DOLAR38,4472% 0.02
EURO43,6573% -0.38
STERLIN51,1066% -0.27
FRANG46,4282% 0.01
ALTIN4.095,86% -0,10
BITCOIN93.708,99-1.082

TARIM HASSASLAŞIYOR

Yayınlanma Tarihi :
TARIM HASSASLAŞIYOR

hassas_tarimAdana Ticaret Borsası, tarımın stratejik önemi nedeniyle hassas bir konuya parmak basıyor. Kuruluşunun 100’üncü yılını kutlayan Adana Ticaret Borsası’nda (ATB), verim artışı ve gübre gibi maliyetlerin azaltılması için yaşama geçirilen ‘Hassas Tarım Projesi’ tanıtıldı. Toplantıda konuşan ATB Başkanı Muammer Çalışkan, 3 bin dekar alanda 14 çiftçiyle uygulanacak proje kapsamında önemli bir verim artışı ve yüzde 40 oranında gübre tasarrufu sağlanacağını aktardı.

ATB hizmet binasında gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına, çok sayıda çiftçi ve üretici örgütü temsilcisiyle, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak da katıldı. Proje işbirlikçileri Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Türker ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlı Tarımsal Politikalar Genel Müdürlüğü uzmanlarından İbrahim Hakkı Güçdemir ile birlikte kürsüye çıkan ATB Başkanı Muammer Çalışkan, yaptıkları çalışmalar ve proje hakkında bilgi verdi.

ATB’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında yaşama geçirdikleri Hassas Tarım Projesi ile ilgili merak edilenleri açıklayan Muammer Çalışkan, “Çukurova Kalkınma Ajansı’nca desteklenen projemize Ceyhan, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş ve Seyhan Ziraat Odaları ile Adana Çiftçiler Birliği de ortak olmuştur. 422 bin lira bütçeli projemiz pilot olarak 3 bin dekar alanda, 14 çiftçi ile yürütülecektir. Projemiz ile tarımsal girdi maliyetlerinde azalma ve verim artışı bekliyoruz” dedi.
Benzer bir projenin TÜBİTAK tarafından 2005-2011 yılları arasında çiftçi Mehmet Durdu Danişoğlu’na ait 400 dönüm arazide yürütüldüğünü anımsatan Muammer Çalışkan, “Hassas tarım, tarımsal verimliliği ve etkinliği arttırmak için toprak ve ürün yönetimini, kaynakların etkin kullanımı ile çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayan bir tekniktir. Bu sayede klasik üretimden vazgeçerek, üretimde uygulanan girdilerin ihtiyaç duyulan yerde, zamanda, yerde ve miktarda kullanılmasıdır. ABD 2020 yılında, Avrupa ülkeleri ise 2020’den önce tamamen hassas tarıma geçecektir. Biz de elimizi hızlı tutuyoruz” diye konuştu.

YORUM YAP