Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK), torba yasa maharetiyle TMMOB ve bağlı odaların yapısının değiştirilmeye, odaların etkisizleştirilmeye ve yok etmeye yönelik kanun tasarısı hazırlandığı iddiasıyla basın açıklaması yaptı.
ÇGC Başkanı Cafer Esendemir’in de katıldığı, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Toplantı Salonu’nda bir araya gelen oda başkanları adına açıklama yapan TMMOB Adana İKK Sekreteri Hasan Emir Kavi, “TMMOB Yasası dahil birçok yasada değişiklik yapmayı öngören torba yasa tasarısı, kamusal alanların ranta açılmasına ve kamusal denetimi yok etmeye yöneliktir” dedi.
“BAKANLIKTAN İZİN ALMAMIZ BEKLENEMEZ”
Yeni Adana Gazetesi muhabiri M.Ömer Üney’in sorusunu da yanıtlayan Kavi, Yasayla birlikte TMMOB’nin halkın aleyhine gelişen uygulamaları mahkemeye taşımak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin almak zorunda bırakılacağını söyledi. Kavi, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanlış uygulamalarına karşı mahkeme süreci başlatmamız için yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin almamızı isteyecekler. Böyle bir uygulamayı kabul etmemiz mümkün değil. TMMOB, halktan aldığı güçle 60 yıllık mücadelesini sürdürmeye devam edecek” dedi.
“TMMOB SUSTURULAMAZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, TMMOB Kanunu’nun da içinde bulunduğu 13 yasada yapılmak istenen değişikliğin İktidara geldiği günden bu yana hukuksuzluğu ilke edinmiş siyasi iktidarın demokrasinin gereği olan ve yanlışlara muhalefet eden bütün yapıları yok etmeye yönelik bir strateji ile ülkeyi yönetmeye çalıştığını kaydeden Kavi, “Hukuku ve demokrasiyi yok sayan bu anlayış bugün de TMMOB’yi susturmaya çalışmaktadır. Öyle ki Bakanlar Kurulunda alınan kararla TMMOB merkez ve şube yönetimleri 17-25 Aralık asrın yolsuzluğunun merkezinde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının idari ve mali denetimine açılmıştır. Bu konudaki tebliğ 24 Aralık 2014 tarihinde resmi gazetede yolsuzluğun yıl dönümünde yayınlanmıştır” dedi.
TMMOB’nin bu yıl 60. kuruluş yılını kutlamanın heyecanını yaşarken maalesef önüne koyulan kanun tasarısı ile iktidarın saldırısına maruz kaldığını söyleyen Kavi, şunları söyledi:
“İNANÇLI VE KARARLIYIZ”
“Peki TMMOB’nin yapısını ve işleyişini değiştirmeye yönelik bu torba yasayla yapılmak istenen nedir? TMMOB tarımdan sanayiye, teknolojiden yapılaşmaya, kent planlamasından yaşamı dizayn eden her alanda ülkesinin gelişmesine yönelik çalışan Anayasanın 135. maddesinde tanımlı kamu kurumu niteliğinde meslek odası birliğidir. Gücünü halkından ve örgütlü üyelerinden alan TMMOB kurulduğu günden bu yana ülkemizin suyuna, toprağına, havasına sahip çıkarak doğa yaşam alanlarının yağmalanmasına karşı mücadele etmiştir. Çarpık kentleşmeye, yeşil alanların katledilmesine, tarım arazilerinin yok edilmesine, ithal ve kirli enerjiye, maden facialarına, iş cinayetlerine varana kadar her konuda tavrını efsane başkanı Teoman Öztürk’ün şu sözleri ile belli etmiştir. “Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız.’’
“ADANA’YI GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”
Yukarıdaki ilkeler doğrultusunda mücadele eden TMMOB Adana’da da bu mücadeleyi her zaman sürdürmüştür. Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse rantsal dönüşeme kurban edilmek istenen Adana 5 ocak stadının AVM’ ye dönüşmemesi, Çamlık arazisinin ranta açılmaması, metro denen garabetin bu şekilde yapılmaması, TEDAŞ’ın özelleştirilmesinden sonra yaşanan elektrik kesintileriyle kentin karanlığa mahkum edilmemesi, kentimizde artan iş cinayetlerinin yenilenmemesi Akkuyu’da nükleer santralinin yapılmaması ve benzer konularda her alanda mücadele ederek Adana’nın yaşanabilir bir şehir olarak geleceğe taşınmasına çaba harcanmıştır.
