Türk-Amerikan Derneği İngilizce Kursu (TAD), “Hayat Boyu Öğrenme Programı” adlı Avrupa Birliği Projesi kapsamında ortak çalışmalar gerçekleştirdiği İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nden gelen konuklarını geleneksel Türk konukseverliğiyle ağırlarken, bölgemizin tarihi ve turistik zenginliklerini de tanıttı. Türkiye’den son derece olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını ifade eden Heyet üyeleri, “Adana’da bulunduğumuz süre içerisinde Avrupa ülkelerindeki Türkiye ile ilgili olumsuz önyargıların tamamen asılsız olduğuna tanık olduk” dediler.
Kuşaklar ve kültürlerarası eğitimin, sağlıklı yaşam kültürünün ve yaşam kalitesinin Avrupa Birliği standartlarına ulaştırılabilmesi hedefine yönelik olarak, Çek Cumhuriyeti ve İspanya ile Türkiye’den Adana Türk Amerikan Derneği tarafından ortaklaşa hazırlanan ve iki yılda tamamlanması öngörülen “Hayat Boyu Öğrenme Programı” (LLP-Longlife Learning Programme) projesinde sona yaklaşılıyor. Yaşayan üç kuşağı (büyükanne/büyükbaba/ebeveynler ve çocuklar) kültür alışverişi ile birleştirmeyi amaçlayan ortak proje faaliyetleri, 2014 yılının Haziran ayında Çek Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilecek son aşamayla tamamlanacak.
Geçtiğimiz aylarda İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nde incelemelerde bulunma ve proje kapsamındaki eğitimlere katılma fırsatını elde eden TAD öğretmen ve öğrencileri, geçtiğimiz günlerde ise bu ülkelerden gelen konuklarını misafir etti. İspanya ve Çek Cumhuriyeti’nden gelen proje ortaklarına Adana’da bulundukları bir haftalık süre içerisinde Çukurova’nın tarihi ve turistik yörelerini gezdiren, Türk kültürü ve sosyal yaşamı konusunda bilgilendirmelerde bulunan TAD yetkilileri, Güzelyalı Şubesi’nde gerçekleştirilen toplantılarda da projeye ilişkin gelişmeleri anlattılar.
Ziyaretle ilgili izlenim ve düşüncelerini aktaran konuk Çek ve İspanyol heyetlerinin üyeleri, düşündüklerinden ve anlatılanlardan çok farklı bir Türkiye ile karşılaştıklarını vurguladılar. Avrupa ülkelerindeki Türkiye ile ilgili olumsuz önyargıların tamamen asılsız olduğuna bizzat tanık olduklarını ifade eden Heyet üyelerinin ortak ifadeleri şöyleydi:
“AB’ye tam üyelik konusunda yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi, ülkenizin tanıtımını daha etkili kampanyalarla gerçekleştirerek, Avrupa ülkelerindeki Türkiye’ye ilişkin olumsuz düşüncelerin ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Çünkü, bu ziyaretimiz sırasında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine olumsuz yaklaşanların aslında ülkenizi hiç tanımadıklarını iyice anladık. Türkiye, gerek yaşam kalitesiyle gerekse de ekonomik ve siyasi olarak Avrupa ülkelerinden geri sayılamayacağı gibi, AB bünyesindeki çok sayıda ülkeden de ileri seviyededir. Ülkenizin her şeyi var. Bu anlamda AB’ye üye olmanız Avrupa’ya da büyük bir zenginlik katacaktır. Bizler kişisel olarak bundan böyle Türkiye ile ilgili olumsuz önyargıların aşılarak ülkenizin AB üyesi olabilmesi için birer gönüllü olarak çalışacağız. Çünkü bunun gerekliliğine burada bulunduğumuz süre içerisinde gönülden inandık. Bize yönelik sıcak ilgi ve konukseverliliklerinden dolayı proje ortağımız Adana Türk Amerikan Derneği yetkililerinin şahsında Türk halkına şükranlarımızı sunuyoruz.”
TAD Güzelyalı Şubesi Müdürü Gülşah Karaçam da, Adana Türk Amerikan Derneği’nin 59 yıllık başarılı tecrübesiyle sadece eğitim hayatı ile sınırlı kalmayıp, Adana’nın ve ülkemizin sosyo-kültürel gelişimine de katkıda bulunmayı amaçladığını söyledi. Bu projenin de aynı anlayışla hayata geçirildiğini vurgulayan Karaçam, “Avrupalı konuklarımıza Türk kültürünü ve yöremizi tanıtmaktan ve onların son derece olumlu izlenimlerle ülkemizden ayrılmalarını sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz. 2014 yılının Haziran ayında sona erecek olan proje kapsamındaki hedeflerimizin tam olarak hayata geçirilerek uygulamaya dönüştürülebilmesi en büyük mutluluğumuz olacaktır. TAD olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolundaki çabalarına küçük de olsa bir katkıda bulunabilmiş olmanın sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.