Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, çalışan kesimde kadınların erkeklere oranla daha az olmasının fert başına milli gelirin düşmesine neden olduğunu belirterek, “Kadınlarımızı girişimciliğe teşvik ederek ekonomiye katkılarını yükseltmemiz gerekiyor. Girişimcilik eğitimleri tüm kadınların değerlendirmesi gereken son derece önemli bir fırsattır” diye konuştu.
Adana Ticaret Odası ve İş Kadınları Derneği’nin (İŞKAD) yürüttüğü, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, “Adanalı Kadınlar Mesleki ve Girişimcilik Eğitimi Alıyor, Kadın Girişimciler Kurumsallaşıyor” Projesi’nin ilk etabı başladı. Toplamda 250 kadına uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmesi planlanan eğitimin açılış töreninde konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, kadınların ekonomideki paylarının daha da artırılması gerektiğini söyledi.
Kadınların meslek edindirme ve girişimcilik programları yoluyla iş yaşamına ve bölge ekonomisine katkılarının artırılması amacıyla KOSGEB destekli uygulamalı girişimcilik eğitimi verileceğini ifade eden Menevşe, “Eğitime katılıp sertifika almaya hak kazanan katılımcıların iş planları, KOSGEB tarafından onaylandığı takdirde, KOSGEB’in 27 bin TL’si hibe ve 70 bin TL’si kredi olan yeni girişimci desteklerinden faydalanabileceklerdir” dedi.
Proje kapsamında mikro işletme sahibi kadınlara eğitim ve danışmanlık hizmeti de sunulacağına dikkat çeken Menevşe şöyle konuştu:
“Kadın girişimcilerin işletmelerini geliştirmelerini ve büyütmelerini sağlamak amacıyla 21 Ekim-18 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenecek olan bu eğitim kapsamında, mikro işletme sahibi 100 kadın girişimciye; toplam dört grupta 32’şer saatlik çalışma mevzuatı, iş planı hazırlama, piyasa araştırması, kalite, iletişim ve kurumsallaşma alanlarında eğitimler verilecektir. Eğitimi tamamlayan kadın girişimcilere 3 ay boyunca her ay 2 saat ücretsiz danışmanlık hizmeti verilecektir. Ayrıca; istihdam olanağını artırmayı hedefleyen ve 15’er kişilik sınıflarda toplam 90 kadın için tasarlanan CAD, Photoshop ve Bilgisayarlı Tasarım Eğitimleri, 8 Ekim 2013 – 21 Ocak 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. CAD, grafik, teknik resim, Autocad, photoshop gibi yazılımlar günümüzde mühendislerin, teknikerlerin, meslek lisesi mezunlarının, reklamcıların, fotoğrafçıların mutlaka bilmeleri gereken teknik programlardır. Proje kapsamında ücretsiz olarak sağlanacak bu eğitimlerle; mesleki formasyon kazandırılması ve kişilerin iş bulma olanaklarının artırılması hedeflenmiştir. Adana Ticaret Odası olarak, kuracakları işletmeler ile bölge iş dünyasını temsil edecek kadın girişimcilerimizi bünyemizde barındırmakla kalmıyor; işletmelerini sağlam temeller üzerine inşa etmeleri için, ücretsiz düzenlenecek bu eğitimlere katılmaya davet ediyoruz.”
Törende söz alan Meclis üyemiz ve Ziraat Bankası Adana Şube Müdürü Uğuray Kavas da kadın girişimcilere yönelik özel kredilerle ilgili bilgi verdi. Kavas, “Avrupa Topluluğu’nun rekabetçilik ve yenilikçilik çerçeve programı altında sağlanan destek kapsamında, Ziraat Bankası KOBİ’lere yeni finansman imkanları sunuyor. KOBİ’ler, ek maddi teminat vermeden cazip faiz oranlarıyla maddi duran varlık finansmanı ve işletme sermayesi ihtiyacını karşılama imkanı buluyor. Söz konusu destek kapsamında, özellikle kadın girişimcilere yönelik daha düşük faiz oranları ve esnek vade seçenekleriyle ilk kez işini kuran veya işini büyütmek isteyen girişimcilere 50 bin TL.’ye kadar nakdi kredi imkanı sunulmaktadır. Üstelik şahıs firmalarında ek herhangi bir teminat alınmamaktadır” dedi.