Biyosfer Doğa Araştırmaları Derneği öncülüğünde; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen ‘Environmental Pollution and Solution’ projesi kapsamında, Almanya’dan gelen ThinkCamp eG. Derneği öğrencileri ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret etti.
Biyosfer Doğa Araştırmaları Derneği öncülüğünde; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığında hayata geçirilen ‘Environmental Pollution and Solution’ projesi kapsamında Almanya’dan gelen ThinkCamp eG. Derneği öğrencileri, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret etti.
Alman öğrenciler program kapsamında deniz ve su kirliliğine ilişkin yapılan çalışmalara ilişkin sorunları yerinde inceleme şansı yakalarken, projede yer alan Türkiye grubu da Almanya’daki çevre ve su kirliliğine odaklanmak için ziyaretlerde bulunacak.
Dr. Kuşatan: “Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi bu bölgenin görünen yüzü”
Biyosfer Doğa Araştırma Derneği öncülüğünde yapılan proje kapsamında, öğrencilerin çevre ve deniz kirliliği hakkında yerinde inceleme ve bilgilenme şansı yakaladıklarını kaydeden İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı’na bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Dr. Zafer Kuşatan, 5 gün sürecek projeye yerel kurumların da destek verdiğini belirtti.
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin bu araştırmaya katkı sunacak bir merkez olduğuna değinen Dr. Kuşatan, “Bilim merkezi bu bölgenin görünen yüzü olduğu için, burayı da görmelerini istedik. Arka tarafta yapılan çalışmaların buraya, halkımıza ve ülkemize bir yansıması olacağını düşünüyoruz. Çevreyle ve denizle ilgili çalışmaların neticesinde, buradaki içerikteki yapılanmada da güncellemeler ve sürdürülebilir bir yapı oluşmasını istiyoruz. Temalarımızda belli dönemlerde değişim yapılarak, güncel bilgileri burayı ziyaret edenlerle paylaşmak istiyoruz” sözlerine yer verdi.
Prof. Dr. Ayas: “Gençler çevrenin korunmasını yaşayarak öğrenecek”
Türk Alman Gençlik Köprüsü projesinin Avrupa Birliği kuruluşu tarafından desteklendiğini söyleyen Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas; Türkiye ve Almanya’dan 10’ar öğrenci ile projenin başlatıldığını belirtti. Lise düzeyinde olan öğrencilerin kaynaşması, birlikte öğrenmesi ve etkileşim içinde olmaları için bu projeyi yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ayas, “Nisan ayında da biz 10 gencimizi Berlin’e götüreceğiz. Orada yapılan çalışmaları, çevre ile ilgili insan faaliyetlerini biz de orada izlemiş olacağız” diyerek, gençlerin çevrenin korunmasını yaşayarak öğreneceklerini kaydetti.
Öğrenciler çevre kirliliğini deneyimleyerek öğreniyor
Çevreyi ve doğayı tanımak için çok güzel bir bilim merkezi olduğunu söyleyen lise öğrencisi Duru Kesel, “Okulda öğretilen bilgiler, burada görselleştirilerek aktarılıyor. Buradaki projelerle ve yapbozlarla kendimizi deneyimleyebiliyoruz. Projemizde çevre kirliliğini azaltmaya yönelik su temizliği ve hava kirliliğini, dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirebilmek için amaç edindik ve bu yolda çalışıyoruz. Çöp toplama gibi faaliyetler ve sudaki planktonları inceleyerek, aslında ne kadar kirli bir dünyada yaşadığımızı öğreniyoruz” sözlerine yer verdi.
Projeye dahil olan lise öğrencisi Ali Alp Akdeniz ise, “Burada amaç daha çok çevre temizliği üzerine. Aynı zamanda yurtdışındaki öğrencilerle de kaynaşma sağlayarak doğaya katkıda bulunmak. Gayet ilgi çekici ve güzel buldum. Yani her lise öğrencisinin gelip gezmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Proje kapsamında sahil temizliği de yaptıklarını söyleyen Akdeniz, “Berlin’de gideceğimiz yerde herhangi bir su kaynağı bulunmadığı için, ormanların temizliğine çalışacağız. Şu ana kadar iyi bir iş başardığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.