Çukurova Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurul Başkanı Ayten Dolançay, “Kadın” olmanın zor zanaat olduğu bu ülkede hayatın nesnesi değil öznesi olduklarını söyledi.
Çukurova Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ayten Dolançay ve üyeler Sibel Özgümüş,Fatma Dinigüzel,Tülay Bilir ile Aylin Dikici 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptıkları açıklamada, Türkiye’de kadınların özgürlük ve eşitlik, demokratikleşme, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya mücadelesinden, bağımsız olmadığını, kadınların toplumsal mücadeleleri hem feodal yapıya hem de devletin uyguladığı yasalara karşı olduğunu ifade etti. Kadının, toplumumuzun üretken ve fedakâr bireyleri olmasına karşın hak ettiği yerde bulunmadığına dikkat çeken Dolançay, toplumsal baskılar da göz önüne alındığında kadınların sevgi ve saygıdan da yoksun olduğunu öne sürdü. Dolançay şöyle konuştu:
“Bir yandan kadın olmaktan kaynaklı hamilelik, çocuk bakımı, eğitim, sağlık, beslenme ve kreş sorunları ile ilgilenmekte, diğer yandan işsizlik, yoksulluk ve pahalılıkla çırpınmaktadır.
KADIN SÖZCÜĞÜNDEN RAHATSIZLIK DUYULUYOR
Yasalar karşısında eşitlikten söz ederken, uygulamalarda bunun gerçek olmadığını görüyoruz. Kadınların yönetim ve karar mekanizmalarında söz sahibi olabilmeleri için siyasal partilerin tüzüklerinde cinsiyet kotalarının olmasına karşın, uygulanmamakta veya istismar edilmektedir. Ne yazık ki siyaset, kadınların yok sayıldığı, erkeklerin ise güç ve rant alanına dönüştürüldüğünü meydanlar haline gelmiştir.
Yine yaslarda “KADIN” sözcüğünden rahatsızlık duyulmaktadır. İçerisinde kadın sözcüğü geçen kurumlar başka isim altında değiştirilmektedir.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2010 raporuna göre Türkiye’de kadınların yüzde 19,6’sı, erkeklerin ise yüzde 4’ü okuma yazma bilmiyor. Üstelik 4+4+4 Eğitim Sistemi ile de, geleceğin kadınları eğitimden uzaklaştırılarak ,”Çocuk evliliklerinin” kolaylaştırıldığı, resmi pedofilinin meşrulaştırıldığı, çocuk gelinler ve çocuk işçilerin önü açılmıştır. Küçücük bedenlerde büyüyen kadınlar yaratılmakta ve rant elde edilmektedir. Başkalarının taşıyamadığı değerlerini taşıyan, bedelini de kendisinin ödediği küçücük kadınlarımız.
ŞİDDET TOPLUMSALLLAŞIYOR
Kadına şiddetin giderek tırmandığı günümüzde, eğitimli ya da eğitimsiz yörelerimizde bile “Şiddetin” toplumsallaştığını görüyoruz. Bunun önlenmesi için mevcut yasaların yetmediğini, devletin sosyalleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini görüyoruz. Hükümet, Barolar, siyasal partiler, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşları kadın örgütleri ile birlikte hareket etmek zorundadır. Kadına yönelik şiddet kadar evrensel olan çok az şey var aslında. Bu anlamda kadının insan hakları hem dünyada hem de Türkiye’de öncelikli gündem olmak zorunda.
Biz kadınlar olarak, kaç çocuk doğuracağımıza, kürtaj yapıp yaptırmayacağımıza hükümetlerin karar veremeyeceğini söylemek istiyoruz. Biz ayrıcalıklı haklara sahip olmak değil, insan olduğumuz için doğuştan gelen Anayasa karşısında, her yerde ve herkes için geçerli haklarımızı istiyoruz.
Dün olduğu gibi, bugün de eşitlik için, bağımsızlık için, politik haksızlıkların ortadan kalkması için mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.
KADIN ÖZGÜRLEŞTİKÇE GÜZELDİR
“Kadın” olmanın zor zanaat olduğu bu ülkede hayatın nesnesi değil öznesiyiz diyoruz.
Kadının özgürleşmeden toplum özgürleşemez. Ve özgürleşen her şeyde olduğu gibi “Kadın Özgürleştikçe Güzeldir” diyoruz…
Bizden önce bu mücadeleyi veren kadınlarımızı unutmadan, İnsanlığa duyduğumuz sevginin hiç azalmaması dileğiyle, yaşamın ta kendisi olan kadınlarımızın ‘’ 8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.”