Kızılderili atasözü der ki; “Yeryüzü bize atalaramızdan miras kalmadı, onu çocuklarımızdan ödünç aldık.” Zaman çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için TMMOB’ye sahip çıkma zamanıdır. Şimdi zaman; mesleğimiz, onurumuz, bağımsızlığımız, tam istihdamı ve toplumsal refahı hedefleyen planlı bir kalkınma için; gerçek bir siyasal ve toplumsal demokratikleşmeyi, bir arada kardeşçe yaşamayı hedefleyen bir toplumsal düzen için; yeni kuşaklara güzel bir gelecek bırakmak için daha fazla çaba sarf etme, daha fazla mücadele etme zamanıdır.
ODA BAŞKANLARI NE DEDİ?
NAZIM BİÇER: Toplantıya katılan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer ise, “TMMOB, 60 yıldır en büyük örgüttür. Türkiye tarihinde en büyük bilimsel mücadele gerçekleştiren örgüt TMMOB’dir. 3. Havalimanı, 3. Köprü ve benzeri uygulamalara karşı çıkışımızın nedenleri vardır. Biz kamuoyu adına mücadele ederiz. TMMOB’yi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlamaya çalışmanın hiçbir önemi yok. Bizi denetlemek isteyenler gitsin kendi mali denetimini gerçekleştirsin. TMMOB, mücadeleye devam edecektir” diye konuştu.
HÜSEYİN ATICI: Makine Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı da TMMOB’nin özerk yapısının değiştirilerek susturulmasına ve AKP’nin emri altına sokulmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Atıcı, “AKP’nin böl, parçala, yönet yasa taslağına geçit vermeyeceğiz” dedi.
HASAN ZENGİN: Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Zengin ise TMMOB’nin sesini kesmek isteyenlerin başka aykırı bir ses çıkmayacağını bildikleri için bu yönde bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Zengin, TMMOB’yi destekleyen yerel basının TMMOB tarafından desteklenmesi gerektiğini de vurguladı.
MELİH BAKİ: Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki de “Dalgalı bir denizde yelkenleri kırılmış bir gemideyiz. TMMOB, anayasal bir kuruluştur. TMMOB, kamu adına mücadele eder. Halkı bilgilendiren, bilinçlendiren sesi kesmeye kimsenin gücü yetmez. Asıl varmak istedikleri hedef toplumu her olaydan bihaber yaşamaya zorlamaktır. Bu halk yıkılmadığı sürece TMMOB de yıkılmaz” dedi.
MEHMET MAK: Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise saldırının sadece TMMOB’ye değil tüm kesimlere, tüm farklı düşüncelere yapıldığını savundu. AKP iktidarı kendi sonunun geldiğini bilerek hareket ediyor. TMMOB, ranta ve sermayeye, pisliğe karşı olduğu için korkuyorlar. Biz, halktan, emekten yanayız. Korkularının faydası yok. Dimdik ayakta duracağız” şeklinde konuştu.
ŞEHMUS ALPARSLAN: Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan da sürecin öngörüldüğü gibi ilerlediğini ancak TMMOB’nin 60 yıl önce gücünü halktan alarak hayata geçirildiğini, bu gücün devam ettiğini söyledi. Halktan ve bilimden yana uygulamaları sürdüreceklerini anlatan Alparslan, “Çok badireler atlattık. Bu da onlardan bir tanesidir. Ormana, suya, doğaya ve havaya sahip çıkmak için bu tasarıya karşı duruyoruz” ifadelerini kullandı.
SEMİH KARADEMİR: Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Krademir ise AKP iktidarının dikensiz gül bahçesi yaratmaya çalıştığını vurguladı. TMMOB’nin her alandaki yanlışlara alanlarda halkla birlikte karşı duracağını söyleyen Karademir, “4 milyon hektarlık tarım arazisinin üretimsizliğe terk edildiğini, ülkenin tarımda net ithalatçı konuma getirildiğini, samanın bile ithal edildiğini söylemeye devam edeceğiz” dedi.
BEKİR KAMIŞLI: Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı da TMMOB’nin her zaman dik durduğunu ve durmaya devam edeceğini vurguladı. TMMOB’ye geçmişte de saldırı olduğunu ancak bu saldırıyla TMMOB’nin tam anlamıyla bitirilmeye çalışıldığını kaydeden Kamışlı, “Gezi olayları ve kaçak sarayın hesabını yapıyorlar” diye konuştu.
MEHMET TATAR: Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ise TMMOB’nin gelecek nesillere de ulaşacağını ifade etti. Tatar, “1980 darbesini atlatan TMMOB bunu da kolay atlatacak güçtedir” ifadelerine yer verdi.
MEHMET YILMAZ: Maden Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanvekili Mehmet Yılmaz da “Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Maden Mühendisleri olarak iktidarın çıkardığı maden yasasından haberdar edilmiyorsak yanlışlıkları dile getirmeyi sürdüreceğiz. Halk adına yaptığımız çalışmalara ara vermeyeceğiz” dedi.