Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.) Hukuk Fakültesi öğrencilerinin lisans öğrenimi sırasında uygulamalı eğitim görmelerini sağlamak için örnek bir mahkeme salonu esas alınarak yaptırılan ‘Kurgusal Duruşma Salonu’ öğrencilerin hizmetine sunuldu. Aslını aratmayan salonda öğrenciler örnek hukuki olaylar üzerinde çalışmalar yaparak, hem araştırma yeteneklerini geliştiriyor hem de topluluk karşısında konuşma fırsatını yakalıyorlar.
Kurgusal Duruşma Salonu, gerçek bir mahkeme salonu şeklinde düzenlendiği gibi; salonda küçük bir kitaplık, müzakereler için kullanılabilecek toplantı masası, uygulama dersleri için dava dosyaları, hâkim, savcı ve avukat cüppeleri de bulunuyor.
Örnek Davalar Öğretim Üyelerince Hazırlanıyor
Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çeker, kurgusal duruşma salonuyla ilgili yaptığı açıklamada, lisans eğitiminin yanı sıra bu yıl yüksek lisans öğrenimine de başlanan Fakültede, teorik eğitimle birlikte öğrencilerin meslek hayatına hazırlanması için çeşitli uygulamalar yürütüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Çeker, “Uygulamalı eğitimin öneminin bilincinde olan Fakültemiz, öğrencilerini ileride görev alacakları mahkemelerde karşılaşacakları davalar konusunda eğitmek istiyor. Bu amaçla Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesinde aslına uygun bir mahkeme salonu kurduk. Öğretim üyelerimizce hazırlanan örnek davalarda, sanıklardan mahkeme heyetine, savunmadan mübaşire kadar görev alan herkes, gerçek yargılamalardaki gibi görevlendiriliyor ve mahkeme tutanaklarından alınan örnek belgelerle hazırlık yapılıyor“ diyerek, uygulamalı eğitimin önemine işaret etti.
Öğrenciler Gerçek Duruşmalara, Kurgusal Duruşma Salonunda Hazırlanıyor
Öğretim üyeleri ve öğrencilerin, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren pratik olay çözümlerinde kurgusal duruşma salonunu kullanmaya başladığını da bildiren Dekan Prof. Dr. Mustafa Çeker, “Fakültemiz bünyesinde düzenlenen kurgusal dava yarışmalarıyla öğrencilerimiz hukuk eğitimi sırasında, mesleki faaliyetlerine yönelik ilk tecrübelerini elde ediyorlar. Ayrıca örnek hukuki olaylar üzerinde çalışmalar yaparak, hem araştırma yeteneklerini geliştiriyor hem de topluluk karşısında konuşma fırsatını yakalıyorlar. Özellikle kurgusal davalarla öğrenciler, gerçek bir duruşmada nasıl davranılması gerektiği, iddia ve savunmaların nasıl yapıldığı ve tanıkların nasıl sorgulandığı konusunda deneyim kazanıyorlar.” şeklinde konuştu.