuarı, 1 meslek yüksekokulu, anaokulu, yeni merkezi kafeterya ve çarşı, dış ilişkiler binası, TÖMER, Tıbbi deneysel araştırma birimi, sağlıklı yaşam merkezi, enstitüler binası ve bir hayırsever tarafından yaptırılacak olan onkoloji hastanesi ile üniversitemizin fiziki altyapı ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacaktır.”

Prof. Dr. İbicioğlu: “Temel Bilimlerin Üniversitelerde Güçlenmesi Gerekiyor.”

Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için üretilen bilgilerin teknoloji ve inovasyona dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Üniversitelerin başında olan rektörlerin bilgiyi teknolojiye dönüştürmek için çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İbicioğlu, “Üniversitelerin en tepesindeki yöneticileri olarak bu konunun öneminin farkında olmamız gerekiyor” dedi.

Temel bilimlerin üniversitelerde güçlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, “Üniversitelerde her şeyden önce inovasyon yapmak istiyorsak uygulamalı bilimlerin güç kazanması, uygulamalı bilimlerin güç kazanabilmesi için de temel bilimlerin güç kazanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise üniversitelerin toplumların gözbebeği olduğunu belirtti.  Vali Coş, “ Sadece bugünümüzü aydınlatan değil geleceğimizi de şekillendiren üniversitelerimizin gelişimi için tüm kesimlerce desteklenmesi gerekiyor. Adana Valiliği olarak, ilimizde bulunan ve bundan sonra da kurulacak tüm üniversitelerimize katkıda bulunmaya hazırız” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya konuşmasına, Yükseköğretim Kurulu Ortak Veritabanı Sistemi (YÖKSİS) hakkında bilgi vererek başladı. YÖKSİS’in Yükseköğretim Kurumları ile ilgili her konuda bilginin temin edilebileceği tek adres olacağını belirten Prof. Dr. Çetinsaya sistem ile ilgili şunları söyledi;

“YÖKSİS, Yükseköğretim Kurumlarının alt birim, akademik ve idari personel, öğrenci, akademik personel özgeçmişleri ve farklı birçok bilginin tutulduğu merkezi bir veritabanıdır. YÖK ile üniversitelerimiz arasındaki kadro onay, birim hareketleri ve personel atama gibi süreçlerin manyetik ortamda tutulduğu, akademik personellerimizin detaylı özgeçmişlerini girebildikleri ve online birçok raporun alınabildiği YÖKSİS, bu bilgileri web servisleri yolu ile de diğer paydaşlara sunmaktadır. Yükseköğretim kurumlarımıza kayıtlı tüm öğrencilerimizin bilgileri, öğrenci veritabanına üniversitelerimiz tarafından eklenecek. Anlık ve güvenilir bilgiler elde edebilmek için web servis protokolleri ile sizlerde yapılan işlemlerin otomatik olarak YÖKSİS’e de işlenmesi gerekiyor. 31 Ocak 2014’e kadar tavsiye niteliğinde olan web servis protokollerinin yerine getirilmesi konusu, bu tarihten itibaren zorunlu hale gelecek.”

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’dan Önemli Açıklamalar

Son iki yıldır üzerinde çalıştıkları önemli projelerin sonuçlanıp uygulama aşamasına geldiğini vurgulayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, bu projelerden biri olan ‘gerçekçi kontenjan’ uygulamasını anlattı. Boş kontenjanların kamuoyunda en çok eleştirilen konu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çetinsaya 2 yıllık ön lisans programlarında gerçekçi kontenjan siyaseti izleneceğini söyleyerek, uygulamaya geçecek projelerle ilgili şu bilgileri verdi;

Öğrenciye Sınavsız Yatay Geçiş Hakkı

Ek yerleştirmenin amaçlarından çıktığını ve bizi gerçekçi kontenjan bağlamında da zaafa uğratmaya başladığını gördük. Bu yıl ki amacımız, ek yerleştirmeyi orijinal manasıyla uygulamak. Yani her üniversite Nisan ayına kadar bölümlerini, fakültelerini kontenjanlarını bildirecek, Haziran’da da boş kalanlar için ek yerleştirme yapılacak. ÖSYM sınavlarının ideal olarak nasıl yapılabileceğinin tartışıldığı bir zeminde, sürece nasıl bir katkı sağlayabiliriz diye düşündüğümüzde yaptığımız analizde şunu gördük;

Liselerden 800 bini aşkın öğrenci mezun olmasına rağmen sınava 1 milyon 900 bin kişi giriyor. Bu dengesizliği analiz ettiğimizde, sayıları değişmekle birlikte 500 bin mutsuz öğrencinin varlığını tespit ettik. Yani öğrenci bir programı kazanıyor ama mutsuz olduğunu anladığında da idealindeki asıl bölümü kazanabilmek için tekrar sınava giriyor. Şimdi bu 500 bin öğrenciyi yeniden sınava sokmadan ama adalet prensibinden de vazgeçmeden ‘eğer şartı uyuyorsa’ istediği bölüme geçmesine imkan tanıyacağız. Ama bunun şartı, öğrencinin LYS’deki tüm sınavlara girmiş olması… Çünkü bu sistem ancak öğrenciler tüm sınavlara girdiği zaman işleyebilir.

Prof. Dr. Çetinsaya: “Hedefimiz Yılda 10 Bin Doktora Mezunu Vermek.”

Yeni stratejik çalışmalarımızda doktora eğitimi çok önem kazanıyor. Türkiye’de her yıl 4.000 – 4.500 civarında doktora mezunu veriyoruz. Ama ülkemizin 21. Yüzyıl hedefleri arasında bizim her yıl en az 10 bin doktora yaptırmamız lazım. Çalışmalarımızda buna yoğunlaştıracağız.

2. Öğretimliler de Yüksek Lisans Yapabilecek

1998 yılında, İkinci Öğretimde yüksek lisans yapılamaz kararı alınmış. Ancak konuyu incelediğimizde bu karardan sonra birçok mağdurun olduğunu tespit ettik ve konuyu masaya yatırdık. Yeni aldığımız karara göre ikici öğretimliler de artık tezli ve tezsiz yüksek lisans yapabilecekler.

Engelliler İçin YGS Taban Puanı 100 Oldu

Engelli öğrencilerimizle ilgili de önemli ve sevindirici kararlar aldığımızı buradan duyurmak istiyorum. Çok yetenekli engellilerimiz var ama YGS’de ancak belli bir puan alabiliyorlar. Özel yetenek sınavını kazandıkları halde YGS puanları yetmiyordu. Bu tür örnek olayları inceleyip engelliler için YGS puanını 100’e indirdik. 100’ün üzerinde puan alanlar ve özel yetenek sınavını kazananlar istedikleri programa yerleşebilecekler.

Konuşmaların ardından Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar tarafından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ve ÜAK Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na plaket takdim edildi.

Türkiye genelinde 120 Rektör ve Üniversitelerarası Kurul Üyesinin katıldığı 129. ÜAK’ın birinci oturumu, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim üyelerinden oluşan Akademik Quartet konseriyle sona erdi.

YORUM YAP