DOLAR34,9739% 0.16
EURO36,7420% 0.28
STERLIN44,1241% -0.32
FRANG39,1821% 0.1
ALTIN2.975,32% -1,03
BITCOIN102.106,072.594

KREDİLİ KURBAN OLUR MU?

Yayınlanma Tarihi :
KREDİLİ KURBAN OLUR MU?

kurban7‘Kurban Bayramı’na artık geri sayım sürerken, hayvan pazarlarında hareketlilik göze çarpıyor. Din adamları kurbanlıkların kredi kartı ile satışının, ‘faiz’ işletilmemesi halinde caiz olduğunu belirtirken, akademisyenler buna karşı çıkıyor ve “Kredi kartı ile satış olmaz” diyor. Adana Kasaplar Odası da kredi kartı ile kurban satışını yasaklayan bir genelge yayımladı.

SONER KAN (ÖZEL HABER)

‘Kurban Bayramı’ için hazırlıklar devam ederken, geri sayım sürüyor. Hayvan pazarlarında da hareketlilik göze çarpıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘kredi kartı ile kurban satışı’ konusu tartışılıyor. Din adamları kredi kartı ile kurbanlık satışına ‘caiz’ diye onay verirken, akademisyenler buna karşı çıkıyor. Adana Kasaplar Odası ise, kredi kartı ile kurban satışını yasaklayan genelge yayımladı.

KREDİ KARTI İLE KURBAN CAİZ

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Sayar, bir yıllık ihtiyaçları ve borçları dışında 81,18 gram altın veya değerinde servete sahip olanların, kurban kesmekle yükümlü olduğunu hatırlattı. Bu servete sahip olan ve ‘zengin’ olarak tabir edilen kişilerin varsa nakit parayla eğer yoksa kredi kartı ile kurban kesebileceğini anlatan Sayar, “Kredi kartı ile kurbanlık alımının din açısından herhangi bir sakıncası yok” diye konuştu.

KREDİ KARTI BİR İMKANDIR

Söz konusu servete sahip olmayan ve durumu kötü olan vatandaşların dinen kurban kesme gibi bir yükümlülükleri olmadığını belirten Sayar, ‘borç’ ya da kredi kartı ile kurbanlık almasının doğru olmadığını söyledi. Sayar, “Kredi kartı bir imkandır. Günümüz şartlarına ve usulüne göre kullanılarak kurban alınabilir. Faiz, dinimizce günahtır. Kredi kartı ile kurban alımında eğer borç zamanında ödenirse ortaya herhangi bir faiz durumu da çıkmaz” dedi.

‘FAİZ’E DİKKAT EDİLMELİ

Adana İl Müftüsü Arif Gökçe ise, eğer kişinin kurban alacak gücü yoksa kendini sıkıntıya sokup, kredi kartı ile kurban almasının doğru olmadığının altını çizdi. Gökçe, “Dinimizce kimlerin kurban kesmekle yükümlü olduğu açık ve net. Faiz kurallarına dikkat etmek şartı ile kredi kartıyla kurbanlık alınabilir. Artık günümüzde alışverişlerin büyük bir çoğunluğu kredi kartıyla yapılıyor. Burada önemli olan kurban alımına ‘faiz’ işletilmemesi” ifadesini kullandı.

BORÇLA KURBAN KESİLMEZ

ÇÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş de, ekonomik gücü yerinde olmayan kişilerin kurban kesme görevleri olmadığını belirterek, “Dinen kurban kesme görevi olmadığı halde ‘eş dost ne der’ diye düşünüp, kredi kartıyla ya da başka bir yolla borçlanarak kurban kesmek caiz değil. Vatandaşlarımızın kredi kartı borçlarını ödeyemezken, ayrıca kurban kesmek için borçlanıp daha çok ekonomik sıkıntıya düşmeleri dinen doğru değil” dedi.

26 BİN KURBANLIK SATILDI

Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur da, 2012 yılında kent genelinde 25 bin küçükbaş, bin de büyükbaş olmak üzere toplam 26 bin kurbanlığın kredi kartı ile satıldığını belirtti. Yağmur, bu tür kurbanlıkların da genelde alışveriş merkezlerice satışının gerçekleştirildiği bilgisini vererek, oda olarak kredi kartıyla kurbanlık satışına karşı olduklarını, bu konuda da bir genelge hazırladıklarını dile getirdi.

‘KREDİ KARTI’ İÇİN GENELGE

Murat Yağmur, “Kredi kartı ile kurbanlık alınmaz. Eğer adamın cebinde parası varsa zaten nakit parayla kurbanlık alır. Zaten dinimizde faizi ‘haram’ olarak kabul ediyor. Yoksa paran kesmeyeceksin. Biz gönderdiğimiz genelgeyle kurbanlık hayvanlar için kredi kartıyla taksit yapılmasını dahi yasakladık. Aldığımız kararı da, oda üyesi 770 meslektaşımıza gönderdik. Bu konuda gerekli adımları atmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

YORUM YAP