
Türkiye Cumhuriyeti’ne değer katan ancak anlaşılmaz nedenlerden dolayı kapatılan Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş yıldönümünü Atatürk Parkı’ndaki törenlerle kutlandı. Ülkemiz eğitim sisteminin içinden çıkılmaz hal aldığı şu günlerde Köy Enstitüleri modelinin değerini daha iyi anlıyoruz.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Adana Düziçi Şubesi Başkan ve yöneticileri, CHP Adana Milletvekili Adayları Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Kemal Derin ve öğretmenler Adana Atatürk Parkı’nda bir araya geldi.
ÇELENK BIRAKTILAR
Adana’da 61 YIL önce kapatılan Köy Enstitüleri’nin 75. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle Atatürk Anıtı’na Çelenk Bırakıldı. Atatürk Parkı’nda yapılan törene Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekili Adayı Zülfikar İnönü Tümer ve çok sayıda davetli katıldı. Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve beraberindeki heyet Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.Daha sonra törende konuşan Köy Enstitüleri Başkanı Bayram Ali Taparlı, enstitü ile ekonomik ve toplumsal kalkınmanın hedeflendiğini söyledi. Başkan Taparlı, daha sonra şunları kaydetti: “Enstitülerle Türk köylüsünün üzerindeki bilgisizlik, cahillik örtüsü kaldırılmaya çalışılmıştır. Çünkü okur yazar olmayan bir toplum ile Atatürk Cumhuriyetinin hedefi olan çağdaş uygarlığa ulaşılamazdı.
Köy Enstitüleri ile bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır.Savaştan çıkmış, Anadolu ile yoksullukla, boğuşan Anadolu insanını uyandırma, uygar bir Türkiye yaratma projesiydi. Öğrenciler; öğreniyor, öğrendiklerini uyguluyordu. Bu dönemde köy çocukları eğitildikten sonra köylerinde tarım, sanat, sağlık ve buna benzer konularda usta oluyorlardı. Köy Enstitülerinin başlıca amacı kırsal alanı kalkındırmak, köylüyü eğitmek ve eğitmenlerle köylüyü üretici duruma getirmekti.”
Tören sonunda bir vatandaş tarafından Öğretmen Okulları Marşı okundu.