
TESK Yönetim Kurulu Üyesi, Adana ESOB ve Adana Taksici, Kamyoncu, Kamyonetçi, Nakliyece ve Nakliyat Komisyoncuları (TKKNNKE) Esnaf Odası Başkanı Kazım Barışık, geçimini şoförlük yaparak kazanan kamyoncu ve otobüsçülerin direksiyona geçebilmeleri için ihtiyaç duydukları, Mesleki Yeterlilik (SRC) belgesi alması gerektiğini bildirdi.
Birlik Başkanı Barışık, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Genel Başkanı Fevzi Apaydın’ın da, SRC İmtihanı’nda sorulan soruların ağır olmasından şikâyetçi olduğuna dikkat çekerek, büyük bir çoğunluğu ilk ve ortaokul mezunu olan şoförlerin bu soruları cevaplamakta zorlandıklarını belirtti.
Yurtiçi ve Uluslararası Taşımacılık yapan otobüs ve kamyon sürücülerine, 2003 yılında Mesleki Yeterlilik (SRC) belgesi alma zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Barışık şunları söyledi:
” Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapanlar SRC 1, Yurt İçi Yolcu Taşımacılığı Yapanlara SRC 2, Uluslararası Eşya-Kargo taşımacılığı yapanlar SRC 3, Yurtiçi Eşya – Kargo taşımacılığı yapanlar SRC 4 belgesini almak için sınava giriyor.
Şoförler belge almak için Ulaştırma Bakanlığı’nın yetkilendirdiği Türkiye’nin farklı illerindeki Mesleki Yeterlilik Eğitim Merkezleri’ne kayıt olup burada aldıkları eğitim sonrası sınava giriyorlar. Sınavdan geçerli puanı alamayan şoförlerin otobüs ve kamyon ile trafiğe çıkmaları yasak.
Şoförlerin toplam olarak 4 sınav hakkı bulunuyor. Sınavlarda motor, sürüş tekniği ve güvenliği ile ilgili soruların yanısıra Karayolu Taşıma Yasa ve Yönetmeliği, İlkyardım gibi farklı konularda sorular soruluyor. Uluslararası taşımacılık belge sınavında gümrük mevzuatıyla ilgili sorular yer alıyor”
Barışık, bugüne kadar yapılan sınavlar hakkında kendilerine gelen şikâyetler üzerine araştırma yapan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF)’un elde ettiği verilere göre, İlköğretim mezunu şoförlerin yüzde 31’i, lise mezunu şoförlerin yüzde 36’sı, üniversite mezunu şoförlerin ise yüzde 59’unun sınavlardan geçer not aldıklarının belirlendiğine dikkat çekerek, “Genel başarı ortalaması ise yüzde 30’da kaldığı ortaya çıkan araştırmada geçtiğimiz 2013 yılı Eylül ayında yapılan sınavda ise SRC 1’de şoförlerin yüzde 19,1’i, SRC 2’de yüzde 34,7’si, SRC 3’de yüzde 14,9’u, SRC 4’te ise yüzde 14.11’i başarı gösterebilmiş”dedi.
Ağırlıklı olarak ilk ve orta dereceli okul mezunu olan şoförlere sınavlarda sorulan soruların eğitimlerine göre ağır olduğunu belirten Barışık, bu kişilerin hepsinin araçları kullanmak için gerekli ehliyetlerinin bulunduğunu belirterek, Mesleki Yeterlilikte ikinci bir belge istenmesinin ise bu işi yaparak geçimini sağlayan insanlar açısından oldukça zorlayıcı olduğunu söyledi.
Barışık, “Sınavlara giren 100 kişiden 70’inin başarısız olduğu böyle bir sınav sisteminde bunun suçu, sadece sınava girenlerde aranmamalıdır. Soruların, sınava girecek grupların eğitim ve kültür seviyeleri göz önüne alınarak hazırlanması daha makul olacaktır. Ağır vasıta kullanma ehliyetleri verilen bu insanlar, hayatlarını bu işe vakfetmiş ve ekmeklerini bu işten kazanmaktadırlar. Sıkıntının devamı, hem esnafımızı hem sektörü mağdur eder. Çünkü, SRC belgesiz şoför çalıştırmanın yüksek para cezaları var. Belgesi olmayanları çalıştıramadıkları için taşımacılık firmaları da şoför bulmakta zorlanıyor. Yetkililerimizin, konuyu acilen masaya yatırıp, alternatif çözümler üretmelerini bekliyoruz” diye konuştu.