DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

MECLİS, İŞSİZLİĞİ ARAŞTIRSIN!

Yayınlanma Tarihi :
MECLİS, İŞSİZLİĞİ ARAŞTIRSIN!

issizlik
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, son bir yılda işsiz vatandaşlarımızın sayısının 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişiye ulaştığını vurguladı. Tanrıkulu, “İşsiz sayısındaki 668 bin kişilik artış, ekonominin yüzde 4,7 daralması ve maalesef 2009 yılı Eylül ayından itibaren en yüksek olan artıştır. Resmi işsiz sayısı 4 milyon ile rekora ulaşmıştır. İşsizlik oranı ise bir yılda 1,9 puan artarak yüzde 12,7’ye çıkmıştır. Bu da son 81 ayın en yüksek işsizlik oranıdır. Daha önce işsizlik oranı 2016 yılı Ağustos döneminde yüzde 11.3’e yükselerek, yani geçen bir yılda, işsiz sayı yarım milyona yakın bir artış gösterdi” dedi.

Tanrıkulu, işsizliğin araştırılması için meclis araştırması istedi.
Tanrıkulu’nun gerekçesi şöyle:

“TÜİK rakamlarına göre son bir yılda işsiz vatandaşlarımızın sayısı 668 bin kişi artarak 3 milyon 872 bin kişiye ulaşmıştır. İşsiz sayısındaki 668 bin kişilik artış, ekonominin yüzde 4,7 daralması ve maalesef 2009 yılı Eylül ayından itibaren en yüksek olan artıştır. Resmi işsiz sayısı 4 milyon ile  rekora ulaşmıştır. İşsizlik oranı ise bir yılda 1,9 puan artarak yüzde 12,7’ye çıkmıştır. Bu da son 81 ayın en yüksek işsizlik oranıdır. Daha önce işsizlik oranı 2016 yılı Ağustos döneminde yüzde 11.3’e yükselerek, yani geçen bir yılda, işsiz sayı yarım milyona yakın bir artış göstermiştir.

2015 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan Ağustos döneminde ise, işsizlik oranı, yüzde 10.1 olarak gerçekleşmiştir.

Ülkemiz genelinde işsizlik oranı ve işsiz sayısındaki artış sürmektedir.

TÜİK verilerine göre, tüm gelişmiş ülkelerde temel işsizlik verisi olarak kabul edilen tarım dışı işsizlik 2015 yılında, 0.1 puan artışla yüzde 12.4 düzeyine çıkmışken, 2016 yılında tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,7 olarak ifade edilmiştir.

Yine TÜİK verilerine göre, 2015 yılı Ağustos döneminde 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise yüzde 18.3’tür. 2016 yılı aynı dönemde ise, genç işsizlik oranı 1,6 puanlık artış ile yüzde 19,9 olmuştur.

Son bir yılda ise, 4,8 puan gibi olağanüstü artış göstermiştir.

Çalışmaya hazır olduğu halde iş aramaktan vazgeçmiş vatandaşlarımızla beraber geniş işsiz sayısı ise 6 milyon 290 bine çıkmıştır. Bu şekilde hesaplanan geniş işsizlik oranı, son bir yılda 1,2 puan artarak, yüzde 19,1 olmuştur.

Genç işsizliği son bir yılda 4,8 puan gibi olağanüstü artış göstererek Aralık ayı 2016’da yüzde 24’e çıkmıştır. İş arayan her dört gençten biri iş bulamamaktadır.

Aralık itibariyle son bir yılda iş bulabilen vatandaşlarımızın sayısı sadece 221 bindir. Bu rakam 2013 Kasım ayından itibaren istihdam gözlenen en düşük artıştır.

Vatandaşlar çalışmaya hazır olduğu halde iş aramaktan vazgeçmek zorunda kalmaktadır

İstihdam edilenlerin yüzde 21’i tarım (2015 yılında 22.2), yüzde 19’u sanayi (2015 yılında 19.3), yüzde 7.4’ü inşaat (2015 yılında 7.5), yüzde 52.6’sı ise hizmetler sektöründe yer almıştır.

Ağustos 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı yüzde 34,6 olarak gerçekleşmiştir.

İşsizlik sonucu toplumda ve bireylerde yaşanan travmalar belirgin bir artış göstermektedir. Sosyal huzursuzluk, geçim sıkıntısının etkileri arasındadır. Halkın işsizlik sonucu geçim sıkıntısı yaşaması mutsuzluğa yol açmaktadır, bunun sonucu olarak suç oranlarının artması ve boşanmalardaki artış gösterilebilir. İşsizlik sonucu düşen gelirler halkın yetersiz ve kalitesiz gıdalara yönelmesine de yol açmaktadır. Hükümetlerin ekonomi yönetimindeki hataları ile artan işsizlik oranı arasında doğrudan ilişki vardır. Artan işsizlik oranının sebepleri ile alınması gereken etkili ve sürekli tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.

Ülkemizde her yıl artan işsizlik oranının nedenlerinin, işsizliğe karşı alınabilecek önlemler ve uygulama alanları ile işsizlik sonucu yaşanan sorunların ve Ulusal İstihdam Stratejisindeki Hükümet Politikalarının işsizlik sorununa etkilerinin araştırılarak etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.”

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış