DOLAR34,7487% 0.06
EURO36,6978% 0.4
STERLIN44,2716% 0.28
FRANG39,2865% 0
ALTIN2.953,53% -0,19
BITCOIN103.038,476.39

“ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINDA DEVRİME İHTİYAÇ VAR”

Yayınlanma Tarihi :
“ŞEHİRCİLİK ANLAYIŞINDA DEVRİME İHTİYAÇ VAR”

ELIF DOGAN TURKMENCHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, Adana’daki şehircilik anlayışının bilimsellikten uzak, doğayla uyumsuz olduğunu belirtti ve ekledi:

Yaşanabilir bir toplum yaratmak için şehirciliğin önemine vurgu yapan Cumhuriyet Halk Partisi Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Av. Elif Doğan Türkmen, şehirciliğin olmazsa olmazlarının bilim, doğaya uyum ve katılımcılık olduğunu kaydetti. Adana’nın da en kötü şehircilik modellerinin uygulandığı kentler arasında geldiğini savunan Av. Türkmen, bunun en güzel örneğinin ise kentin kuzey-güney, doğu-batı gibi bölgelerle anılması olduğunu bildirdi.

8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkemizde şehircilik anlayışının bilimsellikten uzak oldunu belirten Av. Türkmen, “Şehircilik; şehrin coğrafyası, ekonomisi, politikası, sosyal ve kültürel çevresi ve tüm bunların o çevreye yapacağı etkileri inceleyip buna göre çalışmalar yapmak anlamına geliyor. Şehircilik göz kararıyla verilen kararlarla yapılacak bir iş değildir. Bilimsel veriler ışığında toplumun yaşanabilir bir kentte yaşamasını sağlamakla görevli/yükümlü insanların da ya bilim insanı olması ya da bilim insanlarından oluşan bir ekibe sahip olması elzemdir” dedi.

Şehirciliğin bilimden mümkün olduğunca çok yararlanması gereğinin yanında şehirleşme adına yapılacak her uygulanın doğayla uyumlu olması gerektiğini de ifade eden Av. Türkmen, Adana’nın da şehircilik açısından talihsiz bir kent olduğunu savundu.

Av. Türkmen, kentin “kuzey-güney Adana”, “D-400’ün altı-üstü”, “Seyhan nehrinin doğusu – batısı” gibi parçalarla anılmasında şehircilik uygulamalarındaki yanlışlıklar ve adaletsizliklerin en önemli etken olduğunu söyledi.

Adana’nın en gelişmiş ilçe olarak kabul edilen Çukurova’nın dahi beton yığını olarak anıldığını anımsatan Av. Türkmen, “Her yağmur yağışında su basan ev, kaldırım ve su içerisinde kalan yolları düşündüğümüzde şehirciliğin bu olmadığını açıkça görüyoruz” diye konuştu.

Şehirciliğin bir anlamda kentte yaşayanların yaşam kalitesini belirlemek olduğunu aktaran Av. Türkmen, şehircilik birçok bilimsel disiplinin bir arada çalışması gereken bir kentin geleceğine yön vermesi bakımından milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren bir kavramdır.

Şehircilik çalışmaları bilimsel verilerle, doğaya uyumlu bir şekilde ve o kentte yaşayanların da içinde yer aldığı bir çalışma şekli olmalıdır” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAP