Spastik engelli çocukların hemen hemen çoğunda görülen salya akması problemini okulda verdikleri eğitimle çözüyorlar. Salya Akıntısını çenenin hemen alt kısmına uyguladıkları parmak masajları ve yutkunmayı sağlayıcı hareketleri çocuklara uygulayarak ailelerle yaptıkları işbirliği ile neredeyse tamamen ortadan kaldırıyorlar. Ve bu uygulama Türkiye’de bir ilk.
Yüzde yüze yakın başarı
Elele Özel Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Birol Şerbetçi, uzmanlarıyla birlikte bize Masaj terapisi ile ilgili bilgiler verdi. Bu tedaviyi hastaların tedavisinin klinik boyutu dışında rehabilite edebilmek için çeşitli masajlar yaptıklarını ve bu masajların ağız kapama problemi olan hastalarda ağız kapama işlemine yardımcı olduğunu anlattı. Bu masajlarla yüzde yüze yakın başarı sağladıklarını kaydeden Şerbetçi, bu uygulamanın Türkiye’de beklide ilk olduğunu söylüyor. Hastalık hakkında bilgiler veren Elele Özel Rehabilitasyon Merkezi uzmanları ise ağız akıntısı olarak bilinen salya probleminin kesin sebebinin bilinebilmesi için hastaları ilk olarak Kulak Burun Boğaz doktoruna yönlendiriyor. Daha sonra hastanın tam anlamıyla detaylı bilgileri kontrolleri hakkında edinilen bilgiler ışığında bu masajların tıbbi açıdan bir sakıncasının olup olmadığı tespit ediliyor.
Mikrop kapması da bir anlamda engelleniyor
Herhangi bir yirmişer dakikalık seanslarla bir buçuk saatlik periyodlarla sakınca olmadığı anlaşılan hastalarda masaja başlanıyor. Bu masajlarla ağız kapama işlevi çalıştırılmaya başlanıyor. Bu masajlarınevde de yapılmaya devam edilmesi gerekiyor. Ailelerle yapılan işbirliği ile bu masajlar sayesinde salyaları akan çocuklar 8-9 seans sonrasında bu problemi atlatabiliyor. Şerbetçi konuyla ilgili açıklamalarında, “ Bu problemin atlatılması tıbbi açıdan da çok önemli. Midedeki parazitlerin ve buradaki fiziksel bozukluklar nedeniyle etrafa çeşitli mikropların dağılması ve çevreden hastanın mikrop kapması da bir anlamda engelleniyor. “ açıklamalarında bulundu… Salya akmasının nedenlerini anlatan kurucu Müdür Birol Şerbetçi, bu nedenleri şöyle sıralıyor: En bilineni ve yaygın olanı bağırsak parazitleridir. Geniz eti sarkıklığı, burundaki tıkanıklıklar, rahat nefes alış verişi engelleyen yastıklar ve yataklar, bir takım yemek borusu ve mide problemleri, çocuklarda yeni diş çıkması, tükürük bezlerindeki problemler, diş apsesi, damak lezyonu oluşumu, dildeki sorunlar gibi ağız içi sorunlar yutma kaslarındaki bozuklar bu sorunun nedenleri olabiliyor.
Masaj Terapisi
Çıkardığımız bütün seslerin salya akımı sağladığını anlatan okul uzmanları, bu akımın fazla ya da eksik olmasının sorunlara yol açtığını belirtiyorlar. Bu sorunu ise masaj terapisi ile salya salınımının normal düzeye gelmesini sağlayarak çözebiliyorlar. El ele Özel Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Birol Şerbetçi ve okulunuzmanları, “Oral motor problemi olan çocuklarda yutma frekansı azaldığı için tükürük ağız boşluğunda birikir. Ağız kapanması tam olmadığı için tükürük dışarı akar. Biz bu eğitimle çenenin altına uyguladığımız parmak masajları ve yutkunmayı sağlayıcı egzersizlerle çocuklarımızda yüzde yüze yakın başarılı sonuçlar alıyoruz. “ açıklamalarını yapıyor. Bu masaj terapisinin ne kadar başarılı bir uygulama olduğunu sorduğumuzda ise yanıt net:
“ Salya akımını önlemede oldukça başarılı bir uygulama. Uygulamanın içerisine aileleri de dahil ederek ve bu masaj eğitimlerini onlara da vererek terapinin evlerde uygulanmasını sağlayarak neredeyse yüzde yüz başarı sağlıyoruz.”
Gelişmiş ülkelerde bin çocuktan ‘sinde bu tip problemler görülürken Türkiye’de bu sorunun binde dört oranında olduğunun altını da çiziyor uzmanlar. Bu tedavi terapisi Türkiye’de ilk kez bu okulda Elele Özel Rehabilitasyon Merkezi’nde uygulanıyor.