DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

TARIMDA ENDÜSTRİYELLEŞMENİN ÖNÜ AÇILDI

Yayınlanma Tarihi :
TARIMDA ENDÜSTRİYELLEŞMENİN ÖNÜ AÇILDI

LandforceToprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikleri değerlendiren Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “Kanunda yapılan son değişiklik Türk tarımı için devrim niteliğinde bir adımdır” dedi.

 

Tarım arazileri bölünmeye müsait hale getirilirse nüfus arttıkça mirasçılar arasında bu arazilerin sürekli bölüneceğini söyleyen Kır, “Bugüne kadar tarım arazileri, 1926’dan itibaren Medeni Kanun gereği menkul mallar gibi miras yoluyla bölünüyordu. Bu geçen zaman içinde Türkiye’nin tarım arazileri babadan oğula geçerken daima bölündü ve tabiri caiz ise mendil kadar kaldı. Bölünen parseller ekonomik olarak işletilebilir verimli bir faaliyette bulunma özelliğini kaybetmeye başladı. Tarım arazilerinin bölünmesi verimli ve endüstriyel tarım uygulamalarının ülkemizde bir türlü hayata geçirilememesine de neden oldu. Tarım arazileri bölünmeyip kendi büyüklüğünde kalırsa üretim artacağı için rekabet ortamı oluşacak. Rekabet ortamına giren çiftçilerimiz verimliliği artırmak adına endüstriyel tarıma daha çok yönelecektir. Bu da tarım sektöründe endüstriyelleşmenin önünü açacaktır” diye konuştu.

Kır, “Dünyanın gelişmiş birçok ülkesinde farklı yöntemler uygulansa bile topraklar bölünmüyor. Örneğin İngiltere’de miras olan araziler en büyük kardeşe veriliyor. Fransa’da bir kişi toprakları alıyor ve piyasa değerini diğer kardeşlerine ödüyor. Almanya’da kardeşlerden birisi diğer kardeşlere cüzi bir miktar ödeme yapıyor toprakların tamamı bir kişide kalıyor. İspanya’da topraklar ehil olan mirasçıya devrediliyor. İtalya’da İspanya gibi ehil olan kişiye devrediyor. Amerika’da da bedeli karşılığında satılma mümkün olabiliyor ve arazi bölünmüyor. Bizde ise mirasçılara payları oranında bölünme yapılıyor. Bu da arazilerin çok küçük parçalar halinde kalmasına sebeb oluyor” dedi.

Tarım alanlarındaki bölünmeyi engelleyemediğimiz sürece, yeni nesiller geldikçe topraklar küçülecek ve tarımda başarıyı sürdürmek mümkün olmayacak diyen Landforce Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır, “Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda yapılan değişiklikle sadece mazottan yılda 17 milyar TL tasarruf edilecek. Örneğin traktör bölünmüş 10 parsel arasında dolaşırsa yaktığı mazot ve bunların yol açtığı hasar diğer zararlarla birlikte yılda yaklaşık 17 milyar yapıyor. Yani mevcut yapı bölünmüş yapının şu an itibari ile en kaba hesapla yılda 17 milyar zararı var. Bu da cari açığın neredeyse yüzde 20’sine denk geliyor” dedi.

Kır, ”Arazi bölündükten sonra kimsenin karnını doyuramayacak duruma geliyor ve insanlar arazilerini terk ediyor. Aşırı derecede bölünme toprağın bir kısmının da tamamen kullanılamaz hale gelmesine yol açıyor. Bu bölünmeler sonucu eskiden üretim yaptığımız şimdi ise üretim yapılamaz hale gelmiş arazi miktarı 2 milyon hektar. Yani 20 milyon dönüm. Bu 20 milyon dönümün üretim değeri hesaplandığında görüyoruz ki bu araziler eğer kullanılmış olsaydı ekonomimize çok ciddi bir gelir sağlamış olacaktı” diye konuştu.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış