ELSA NİEGO’NUN CENAZE ALAYI: Yazar, tarihin gerçeklerini kurmaca ile işlediği bu kitapta, kadına yönelik şiddetin tarihsel sürekliliği üzerinde duruyor. Meskûn Zaman’dan tanıdığımız Zimbul ve onun çocuk ruhu ise ev içlerinde, sokaklarda ve insanların kalbinde dolaşarak bize geçmiş ve gelecekten haberler getiriyor.
//
ARTIK VAKTİ GELDİ: “Hepimizin dünden bugüne gelen ve yarına gidecek yolunu yürüdüm. Beni, seni, onu ve nicelerini gördüm yolda. Ve anladım ki yolun amacı hakikate ulaşmak! Maşukunu arayan âşık oldum. Ölmeden önce öldüm ve yeniden doğdum.”
//
KELEBEKLER BATAKLIĞI: Renksiz bir bataklıkta yaşıyor ama bu tekdüze yaşam onu artık mutlu etmiyor. Etrafı biraz renklendirmek için çiçek tohumları ekip beklediği günlerde, kral, kralın kızı ve saray görevlileri bataklığına geliveriyor bir gün.
//
YAZ UYKUSU: Eski dostlar tekrar bir araya geldiğinde geçmişten bugüne söylenmiş yalanlar ve gizlenmiş sırlar açığa çıkar. Yarım kalan aşklar yeniden alevlenir. Bilmedikleri şey, işledikleri suçun peşlerini henüz bırakmadığıdır. “Bu bir yolculuk hikâyesi ve her yeni şehir kendimizi bulmamız için var.”
//
HOMO IMPERFECTUS- KUSURLU İNSAN: Yazar, bu kitapta bizleri biyolojimizin en karanlık köşelerini araştırmaya davet ediyor. Kusur olarak nitelendirdiğimiz şeylerin Homo Sapines’in uyum sağlamadaki başarısının kilit yönlerini sakladığını ortaya koyan yazar, insanın evrimsel yolculuğuna bambaşka bir perspektifle bakmamızı sağlıyor.
//
YAPAY ZEKA KİTABI: Tüm bu yönleriyle, yapay zekânın nereden doğup nereye doğru gittiğini merak eden ve araştıran herkesin yararlanabileceği bir kaynak kitap.
İşte o kitaplar;
//
Bize geçmiş ve gelecekten haberler getiriyor
RAŞEL Meseri’den ELSA NİEGO’NUN CENAZE ALAYI. 17 Ağustos 1927, Bankalar Caddesi. Yahudi bir kadın olan Elsa Niego, “aşkına” karşılık vermediği bir erkek tarafından vahşice katledildi. Annesinin, üzerini bir örtüyle kapatmasına izin verilmeyen ölü bedeni sokak ortasında saatlerce bekledi. Kayadez, yani suskunluk ahdi bozuldu ve 18 Ağustosta sokaklar bu sesle yankılandı: Adalet istiyoruz! Yahudiler belki ilk defa kitlesel olarak adalet talebini dile getiriyordu. On binlerce kişinin katıldığı cenaze alayındaki kudretli kalabalık ve hak arayışı devlet şiddetini tırmanışa geçirdi. Gencecik bir kadının öldürülmesine isyan eden Yahudiler “sokaklarda adalet istiyoruz diye bağırmaya cüret ettikleri” gerekçesiyle dönemin gazetelerinde “gürültü yapmamaları,” “ortalığı velveleye vermemeleri” konusunda uyarılıyor, ölçülü olmaya çağırılıyordu. Kitap, kadın cinayetleri süregeldikçe dinmeyecek yas için bir ağıt. 264 SAYFA.
