DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MÜCADELE SİNERJİ OLUŞTURUR MU?

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :
MÜCADELE SİNERJİ OLUŞTURUR MU?

adliyeÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Cumhuriyet savcıları ile bir araya gelerek, Adli Tıp ve yargı işbirliğini değerlendirdi. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, “Uyuşturucu suçlarla mücadelede Adana’da iş birliği ve sinerjiye ihtiyaç var. Öğretim üyelerimizin katkısıyla bu alanda motivasyon oluşturabiliriz” dedi.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Adana Adliyesi’nde görevli Cumhuriyet Başsavcı Vekilleri ile yaklaşık 100 Cumhuriyet savcısı katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Çukurova Üniversitesi’nin akademik kadro ve bilimsel çalışmalarla bölgenin ve ülkenin köklü üniversiteleri başında geldiğini belirerek “Adana Adliyemiz de iş yükü potansiyeli ve kadrosu itibariyle ülkemizin büyük adliyeleri arasında yer alıyor. Üniversite-toplum, üniversite-kamu sektörü ve üniversite –yargı işbirliği gerçekten apayrı bir öneme haiz. Bilirkişilik noktasında Adli Tıp Anabilim Dalı başkanlığından alacağımız çok katkılar olduğunu düşünüyorum. Kriminal laboratuvarlar, olay yeri inceleme birimleri ve anabilim dalımızın branşları itibariyle yapacağımız çok yönlü işbirliği var. Ayrıca uyuşturucu suçlarla mücadelede Adana’da iş birliği ve sinerjiye ihtiyaç var. Öğretim üyelerinin katkısıyla bu konuda motivasyon oluşturabiliriz.” dedi. Soruşturma işlemlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa Konseyi’nin beklediği kriterler içinde yapılması için mutlaka doğru ve güvenilir bilirkişi desteğine ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen Başsavcı Yeldan, bilirkişilik konusunda üniversitenin yetisinin daha da artması gerektiğini vurguladı.

adliye2Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Özcengiz de yargı mensuplarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Hukuk bilimin tüm araçlarını kullanmakla mükellefse bunu en doğru şekilde sağlamalıyız. Bizim işbirliğimizin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum ve süreklilik kazanacağı inancında olduğumu belirtmek istiyorum.” dedi.

Etkinliğin moderatörlüğünü de üstlenen ÇÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen, adli tıbbın tarihi gelişimini anlatıp, şu anki çalışma koşulları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Gülmen, “1997 yılından beri dünya adli tıp ve bilimleri referans laboratuvarları listesinde Türkiye adına yer alan yegane laboratuvar ve bilim dalı Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’dır. Adeta enstitü gibi çalışmaktayız. Hukuk ve adalet hizmetini sürdüren sayın hakim, Cumhuriyet savcısı, avukat dostlarımızla bir arada, iletişim halinde olma ve hukukun tecellisi için üzerimize düşenleri yapma gayretindeyiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Ahmet Hilal, Doç. Dr. Ayşe Serin ve Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, “Adli Tıp Anabilim Dalı’nın imkanları Klinik Adli Tıp uygulamalarında yaşanan sorunlar, Adli Toksikoloji Laboratuvar uygulamaları, örneklerin alınması, saklanması ve güvenlik zinciri, sonuç raporlarının yorumlanması, Adli Genetik Adli DNA analizleri, DNA analizlerinin kullanım alanları ve çözüme katkıları, DNA analizlerinde izlenmesi gereken prosedür, örnek toplama analiz için biyolojik örnek seçimi, delil teslim zinciri, analiz yöntemi seçimi, sonuçların değerlendirilmesi ve raporların sunumu” konularında toplantıya katılan Cumhuriyet Savcılarına sunumlarını yaptı.

            Öğretim üyeleri ve Cumhuriyet savcıları sunumların ardından karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

YORUM YAP