DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

ÖĞRENCİLER MESLEK LİSESİNDEN KAÇIYOR

Yayınlanma Tarihi :
ÖĞRENCİLER MESLEK LİSESİNDEN KAÇIYOR

bolge_adn_egitimAdana ve Mersin’i kapsayan ‘Çukurova’ bölgesinde mesleki ve teknik eğitim konusunda ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Akademik başarı gösteremeyen çocukların, aileleri tarafından son çare olarak bu okullara gönderilmesi, öğrencilerin okulu terk etme sürecini hızlandırıyor.

HABER: SONER KAN (ÖZEL HABER)

MESLEK LİSESİ SON ÇARE

Çukurova Kalkınma Ajansı’nca hazırlanan; ‘2014-2013 Çukurova Bölge Planı’nda yapılan analizde; Çukurova bölgesinin yoğun göç aldığına dikkat çekilerek, göçle gelen ailelerin çocuklarının genellikle mesleki ve teknik eğitim veren okullara gönderdiğine dikkat çekildi. Velilerin, akademik başarı gösteremeyen öğrenciler için bu okulları son çare olarak görmesinin de söz konusu eğitim kurumlarındaki kaliteyi düşürdüğünün altı çizildi.

1 ÖĞRETMENE 14 ÖĞRENCİ

Analize göre; Adana’da teknik ve mesleki eğitim veren okullarda derslik başına 49, Mersin’de ise 37 öğrenci düşüyor. 81 il arasında ‘en kalabalık sınıflar’ da Adana’da bulunuyor. Bunun yanında Mersin’de mesleki-teknik ortaöğretimde öğrenci başına düşen harcama sayısı 2 bin 898 TL iken, bu rakam Adana’da 2 bin 590 TL olduğu ifade ediliyor. 2012-2013 Eğitim-Öğretim Dönemi’nde Adana’da öğretmen başına 15, Mersin’de 14 öğrenci düşüyor.

OKULU TERK EDİYORLAR

Mesleki ve teknik liselerde okulu terk oranı, diğer liselerden daha yüksek olduğu ifade edilirken, bu durumun da söz konusu okullardaki öğrencilerin istikrarı ve eğitimini tamamlama olasılığının düşüklüğünü ortaya koyduğu yorumu yapıldı. Özellikle Adana’daki mesleki ve teknik eğitim kurumlarını terk eden öğrenci sayısının, Türkiye ortalamasının da üzerinde bir eğilim gösterdiği vurgulandı.

İLETİŞİM KURAMIYORLAR

Mesleki ve teknik eğitim verilen okullardaki yetersizlikler ve işveren ile bu okullar arasındaki iletişimsizlik ve işbirliğinden yoksunluk gibi nedenlerin, arz ve talep konusunda gerekli ve yeterli döngüyü sağlayamadığı dile getirildi. İşverenin çalışanı yetersiz bulduğu kaydedilirken, özellikle Adana’nın kuzeyindeki ilçelerde mesleki ve teknik okulların bulunmaması nedeniyle genç nüfusun meslek sahibi olmasını engellerken, sanayicinin ‘ara eleman’ ihtiyacının da karşılanamadığı belirtildi.

YORUM YAP