DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

“KADINLARIN YÜZDE 50’Sİ MOBBİNG MAĞDURU”

Yayınlanma Tarihi :
“KADINLARIN YÜZDE 50’Sİ MOBBİNG MAĞDURU”

chp_li_kadinlar_siddete_karsi_yurudu1CHP İl Kadın Kolları Başkanı ve Adana Büyükşehir Beldiye Başkan Aday Adayı Av. Rukiye Çinkılıç, CHP’li kadınlar ve erkeklerle birlikte kadına yönelik şidete yürüyüş ve basın açıklamasıyla sert tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve İl Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük artış olduğunu, öldürülen kadın sayısının 2012 yılında 165 iken 2013’ün ilk 10 ayında bu sayının 168’e çıktığını belirtti.
25 Kasım ‘Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle CHP İl Binası önünde toplanan CHP’li kadınlar İsmet İnönü Parkı’na kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında ‘Kadına Uzanan Eller Kırılsın’, ‘Kadınlı erkekli buradayız’ sloganları atıldı.
İnönü Parkı’nda CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Akif Kemal Akay, CHP Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı Soner Anafarta, CHP Çukurova Belediye Başkan Aday Adayı Yasemin Yılmaz, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Nurlu Erkan ve çok sayıda CHP’li kadının yanı sıra erkeklerin de destek verdiği basın açıklaması okundu.
Açıklamayı okuyan Av. Rukiye Çinkılıç, Türkiye’de evli kadın nüfusunun yüzde 39’unun fiziksel şiddete, yüzde 15’inin cinsel şiddete, yüzde 44’ünün duygusal istismara maruz kaldığını vurguladı. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğunun korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmadığını, öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürüldüğünü kaydeden Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı ve İl Kadın Kolları Başkanı Av. Çinkılıç, şunları söyledi:
“Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitmiştir. Bu rakamlar sık sık tekrarlanan kadına yönelik şiddete sıfır tolerans gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yetiyor. Kadınlar, kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor.  Biz kadınlar değişik biçimlerde şiddete uğruyoruz. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında binbir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda şiddetin ilk hedefi de doğal olarak biz kadınlarız. Ülkemizde okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 83’ünü kadınlar oluştururken, kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeler birbiri ardına devreye sokulmaktadır. Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29 iken ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127. Sıradalar. Kadınlar kayıt dışı olarak istihdam edilmek istenmekte ve sigortasız, güvencesiz işlerde çalıştırılmaktadır. Türkiye’de kadınlar ortalama olarak erkeklerden yüzde 20 oranında az ücret almaktadır ve çalışan kadınların yaklaşık yüzde ellisi mobbing mağdurudur.
Ülkemizde yüzde 97’si şiddet gören biz kadınlar, toplumsal cinsiyetin, erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı namus gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerin de sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimsiyor ve sosyal politikalarımızı bu doğrultuda ele alıyoruz. Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için ‘Böyle gelmiş böyle gider’ diyenlere karşı yeter artık diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz. Bizler, kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadelede, sevgiyi örgütlemek amacıyla ‘Kelebekler Özgürdür’ diyoruz. Kadınlar için özgürlük ve adalet CHP ile gelecek.”

YORUM YAP