Sigarayı bırakmaya niyetlenen insanların en büyük korkusu, bıraktıktan sonra hızla kilo almak. Öyle ki; tiryakilerin önemli bir kısmı kilo almaktansa sigaraya devam etmeyi daha makul bulabiliyor. İnsanların sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaya başlamasının temelde 3 nedeni var: Metabolizmanın yavaşlaması, tat alma yetisinin geri kazanılması ve el alışkanlığı ile sürekli atıştırma isteği. Alınacak önlemlerle bu nedenlerin önüne geçilebileceğini belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “Sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilonun fizyolojik nedenleri belli, bu nedenler ortadan kaldırıldığında kilo almadan bağımlılıktan kurtulmak mümkün” diyor.
Metabolizmanız Yavaşlıyorsa Siz Hızlandırın!
Sigaranın metabolizmayı hızlandırdığı herkesçe biliniyor. İçilen her sigarayla kalp atışı dakikada 20-30 kez daha fazla atıyor, bu da yakılan kalorinin daha fazla olmasını sağlıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bu suni artış ortadan kalktığı için metabolizma normal seviyesine iniyor. Metabolizmanın yavaşlamasının kilo alımını kaçınılmaz hale getirdiğine dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “İlk adım sağlıklı şekilde metabolizmanın hızlanmasını sağlamak. Bu sayede kilo alımının önüne önemli ölçüde geçilebiliyor” diyor. Bu durumda yapılacak şey, metabolizmayı hızlandıracak yollara başvurmak. Nikotin alınmadığı için yavaşlayan metabolizmayı; yeşil çay, proteinli gıdalar, günde 3 litre su, baharat tüketimi, küçük egzersiz ve yürüyüşle hızlandırmak mümkün.
Lezzet Şımarığı Olmayın!
Nikotin dildeki tat alma duyusuna zarar verdiği için, sigara içenler bir süre sonra yemeklerin gerçek tadını alamamaya başlıyor ve lezzet duygusunda önemli bir azalma meydana geliyor. Bir kişi sigarayı bıraktığında, yaklaşık 48 saat içinde tat alma yetisini yeniden kazanmaya başlıyor. Yiyeceklerin tadını yine eskisi gibi tam olarak alabilen kişiler, kısa sürede geri kazandıkları bu yetiyle aşırı yeme alışkanlığı edinebiliyor. Böyle bir durumda kilo alımının kaçınılmaz olacağını belirten Dyt. Fadime Özgök Şenses, “Yeniden kazanılan tat alma yetisiyle, sürekli farklı şeyler yeme isteği gözleniyor. Bu nedenle kilo almamak için, her şeyi tatmak ama küçük porsiyonlar halinde tüketmek gerekiyor. Bu sayede hem yiyeceklerden keyif almak hem de aşırı kalori alımının önüne geçmek mümkün olabiliyor” diyor.
Atıştırma Nöbetlerini Bastırmanın Yolları
Sigara içenlerde var olan elde ve ağızda sigara bulundurma alışkanlığı, sigarayı bıraktıktan sonra yerini atıştırmalıklara bırakıyor. Sürekli bir şeyler yeme eğilimine dönüşen bu atıştırma nöbetleri kilo alımını da beraberinde getiriyor. Atıştırma ihtiyacından kurtulmanın en kolay yolunun günlük tüketilen su miktarını arttırmak olduğunu söyleyen Dyt. Fadime Özgök Şenses, “Sağlıklı bir insanın günde 1,5 litre su tüketmesi gerekiyor. Sigarayı bıraktıktan sonra bu oran 3 bardak daha arttırılmalı. Bu sayede atıştırma nöbetleri azaltılabiliyor. Yine atıştırma alışkanlığını sağlıklı besinlerle geçiştirmek de kilo alımının önüne geçiyor. Tatlı krizi sırasında şerbetli yerine sütlü tatlılar seçmek, çekirdek-çerez yerine mevsim meyveleri, salatalık, marul gibi çiğ sebzeleri tüketmek, sigarayı hatırlatan ve kafein içeren kahve, çay gibi içecekler yerine su, soda, tuzsuz ayran, taze sıkılmış meyve suları gibi düşük kalorili içecekler tercih etmek alınabilecek önlemler arasında. Artan besin tüketimini dengelemek içinse hareketli olmak şart. Günlük aktivite miktarını arttırmak ve egzersiz yapmak, sigarayı bırakma döneminde sağlıklı kalmak için önemli birer yardımcı” diyor.