DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ORGAN BAĞIŞI İLE HAYAT KURTARIN

Yayınlanma Tarihi :
ORGAN BAĞIŞI İLE HAYAT KURTARIN

durdane_erturkTürkiye genelinde resmi verilere göre 20827 böbrek 2045 karaciğer hastası nakil beliyor.

3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısı ile yazılı bir açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Dürdane Ertük Organ Bağışının organ naklinden önce geldiğini belirterek “Türkiye genelinde resmi verilere göre 20827 böbrek 2045 karaciğer hastası nakil beliyor” dedi

“Organ bağışı organ naklinden önce gelir” diyen Dürdane Ertürk Bağışlanan organ sayısının arttırılması, daha fazla sayıda organ naklini olası kılar. 2013 yılı itibari TODBS kayıtlı 20827 böbrek 2045 karaciğer, 393 kalp, 235 pankreas bekleyen hasta mevcuttur, ifadesini kullandı.

Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü. Yaklaşık Türkiye’de 56 000 diyaliz hastası olduğu sağlık bakanlığı verileri göstermektedir Kadavradan (ölüden )alınan organlarla yapılan organ nakli gelişmişliğin bir göstergesi olarak kabul görmektedir Ancak birçok toplum bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Türk toplumunun tüm kesimlerinde organ bağışı, beyin ölümü, nakledilebilen organ türlerinin neler olduğu, din çevrelerinin konu ile ilgili görüşlerinin neler olduğu konularında bilgi eksikliği dikkat çekmektedir. Aynı bilgi eksikliği sağlık çalışanlarında da var olup davranışlara olumsuz yansıtılmaktadır.

Organ bağışı ve organ nakli tamamen toplum yararına olan ve birçok basamaktan oluşan karmaşık bir olaydır.

Organ Nakli Nedir? 

Ertürk Organ Nakli’nin tanımının yapılması gerektiğine dikkat çekti ve sözlerini şöyle sürdürdü. Görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilmesi işlemine “Organ Nakli” denir. Ülkemizde tüm organ doku ve hücrelerin nakli başarılı bir şekilde yapılmaktadır.

ORGANLAR; kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, incebağırsak

DOKULAR; kornea, kalp kapağı, deri, tendon, kemik, kol, bacak, yüz

HÜCRELER; kök hücre (kan, kemikiliği),adacık hücre (pankreas) nakilleri yapılmaktadır.

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Organ bağışının da tanımını yapan  Ertürk sözlerini şöyle sürdürdü. Kişi hayatta iken kendi serbest iradesi ile bir böbreğini veya karaciğerinin bir bölümünü ihtiyacı olan bir yakınına, bir hastaya bağışlayabilir, bu işlem canlıdan canlıya yapılan organ bağışıdır. Gönüllülük esastır. Karaciğer ve böbrek canlı vericiden nakil yapılabilen organlardır. kalp, akciğer, pankreas ince bağırsak nakli bekleyen hastaların tek şansları ölüden yapılabilen organ nakilleridir.

Kişi hayta iken kendi serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokuların ihtiyacı olan hastalar için kullanmasına izin verebilir. Hayatta iken bu konu beyanda bulunmamışsa tıbben yaşamı sona erdikten sonra yakınları tarafından organ ve dokuları bağışlanabilir. Bu işlem ölüden(kadavradan )canlıya yapılan bağıştır. Ancak hastane şartlarında BEYİN ÖLÜMÜ tanısı konulması durumunda,  yakınlarının da bağış yapması halinde organlar kullanılabilmektedir. Diğer ölüm hallerinde organlar kullanılamaz. Unutmamak gerekir ki; organa ihtiyaç duyma ihtimaliniz, organ bağışı yapma ihtimalinizden çok daha kuvvetlidir ve bir gün sizin ya da yakınınızın organa İhtiyacı olabileceği unutulmamalıdır. Organ bekleyen insanların çok büyük bir kısmı organ beklerken ölmektedirler.

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?

Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş ve akli dengesi yerinde olan herkes, 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir açıklamasında bulunan Dürdane Ertürk. Verilen bağış kartına rağmen, beyin ölümü gelişmesi durumunda kişinin ailesinden izin alınmaktadır. Bu nedenle lütfen organlarınızı bağışlamak istediğinizi yakınlarınıza da bildiriniz. İfadelerini kullandı

Beyin Ölümü Nedir? 

Beyin ölümü konusuna da açıklık getiren Ertürk, Bu konuda bilinçlenme ilk olarak beyin ölümü kavramını anlamak ile başlar. Beyin ölümü; fizyolojik olarak beynin vücuttan ayrılmasıdır. Beyin fonksiyonları geri dönüşümü olmaksızın kaybolur, beyne kan gitmez, yani bir nevi kangren olmuştur. Bu durumda, sadece yoğun bakım şartlarında solunum cihazı ve ilaçlar ile kalp atımları bir süre devam ettirilebilir. Fakat beyin fonksiyonları yapay olarak sürdürülemez. Kişi, ancak beyni öldüğü zaman ölü kabul edilebilir ve Her Ölüm Gerçekte Bir Beyin Ölümüdür, dedi.

Ertürk şunları söyledi “Toplumumuzda çoğu kez beyin ölümü ile bitkisel hayat karıştırılmaktadır. Çok basit bir benzetme ile iki çiçekten birini dalından koparıp vazoya koyduğumuzu, diğerinin de dalını kırdığımızı düşünelim. Dalını kırdığımız çiçek ölmemiştir, yanına bir çıta koyup bakımını iyi yaptığımız takdirde tekrar canlanabilir. Buna bitkisel hayat diyoruz. Ancak dalından koparıp vazoya koyduğumuz çiçek istesek de istemesek de bir süre sonra solacak ve kuruyacaktır. Yeniden canlanma ihtimali yoktur. Buna da beyin ölümü diyoruz.”

Organ Nakli Caiz Mi? 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Diyen Ertürk Aynı kurul organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresinin 32. ayetinde, “Kim bir nefsin (hayatını kurtararak) yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur” hükmünü yazdık diye beyan olunmaktadır. İslam dini, sıhhati korumayı ve bedenin selametini emretmektedir (Hedy-ül-İslami). Nakledilen organın kıyamet günü asıl sahibine döndürülmesinde bir tereddüt var ise “İnsan kendisinin kemiklerini biraraya getiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, bizim onun parmak uçlarını bile aynen eski haline getirmeye gücümüz yeter” (Kıyame Suresi, 3-4) beyan olunmaktadır, dedi.

YORUM YAP