DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“PEMBE DEĞİL KARA TABLO”

Yayınlanma Tarihi :
“PEMBE DEĞİL KARA TABLO”

Ayhan Barut’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarım ve çiftçi açıklamasına tepki

ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarıma ve çiftçiye yönelik çizmeye çalıştığı pembe tabloya sert tepki gösterdi. Tarımın AKP eliyle çökertildiğini, maliyetler altında ezilen ve ürünü para etmeyen çiftçinin borç batağına saplandığını aktaran Barut, “Elleri nasırlı çiftçimiz borç, icra ve sefalet içindeyken bunlar gerçekleri saptırıp algı peşinde. Tarımdaki kara tabloyu gerçek olmayan pembe tabloyla gizleme çabaları nafile. Bu kara düzeni değiştireceğiz” dedi.

“ALGI OPERASYONU İLE GERÇEĞİ GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında ülke tarımı ve çiftçisine fazlasıyla destek verdikleri, tarımın ve üreticilerin sorunlarına çözüm ürettiklerine yönelik sözlerine tepki gösteren Ayhan Barut, “Gerçek olan şu ki, AKP eliyle ülke tarımı bitiriliyor, elleri nasırlı emektar çiftçilerimiz AKP’nin ocak söndüren bu yangınında can çekişiyor. Mazottan gübreye, tohumdan zirai ilaca tarımsal üretim maliyetleri sürekli katlanarak artıyor, çiftçinin ürünü para etmiyor. Buğdaydan narenciyeye, mısırdan pamuğa tüm üreticiler mağdur ama çıkıp hala algıyla pembe bir tablo çizmeye çalışıyorlar. Herkes biliyor ki AKP iktidarı halkı açlığa, yoksulluğa, sefalete ve işsizliğe mahkum etti, çiftçiyi ve üretimi bitirdi. Algı operasyonuyla bu gerçeği saklamaya çalışmak yerine çare üretin” diye konuştu.

“ÇİFTÇİYE BORCUNUZU ÖDEYİN”

Türkiye’de 2021 yılında 7 lira olan mazotun şimdi 45 liraya dayandığını, sadece mazotta artış miktarının 6.5 kattan fazla olduğunu bildiren Barut, şunları kaydetti:
“Tarımın ve çiftçinin desteklenmesi şart ama AKP iktidarı Anayasal hüküm olmasına karşın bunu yapmıyor. Bunlar 2006 yılında kendi dönemlerinde çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesine uymuyor. Orada tarıma verilecek desteğin milli gelirin en az yüzde 1’i olması gerektiği vurgulanıyor. Bu sene tarıma verilecek destek miktarı 412 milyar olması gerekiyordu ancak iktidar bu desteği 91.5 milyar lira olarak duyurdu. Çiftçiye 321 milyar lira hükümetin borcu var. Hani çiftçi ve tarıma destek veriliyordu? Geçen sene 8.25 lira olan buğdaya bu sene 9 lira 25 kuruş verildi. Enflasyon gerçekte yüzde 100’ün üstünde, TÜİK bile yüzde 75’e yakın oran açıkladı. Buna rağmen utanacakları yerde buğdaya verilen 1 liralık artışla övünüyorlar. Çiftçimiz borç, icra ve sefalet içinde çözüm isterken, yeterli destek beklerken algı operasyonu yapılmasın. Derinleşen krize çare bulunsun.”

YORUM YAP