DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

SAĞLIKÇILAR, SAĞLIK YASASI TORBASINI PATLATTI

Yayınlanma Tarihi :
SAĞLIKÇILAR, SAĞLIK YASASI TORBASINI PATLATTI

saglikcilar_eylemdeAdana Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık alanının sürekli değiştirilen düzenlemeler ve getirilen torba yasalarla alt üst edildiğini söyleyerek her yeni düzenleme bir öncekiyle yarışırcasına hekimlik başta olmak üzere sağlık mesleklerinin özüne zarar veriyor, yurttaşların ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti almasını olanaksız hale getiriyor dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ve yönetim kurulu üyeleri ile hekimler, SES Genel Başkanı Dr. Çetin Erdolu ve Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ile üyeleri, Dev-Sağlık İş Çukurova Bölge Başkanı Bülent Kara ve üyeleri yapılan basın açıklamasının ardından üzerinde ‘sağlık yasası’ yazılı torbaları bir bir patlattılar.

Bu torba değil, çorba yasa diyerek katılımcı kurumlar adına metni okuyan Adana Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, “Şimdi bir torbayı daha evirip çevirip önümüze koyup, hekimliği doğduğu topraklara gömmeye çalışıyorlar. İstanköy’lü Hipokrat’ı, Bergamalı Galenos’u bu topraklardan kazıma gayreti içindeler. Hekim dışı sağlık emekçilerini ise daha fazla köleleştirip esnek, kuralsız ve tanımsız çalıştırma çabalarını derinleştiriyorlar. “Tam Gün” özele hoca pazarlama noktasına gelmiştir. Yıllardır sağlık çalışanlarını ve örgütlerini dikkate almadan yapılan “tam gün” düzenlemelerinin gerçek amacı açıklıkla ortaya çıkmıştır. Niyet tam gün değildir. Hekimlerin ve sağlık emekçilerinin tek bir işte çalışarak insanca yaşayacakları bir düzen kurmak değildir. Muayenehane dışında her şey serbesttir, yeter ki emek sömürüsü işlesin, katmerlensin. Yurttaşları “muayenehane çilesinden kurtaracağız” diyenler sağlığı büsbütün paralı hale getirmekte, üstelik hem üniversitelerde hem de özel hastanelerde hastaların ödediği paranın yarısına el koyup kar etmeyi istemektedirler”

Dr. Ökten, “Devlet bırakın sağlığı yurttaşlara hak olarak ücretsiz sunmayı, yurttaşların cepten ödemek zorunda bırakıldığı sağlık hizmetinden kar eden, hocaları özel sektöre pazarlayan bir tüccara dönüşmektedir. Artık yurttaşlarımız için hocalara muayene olup tedavi olabilmenin yolu ya üniversitelerde ya da özel hastanelerde cepten daha çok para ödemektir. Üstelik özele pazarlanacak hekimlere Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki hocalar da dahil edilmektedir. İnsanlık Yararına Sağlık Hizmeti Suç Olabilir mi? “Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma” adı altında bir suç tanımlanıp mesleğini hiçbir çıkar gözetmeden uygulamaya çalışan hekimler ve sağlık çalışanları, 3 yıla kadar hapse atılmakla tehdit edilmektedir. Öylesine bir kindir ki 20 bin güne kadar da adli para cezası tanımlanmakta, günlük yüz TL’den hesaplanırsa 2 milyon TL’yi bulan cezalar verilebileceği hesaplanmaktadır”

Dayak Yemeğe Devam Düzenlemesi

Sağlık Bakanı’nı samimiyete davet ediyor ve sesleniyoruz: Bu ülkenin dört bir yanında dayak yiyen sağlık çalışanları sizden şiddeti önleyecek gerçek bir düzenleme beklemektedirler. Sağlık örgütleri olarak size bunu sağlayabilecek bir teklif sunduk, acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu yasa ile sülük tedavisine sertifika tanımlayanlar işçi sağlığından sertifikayı kaldırıyorlar. Hacamata muayenehane serbest bilimsel tıbba yasak! Bürokrasi profesörlerine özel yasa, Acil servisler içinden çıkılmaz hal almıştır. “Çalıştığın yerden bir yere ayrılma”. Zorunlu hizmet sadece bu ülkede okuyup yurttaşa hizmet edene var! Aile Sağlığı Hekimliğinde, hemşirenin emeği sağlığı korumak için tüketilmiyor. Aile Sağlığı Hekimliğinde Aile Sağlığı Elemanı statüsünde çalışan 6.600 hemşire koruyucu sağlık hizmeti yapmamaktadır. Çünkü Aile Hekimliği koruyucu hizmeti önceleyen bir yönetmeliğe sahip değildir.  Bu nedenle buralarda ya hemşire çalıştırılmamalı, ya da yönetmelik, onların halkın sağlığını korumaları yönünde hizmet vermelerine imkan verecek şekilde değiştirilmelidir. Eğitimli insan gücünün emeği çarçur ediliyor, insanlar küstürülüyor. Türkiye sağlık ortamının derinleşen yaralarına bir merhem yok. Türkiye’nin dört bir yanından sağlık çalışanları olarak Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz: Mesleğimize, işimize, iş güvencemize, halkın sağlık hakkına sahip çıkmaya devam edeceğiz. Sağlık emekçilerinin ve mesleklerinin itibarsızlaştırılmasına, kölece çalışma düzenini kabul etmeyeceğiz. Bu topraklarda yazılan hekimlik andının yine bu topraklarda gömülmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

YORUM YAP