Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan “Çevreye Duyarlı Tesis” belgelenmesi çalışmalarının yeni teknolojiye göre adaptasyonunun yapılması ve daha fazla otelin belge almasının sağlanması amacıyla bakanlıkla sektör arasında Adana’da toplantı yapıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Pamukçuoğlu ” Çevre bilincinin oluşması ve tesislerimizin uluslararası standartlarda yeni sistemlere teşvik edilmesi amacıyla otellere “Yeşil Yıldız” sertifikası belgesi verileceğini söyledi.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, ” 2008 yılında başlatılan bu çalışma ile bugüne kadar 46 tesise “Yeşil Yıldız” verildiğini ve bu tesislerin çevreye duyarlı tesis olarak yer aldığını belirtti. Osman Ayık, ”Biz bunun İtalya, Fransa gibi ülkelerde var olan en az 150 – 200 tesise çıkarılmasını hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız ise ilgililerle devam ediyor.” dedi.
Çukurova Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu, TÜROFED Yönetim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığının Yeşil Yıldız çalışmasının Adana’da yapılmasından dolayı son derece mutlu olduklarını ifade etti. Tayyar Zaimoğlu, bu konuda Bakanlık ve TÜROFED’e çok teşekkürlerini ileterek,” Öncelikle TÜROFED Yönetim Kurulunda Doğu Akdeniz Destinasyonunun oluşturulmasını, hem bakanlığımız hem de TÜROFED çatısı altında bölgemizin tanıtımına daha fazla destek verilmesini gündeme aldırdık. Bu konularda destek verileceğinin sözünü de aldık ve çalışmalara başlandı. Bizde Bölgemizde Çevreye Duyarlı Tesis olarak Yeşil Yıldızlı tesis sayımızı artırmak için çaba göstereceğiz. ”diye konuştu.
BELGEYİ ALMAK BİR HAYLİ ZOR
Bugün için bölgemizde Yeşil Yıldız belgesine sahip bir adet tesis bulunduğuna dikkat çeken Zaimoğlu, sayıyı artırmak için üzerlerine düşen görevi hep birlikte yapacaklarını anlatarak şöyle konuştu:
“Mevcut, bu tesisimiz de Antakya’da bulunan Ottoman Palace Otel’dir. Bakanlığımızla bugün burada oluşturulan sertifika alma koşullarının yeni şekliyle inanıyoruz ki bölgemizden çok sayıda tesis bu belgeyi almak için çalışma yapacaktır. Ama bu belgeyi almak o kadar kolay değil. Çevreye olan duyarlılığı tam anlamıyla yerine getirmek şart.
Ancak bu belgeyi almaya hak kazanacak düzenlemeleri yapan işletmelerimiz öncelikle tesislerinde büyük ölçüde enerji ve su tasarrufu sağlayacaktır. Atıkların ayrıştırılması ile çevrenin korunmasına yönelik çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Yeni belgelendirme sistemine göre öncelikle deneme amaçlı pilot bölge olarak Mersin’den başlanacaktır. Dünya’da çevre bilinci son yıllarda büyük önem taşımaktadır, biz de bölge olarak ülkemiz içinde çevreye duyarlılık konusunda lider olmak istiyoruz”