DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

PROF. DR. TANYELİ İLE “LÖSEMİ’’ ÜZERİNE SOHBET

Yayınlanma Tarihi :
PROF. DR. TANYELİ İLE “LÖSEMİ’’ ÜZERİNE SOHBET

cocuk_onkolojisiBir grup Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi, Çocuk Onkoloji Servisi’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı. Öğrenciler servis bünyesinde kurulan Kemik İliği Ünitesi hakkında Prof. Dr. Ailla Tanyeli ile ‘’lösemi’’ üzerine sohbet etti.

Günümüzün güncel ve ciddi hastalıklarından olan lösemi hakkında Balcalı Hastanesinde yapılan çalışmaları yerinde incelemek için, bir grup Çukurova Üniversitesi Tıp öğrencisi Çocuk Onkoloji Servisini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Öğrenciler servis bünyesinde kurulan Kemik İliği Ünitesi hakkında Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Başkanı ve Ünitenin kurucusu Prof. Dr. Atila Tanyeli ile ‘’lösemi’’ üzerine sohbet etti.  Prof. Dr. Tanyeli lösemi hakkında yapılan çalışmalar ve sonuçları hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Kemik İliği Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları hakkında öğrencilere bilgiler aktaran Tanyeli, üniteyi İlk defa 1990 yılında kurmaya başladığını ve proje hazırladığını belirten Tanyeli, şöyle konuştu:

‘’Mecburi hizmet yaparken Orak Hücre Anemili Hastaların yaşadığı sıkıntıları yerinde gördüm. 1984 yılında ağrılı krizler sırasında onların ağrı kesicilerle durmayan ağrıları insanın içini parçalıyordu. Bu yüzden bunun tek yönteminin bu hastalığı yok etmek olduğunu düşündüm. Kemik iliği nakli o zaman Türkiye’de yoktu ve Dünyada da pek yapılmıyordu, yeni yapılıyordu. Bunun yapılmasının doğru olduğunu düşünerek, Üniversiteye geldim. 1987 yılında Üniversiteye döndüm ve 1989 yılında doçent oldum. Olur olmaz, İngiltere’de bununla ilgili merkezlerle yazıştım. 1990 yılında ilk olarak Cambridge’de bulunan İlgili hastaneye gittim. Orada Pediatri Kliniği yoktu. Kemik İliği Bölümünde çalışarak orada ne varsa burada onu projelendirdim ve burada iki odada kurdum. Alet ve malzemenin aynısını alarak adeta orayı kopyaladım. Burada 1991 yılında ilk erişkin hastaya, 1992 yılında ilk çocuk hastaya kemik iliği nakli yaptık. Aynı yıllarda tekrar İngiltere’ye Londra’ya gittim. İşlemi daha iyi öğrenmek için kendime bir eğitim programı çizdim. 1992 yılında son defa gidip geldikten sonra burada otolog nakli  yaptım ve Hodgkin hastalığı olan E.Ş. adlı bir hastaya uyguladım. Tedaviye gayet iyi cevap verdi. Ondan sonra yılda 5-7  nakli iki odada gerçekleştirdik. En önemli sorun doktorlar kemik iliği naklini anlamıyorlardı. Birçok doktor ve hematolog Orak Hücre Anemisi ve Talasemiye kemik iliği nakli mi yapılır? diyorlardı. Kemik İliği Naklini lüks bir tedavi olarak görüyorlardı ve beni de  ‘şovmen’ olarak değerlendiriyorlardı. Bugün aynı arkadaşlar (Doktorlar, Hematologlar, Onkologlar) hala burada çalışıyorlar. Hatta özelde de kemik iliği nakli yapan arkadaşlar var. Bu çok özveri isteyen, çok güzel bir tedavi. Kök Hücre Tedavisi, Genetik Tedaviler ve Hücre Tedavileri hücre ve hücre içindeki moleküler yapılardan yararlanılıyor, önümüzdeki yılların güncel tedavileri olacak, bunlarla ilgilenenlerin populariteleri daha da artacak. Bugün Kök Hücre Nakli o kadar hastalıkta kullanılıyor ki, bugün düşünün talesemili bir çocuğun kan nakli dışında yaşama şansı yokken, akrabası ya da akraba dışı dediğimiz kemik iliği bankalarından kemik iliği bulup transplant yaptığımızda senin benim gibi yaşıyorlar. Bundan güzel tedavi şekli olabilir mi? Olamaz. Bunun için Kemik İliği Naklinin iyi anlaşılması lazım. Çok başarılı bir tedavi.’’

YORUM YAP