Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan ve gelecekte de peşimizi bırakmayacağı tahmin edilen şeker hastalığına “dur” demenin yolu dengeli beslenmeden geçiyor.
Dünya Sağlık Örgütünün geleceğin en yaygın hastalıklarından biri olacağını vurguladığı şeker hastalığı ile ilgili veriler hayli ürkütücü. Dünya nüfusunun yüzde 2.1’i diyabet hastası.
Şeker hastalığıyla ilgili ilk bilgiler hayli eskilere dayanıyor. İlk yazılı kayıt, M.Ö. 1500’lü yıllarda eski Mısır papirüslerinde bulunmuş. M.S. 100’lü yıllarda Yunanlı doktorlar en önemli belirtilerinden biri sık idrara çıkmak olduğu için bu hastalığa sifon anlamına gelen ‘diyabetes’ adını vermişler. Kandaki şeker miktarı yükseldiği için şeker hastalığı olarak da biliniyor.
Binlerce yıl önce Hintli doktorlar şeker hastalığının ‘dengesiz beslenen şişman’ kişiler arasında yaygın olduğunu belirtmişlerdi. Gerçekten de hızlı beslenme alışkanlıkları ve şişmanlığın yaygın olduğu zengin ülkelerde diyabetli sayısı fakir ülkelere oranla daha yüksek.
BUNLARI İHMAL ETME!
Beslenme ve spor konusunda mutlaka doktorunuza danışın.
Tip I diyabet hastası iseniz 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere toplam 6 öğünü her gün aynı saatlerde yemeye özen gösterin. İnsülin aldığınız için karbonhidratların günlük dağılımı çok önemli; günlük karbonhidratın yüzde 15’ini kahvaltıda, yüzde 25’ini öğle, yüzde 30’unu akşam yemeğinde yiyin. Kalanı ara öğünlere paylaştırın.
Tip II diyabet hastasıysanız, temel ilkeniz kilo kontrolü olmalıdır. Daha az yiyerek ve daha fazla hareket ederek fazla kilolarınızı verin. Az ve sık yiyin. Kesinlikle aç kalmayın, çünkü uzun süren açlık kan şekerinizde dalgalanmalara yol açarak hastalığınızı artırabilir.