(ALFA YAYINCILIK)
Kendim için çok ağladım ve senin için de…
HACER Özlem Çiçek’ten ARTIK VAKTİ GELDİ. Bu yaşadıkların, yaşanması gerekenler. Şimdi başka bir merhaleye geçiyorsun. Bundan sonra menzile tek başına yürüyeceksin. Unutma güzel kızım, yol hep vardır, değişen sadece yolcudur! Bugün bu yolda sen varsın. O notu bulman bir işaret! Yavrum, yolculuğun kutlu olsun; uğurlu ve dahi hayırlı olsun. Gitmen gerek artık, geç kalma… Vakti geldi! Bir yolculuğa çıktım. Kendim için, senin için… Uzundu, çileliydi. Kendim için çok ağladım ve senin için de… Biliyorum, yoruldun ama inan bu yolun sonu güzelliklere gebe! “Ol” dendiğinden beridir süren yolculuğun bana ayrılan safhasındayım. İstedim ki benim yolculuğum bizim yolculuğumuz olsun. Geçmişe, şimdiye ve geleceğe… Geçici olandan ebediyete… Bu kitabı elinde tuttuğuna göre, senin için de artık vakit gelmiştir! 256 SAYFA.
(A7 KİTAP)
Bataklığın tek sakini Bay Mor Benek
CATHERİNE Emmett’ten KELEBEKLER BATAKLIĞI. Uzak ülkenin birinde, karanlık mı karanlık, kötü kokulu, nemli ve soğuk bir bataklık vardı. Bu bataklığın tek sakini Bay Mor Benek adında biriydi. Günlerden bir gün, Bay Mor Benek çay saatinde sıcak çayını yudumlarken, bu bataklık çok renksiz, diye düşündü. Acaba bu bataklığı bir çiçek bahçesine dönüştürebilir miydi? 32 SAYFA.
(ALTIN KİTAPLAR)
Yarım kalan aşklar yeniden alevlenir
ZEYNEP Sey’den YAZ UYKUSU. Sekiz kişilik bir arkadaş grubu, lisenin son yılında bir suç işler. Bu suç, içlerinden birinin hayatını kurtarırken bir diğerinin hayatını mahveder. Yaptıkları planda hesaba katmadıkları bir detay yakalanmalarına sebep olur. Arden Koral suçu üstlenerek hapse girer ve bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Her biri farklı şehirlere dağılır, aralarındaki bağ tamamen kopar. Ta ki yıllar sonra beklenmedik bir karşılaşmayla sorulan o soruya dek: “Var mısın diğerlerini de bulmak için yola çıkmaya?” 544 SAYFA.
(ATHİCA YAYINLARI)
Biyolojimizin en karanlık köşeleri
MARİA Martinon–Torres’ten HOMO IMPERFECTUS- KUSURLU İNSAN. Hastalıklar, Homo Sapiens tarihinin büyük sessiz kahramanlarıdır. İnsanlığın biyolojik kusurlarının birçoğu, hayatta kalma stratejimizi eleveren anahtarlardır. Bu kusurlar sadece ölümün ve yıkımın tarihini anlatmaz bize, aynı zamanda insanın büyüme ve ilişki kurma macerasının büyüleyici bir anlatısıdır. Kendisini insan evrimi araştırmalarına adamış, yüzlerce bilimsel makaleye imza atmış, sosyal bilimler alanında dünyaca haklı bir üne sahip yazar, bu kitapta bizleri biyolojimizin en karanlık köşelerini araştırmaya davet ediyor. 248. SAYFA.
(BEYAZ BAYKUŞ YAYINLARI)
Herkesin yararlanabileceği bir kaynak kitap
ANOOSHİRVAN Miandji’den YAPAY ZEKA KİTABI. Yazarın özellikle gençleri hedefleyerek titizlikle hazırladığı bu kitap, yapay zekânın tarihine ve felsefesine kısa bir giriş niteliği taşımasının yanında yapay zekâyla ilgili müfredat ve eğitim önerilerini, yapay zekânın hayatımıza, tarımdan şehirciliğe, tıptan tekstile, sanattan ticarete farklı alanlara getireceği yenilikleri, elliye yakın mesleğe etkisini ve kapsamlı bir yapay zekâ sözlüğünü de içeriyor. 264 SAYFA.
(BİLGİ YAYINEVİ)