Çukurova çiftçisi portakaldan umduğunu bulamayınca çareyi ağaçları kesmekte buldu.
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Çukurova’da üretici ağaçlarını kesmeye başladı. Portakaldan umduğunu bulamayan Adanalı çiftçi çareyi ağaçları kesmekte buldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, fiyatı 25 kuruşa kadar düşen portakalın ağaç dalında kaldığını söyledi. Marketlerde narenciye ürünlerinin 2 liraya kadar değişen fiyatla satıldığını ancak üreticilerin fiyat mağduru olduğunu kaydeden Semih Karademir, portakaldan para kazanamayan çiftçilerin başka ürün ekmek için ağaçlarını kestiğini vurguladı.
“Portakal Çeşidinin Yenilenmesi Gerekiyor”
Türkiye’nin 4 milyon tonluk narenciye üretiminin 1.7 milyon tonunu portakal ürünlerinin oluşturduğunu aktaran ZMO Adana Şube Başkanı Semih Karademir, “Genel olarak ürettiğimiz her 2 kiloluk turunçgilin 1 kilosunu ihraç ediyoruz. Buna karşın 1.7 milyon tonluk portakal üretiminin yalnızca 280 bin tonu ihraç ediliyor. Bunun değişmesi gerek. Demek ki portakal çeşidi ihracatta çok rağbet görmüyor. Bundan hareketle hızlı şekilde portakal çeşidinin yenilenmesi gerek. Ağaçlar bunun için kesiliyor. Bundan dolayı üreticiler portakal ağaçlarını kesip dünya pazarında satılan ürünlere yöneliyor” dedi.
“Yeni Ürünler Dikeceğiz”
Bahçesindeki narenciye ağaçlarını kesmek zorunda kalan portakal üreticisi Serkan Kınacı ise satamadığı için portakal ağaçlarını kestiğini söyledi. Ağaçlarını kestirirken açıklama yapan çiftçi Serkan Kınacı, şunları söyledi:
“Biz ailecek çiftçiyiz. Ürünümüz para etmiyor. 2 yıldır portakal fiyatları aynı. Biz 25 kuruşa satıyoruz bu işçi parasını çıkartmıyor. Kazanç sağlayamadığımız için dede yadigarı 40-50 yıllık ağaçlarımızı kesmek durumunda kalıyoruz. Birlik oluşmadığı için tüccar bizden 25 kuruşa alıyor. Tüketiciye ulaşıncaya kadar 2 lirayı buluyor. Kestiğimiz ağaçların yerine mandalina ve şeftali ekeceğiz.”