DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

PARA DA KAZANIN KİTAP DA OKUYUN!-ÖMER ÜNEY YAZDI

Yayınlanma Tarihi :
PARA DA KAZANIN KİTAP DA OKUYUN!-ÖMER ÜNEY YAZDI

SATIR ARASI
M.ÖMER ÜNEY
omeruney01@gmail.com

İnternet, baş döndürücü bir hızla hayatımızı ipotek altına almaya devam ediyor. Minik çocuklar artık sokaklarda çelik-çomak, bilye, saklambaç oynamak yerine geceli-gündüzlü lap-top, masa üstü bilgisayar, cep telefonu veya tabletlerle internette vakit öldürüyor.
İlkokullarda başlatılan proje ödevleri bile copy-paste (kopyala-yapıştır) metoduyla internet üzerinden suya sabuna dokunmadan öğretmene teslim ediliyor. Benim çocuklardan biliyorum. Hoş biz de tembellik yapıp kolay yolu seçiyoruz ama durum net olarak böyle maalesef!
***
Aslında internet dünyası olumlu yönde kullanılınca kişinin gelişimine, iş yaşamında yeniliklere ve ufkunun açılmasına da ön ayak oluyor. Ama şu bazı oyunlardan dolayı ölen gençleri, çocukları görünce insanın içi kararıyor. Bir de video çekip olabildiğince geniş kesimlere yaymaya çalışan gençler var. Bol bol para kazanıyorlar, sinema filmi felan çekiyorlar ama inanın bunu başarabilmek için hayatlarını hiçe sayıyorlar.
***
Hatırlarsınız Kanada’da çılgınlık yapmaya çalışan 3 YouTuber (VideoLogger-video oluşturan kişi) şelaleden atlamış ve kafalarını kayalara çarparak hayatlarını kaybetmişti. Yine ülkemizden bir isim sınırsız yapabileceklerini kafaya takınca en sonunda intihar etmişti. Bir videocu da kafasından vurulmuştu.
***
Bunları neden yazdığıma gelince!
İnsani ilişkiler, her zaman hayatın gerçeklerini yansıtır. Çocuklarınızı internetin hızla gelişen dünyasından tamamen uzak tutun demiyorum ama ne olursunuz kontrol altına alın…
Belki bu yöntemlerle çok para kazanabilirler ama hayatlarının geri kalan bölümünde büyük bir boşluğa düşebilirler. Nitekim örneklerini de görüyor ve yaşıyoruz.
Demem o ki; internette boş boş sörf yapacaklarına biraz kitap okusunlar. Kitap dünyasına yolculuk yapsınlar. Kitap satın almak, temin etmek, ödünç almak, birebir kağıtlarla haşır neşir olmak insana büyük bir dinginlik, beceri ve olgunluk verir. Çocukların dünyasındaki kitaplarda büyük bir mesafe kat edilmiş. Bu konuda hayat pahalılığı, alım gücünün düşüklüğü gibi nedenlerin arkasına sığınmanın anlamı olmadığını düşünüyorum.
***
Adana’nın bereketli toprakları tarihsel süreçte kültür-sanat ve edebiyat dünyasına önemli isimler kazandırmış. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Demirtaş Ceyhun, Muzaffer İzgü, Yılmaz Güney, Recep Bilginer gibi değerler yazın ve sinema dünyasında örnek olmuş isimler… Günümüzde fotoğraf, sinema ve edebiyatta öne çıkan bir çok isim de sıralanabilir. Okumanın, okuduğunu anlamanın önemini hiç kimse yadsıyamaz. Çevrenize bir bakın, sosyal medyada bir dolaşın, gazete sayfalarını tek tek çevirin… Kimin nasıl yazılar yazdığını, içeriğini, imla kurallarını, dilini,  topluma yansımasını tek tek irdeleyin…
***
Önceki gün Adana’da Kitap Fuarı açıldı. Adana’nın sosyokültürel yaşamına önemli katkı sunan Kitap Fuarı’na gitmenizi tavsiye ederim. Çocuklarınızı götürmeyi unutmayın. Türkiye’de her yıl 100 bine yakın kitap basılıyor. Ama bakıyoruz ki günde sadece 1 dakikamızı kitap okumaya ayırıyoruz. Ne olur; kitap okuyun, çocuklarınıza kitap okutun. Hem bilgilenin, hem öğretin hem de gelecek nesillerimizin topluma faydalı birer insan olmasını öğütleyin…
Unutmayın ki; okumak, adalet ve barış duygusunu geliştirir, demokrasiyi içselleştirir.
Okumanın en önemli yanlarından biri de yazı yazmaktır.
Yazı yazmak için okumak gereklidir…
Gerçek şu ki, dünyayı okuyan ve yazanlar kurtaracak…
İyi haftalar olsun…

 

(Not: Bu yazı daha önce yayınlanmıştı. Konunun güncelliğine istinaden, birkaç değişiklikle siz değerli okurların ilgisine sunuyorum.)

 

YORUM YAP