DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

KORKUTAN YÜKSELİŞ…

Yayınlanma Tarihi :
KORKUTAN YÜKSELİŞ…

bolge_adn_risk1Adana’da günde yaklaşık 1,5 milyon metreküp su alınan sondaj kuyularının kapatılması ile birlikte kent genelindeki yer altı su seviyesi de yükseldi. Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki, bu artışın olası bir depremin yıkıcı riskini de arttırdığını söyledi.

HABER: SONER KAN (ÖZEL HABER)

243 KUYU KAPATILDI

‘Çatalan Barajı’nın devreye girmesi ile birlikte Adana’da yeni bir dönem başladığına dikkat çeken Melih Baki, “2003 yılından itibaren Çatalan Barajı’ndan Adana’ya içme ve kullanma suyu verilmesine bağlı olarak, günde yaklaşık 1.5 milyon metreküp su alınan toplam 243 sondaj kuyusu da kapatıldı. Tüketim olmayınca yer altı suyu havzası da dolmaya bir başka ifade ile de normal seviyesine ulaştı” ifadesini kullandı.

YIKIM RİSKİ DE ARTTI

Çatalan Barajı’ndan kente su verilmeye başlanması, sonrasında da ‘Regülatör Köprü’nün devreye girmesi ile birlikte Adana’daki yer altı su seviyesinin de 1-1,7 metreye kadar yükseldiğinin altını çizen Baki, bunun da normalin çok daha üzerinde bir değer olduğu uyarısında bulundu. Baki, meydana gelen artışın, zemini gevşetip olası bir depremde yıkım riskini daha da arttırdığının altını çizdi.

BODRUMLAR SU DOLU

Adana’nın genellikle eski nehir yatakları üzerine inşa edilen bir kent olduğunu, bu nedenle de zemininin gevşek olmasının yanında kumlu ve çakıllı olduğunu anlatan Baki, özellikle kentin güney bölgesi ve Reşatbey Mahallesi’ndeki binaların zemin katlarının su ile dolduğunu dile getirdi. Söz konusu suyun, motopomplar aracılığı ile kontrolsüz bir şekilde çekildiğini kaydeden Baki, “Suyu çekerken kum da çekiliyor. Bu da binanın zeminini boşaltıyor” dedi.

KAYITSIZ KALINMAMALI

Kentin birinci derece deprem riski altında olduğu gerçeği ortadayken, yeraltı su seviyesinin yükselmesine kayıtsız kalınamayacağı belirten Baki, “Yeraltı su seviyesinin yükseldiği güney mahallelerde çok katlı binaların, muhtemel bir depremde göstereceği davranışlar kapsamlı şekilde araştırılıp envanteri çıkartılmalı. Yükselen yeraltı suları ile zeminde yaşanan sıvılaşmanın boyutları belirlenmeli, alınacak önlemler ortaya konmalı” diye konuştu.

YORUM YAP