DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

RESİFLER DENİZE BIRAKILDI

Yayınlanma Tarihi :
RESİFLER DENİZE BIRAKILDI

lahosAkdeniz Bölgesi’ndeki balık çeşidi ve sayısının arttırılmasının yanında yasa dışı troll avcılığının önüne de geçilmesi için hazırlanan proje kapsamındaki yapay resifler, daha önceden belirlenen noktalarda denize bırakıldı. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) ‘Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı’ kapsamında desteklediği projenin danışmanlığını yapan Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Gökçe, yapay resif projesinin zamana bağlı değişimini yakından izlediklerini söyledi.

Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İSKEN tarafından geliştirilen; ÇKA ile Adana İl Özel İdaresi’nin eş finansmanı ve Çukurova Üniversitesi koordinatörlüğünde hayata geçirilen “Yumurtalık İlçesi Yapay Resif Uygulaması Projesi” ve “Karataş İlçesi Yapay Resif Uygulaması Projesi” tamamlandı. Proje kapsamında hazırlanan ve bir süre önce törenle Yumurtalık Limanı’nda denize bırakılan yapay resifler ve resiflerden sonra deniz canlılarının durumları Çukurova Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce yakın takibe alındı.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Gökhan Gökçe, projenin amacına ulaştığını belirterek, tür çeşitliliği Ç.Ü. Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından izlenen Yumurtalık yapay resif projesinin ilk meyvelerini vermeye başladığını duyurdu.

Doç. Dr. Gökhan Gökçe;  “Yumurtalık İlçesi Yapay Resif Projesi, ilçe balıkçıları için bağlama limanına yakın yeni bir av sahası oluşturarak ilçe balıkçılarını desteklemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 380 adet resif bloğu kullanılıp, 23 adet resif kümesi oluşturuldu. Bu kümeler kıyıdan 1 mil açıkta, 20-27 m derinliklere yerleştirildi. Yapay resifler bölge için çok önemli lahos, orfoz, sargoz, karagöz, sarıkuyruk ve granyöz gibi yüksek ekonomik değerli türlere ev sahipliği yapıyor. Alan kıyı balıkçıları için ulaşması kolay ve güvenli bir av sahası olurken, sportif olta balıkçıları için ise yeni bir av sahası olmaya başladı. Yumurtalık ilçesi yapay resif projesinin zamana bağlı değişimini yakından takip ediyoruz” diye konuştu.

Yapay Resif Nedir?

Canlı deniz kaynakları ile ilgili fiziksel, biyolojik ve sosyo-ekonomik süreçleri etkilemek için deniz tabanına belli amaç doğrultusunda yerleştirilen doğal veya insan yapımı bir veya birden fazla nesnedir.

Trol Avcılık Nedir?

Torba şeklinde bir ağın tekne ile çekilerek dip balıklarının avlanmasıdır.

Trol ağları torba şeklindedir ve torba yatay bir şekilde deniz dibine uzanacak şekilde iki uçtan halatlar yardımıyla tekne ile çekilerek gerçekleştirilir. Torbanın ağzını açık tutmaya yarayan iki adet kapı kullanılmaktadır. Trol ağı bu şekilde tekne yardımıyla 2 – 4 mil sabit bir hızla çekilir. Bu yöntem devam ederken dip bölgesindeki bitkiler, mercanlar ve balık yumurtalarına büyük zarar verebilmektedir. Ayrıca her ne kadar ağ göz açıklığı belirlenen standartlara uygun olsa da torba şeklindeki ağın gözleri dolduktan sonra arada kalan küçük balıkların kaçma şansı azalacaktır. Küçük balıkların ağlarla yakalanması o balıkların yumurtlama şansını engellemesiyle sürdürülebilir balıkçılığa zarar verir yani gelecek sezonlarda balık stoklarının azalmasına neden olur.

YORUM YAP