DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ŞEVKİN: EN AZ 100 BİN SAĞLIKÇI ATANMALIDIR

Yayınlanma Tarihi :
ŞEVKİN: EN AZ 100 BİN SAĞLIKÇI ATANMALIDIR

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 83 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de 1 milyon 62 bin sağlık çalışanının yetersiz kaldığını vurguladı

“Ataması yapılan 500 doktorun KHK engeli kaldırılmalıdır”

“Sağlık çalışanı sayısında çağın gerisindeyiz”

 “Güvenlik soruşturması doktor atamalarını engelliyor”

“En az 100 bin sağlıkçı atanmalıdır”

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 83 milyonluk nüfusa sahip Türkiye’de görev yapan 1 milyon 62 bin sağlık personelinin özellikle pandemi döneminde yetersiz kaldığına dikkat çekti.
36 ülkenin üye olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) sağlık raporuna göre, Türkiye’nin bin kişi başına düşen 1.9 doktor ve 2.1 hemşire ile son sırada bulunduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, ülkemizin sağlık harcamasında da en sonda yer aldığına dikkat çekti.
“ANAYASA MAHKEMESİ ‘HAK İHLALİ’ DİYOR, UYGULAYAN YOK!”
Türkiye’de yaklaşık 160 bini doktor olmak üzere toplam sağlık çalışanı sayısının Covid-19’la birlikte daha gerilere düştüğüne dikkat çeken Dr. Şevkin, ataması yapılan ancak güvenlik soruşturması engeline takılan 500’den fazla doktorun da göreve başlatılması gerektiğini vurguladı.
676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması şartı nedeniyle göreve başlatılmayan hekimlerin koronavirüsle mücadele katılmak ve hak ihlalinin son bulmasını istediğini kaydeden Dr. Şevkin, Anayasa Mahkemesi’nin güvenlik soruşturması uygulamasını hak ihlali olarak değerlendirdiğini hatırlattı.
“194 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 12 bin sağlık personeli atanacağına yönelik söylemlerini hatırlatan ancak atamaların ne zaman yapılacağının bilinmediğini, atama gerçekleşse bile bu sayının çok yetersiz olduğunu, en az 100 bin sağlık personeli atamasına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:

“Hastanelerin otoparkları dahi acil servis olarak kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin her yerinde hastanelerde boş yatak yok. Hasta vatandaş sayısına her geçen gün binlercesi ekleniyor. Hastanelerde acil olmayan cerrahi işlemlere ara verildi. Ameliyathanelerin yalnızca acil cerrahi girişimler yapılacak şekilde düzenlendiği biliniyor. Hasta sayısındaki artış nedeniyle Adana’da 16 kamu, 16 özel ve 2 üniversite hastanesi olmak üzere toplam 34 hastanenin hiç birinin yoğun bakım ünitesinde koronavirüslü hasta için tek bir yatak kalmadı. Türkiye’de bu güne kadar 73  hekim toplam 194 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Hastalıkla mücadele edecek sağlık çalışanı sayısı gün geçtikçe azalıyor. 83 milyonluk Türkiye’de sağlık çalışanı sayısı 1 milyon 62 bindir. Bu sayı yetersizdir. Yüzlerce sağlık çalışanı covid-19 tedavisi görüyor. Buna karşılık Adana’da ve yurdun değişik bölgelerinde kapalı haldeki bazı hastaneler açılmıyor, sağlıkta yeni atamalar gerçekleşmiyor. Sağlık Bakanı 12 bin sağlıkçının atanacağını söylüyor ancak ne zaman atanacağı belli değil. Kaldı ki atama yapılsa bile bu sayı çok az. 100 bine yakın yeni sağlıkçı istihdamına ihtiyaç var. Ayrıca güvenlik soruşturması nedeniyle ataması gerçekleşmeyen doktorların ataması da derhal gerçekleşmelidir. Adana’da hazırlanmaya çalışılan ancak Bakanlığın karşı çıktığı sahra hastanesine bu günlerde ihtiyaç duyulduğu açıkça ortadadır. Bakanlığın tüm Türkiye genelinde bu yönde yeni adımlar atması gerekiyor.”

YORUM YAP