Türkiye Kadın Muhtarlar Çalıştayı Adana’da KADER organizasyonuyla yapıldı…
Türkiye Kadın Muhtarlar Çalıştayı, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Adana Şubesi’nin organizasyonuyla Büyük Sürmeli Oteli’nde yapıldı. Adana’dan ve Türkiye’nin bir çok noktasından 95 kadın muhtarın katıldığı çalıştayın açılış konuşmasını KADER Adana Şube Başkanı Hanife Kücükyılmaz yaptı. Birbirinden etkili konuşmaların yapıldığı çalıştayda, “Kadın kadının kurdu değil yurdu olmalı” diyen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Dilek Tez, Atatürk’e minnettarlıklarını iletti.
KADIN MUHTAR ORANI YÜZDE 1
Çalışma hayatında, karar alma mekanizmalarında ve iş ortamında kadın ve erkeğin eşit oranda temsil edilmesini hedeflediklerini anlatan Küçükyılmaz çarpıcı istatistikler verdi. Türkiye’de 50 bin 192 muhtar bulunduğunu, kadın muhtar sayısının ise 600 civarında olduğunu belirten Küçükyılmaz, yüzde bire karşılık gelen bu sayının yetersiz olduğunu kaydetti.
Çalıştayda kadın muhtarların sorunlarının ve çözüm önerilerinin ortaya konulacağını belirten Küçükyılmaz, katılımcılara teşekkür etti.
KATILIM YOĞUN OLDU
Çalıştayın açılışına Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Milletvekili Fatma Gül Demet Sarı, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, çeşitli belediyelerin ve siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar ve konuklar katıldı.
KADIN KADININ KURDU DEĞİL YURDU OLMALI
Daha sonra söz alan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez de, “En büyük minnettarlığımız, kadına bir çok modern ülkeden önce seçme ve seçilme hakkını veren Mustafa Kemal Atatürk’edir. Kadın kadının kurdu değil, kadın kadının yurdu olmalı, desteği olmalı” diyerek düşüncelerini açıkladı.
KADIN TEMSİLİ KONUSUNDA KÖTÜ DURUMDAYIZ
ÇÜ İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, kadının 3 temel yoksunluğunun bulunduğunu bildirdi ve bunların; ekonomik, sosyal ve temsil alanlarında olduğunu anlattı. Güneş, söz konusu yoksunlukların toplumun gelişimini yavaşlattığını söyledi. Türkiye’de 8 ilde kadın muhtar bulunmadığını, 40’ı aşkın şehirde ise kadın milletvekili olmadığını açıklayan Güneş, dünyada kadın temsili konusunda Türkiye’nin145 ülke arasında, 130’lu sıralarda bulunduğunu ifade etti. Bu tabloların değişmesi gerektiğini vurgulayan Güneş, “Kadın temsilinde dünyadaki oran yüzde 22. Bu oran yerel yönetimler ele alındığında yüzde 13. Ortak kaderimizi değiştirmek için buradayız. Bu çalıştayın sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.
KADINLARI YÜZ YIL ÖNCE BİREY SAYAN ÖNDERE SAHİBİZ
Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise şunları söyledi: “Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınları birey sayması ve ona uygun kanunlar çıkarması sonucu bugün bu toplantıyı düzenleyebiliyoruz. Kadını ve erkeği eşit sayan büyük önderimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. Kız çocuklarımızın eğitimden yoksun bırakılması sorunları büyütüyor. KADER bu konularda çok önemli çalışmalar yapıyor. Bakın Suudi Arabistan’da kadının araç kullanması, sinemaya gidebilmesi yeni yeni dile getirilebiliyorken, Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin ilk yıllarında kadınımıza seçme ve seçilme hakkı verdi. Bunun değerini iyi bilmeliyiz.”
KADIN MUHTARLARIN SORUMLULUĞU İKİ KAT FAZLA
Çalıştaya geçilmeden önce son olarak söz alan Adana Milletvekili Fatma Gül Demet Sarı, seçimle gelen muhtarların önemli görev ve sorumluluk üstlendiğini belirtirken, kadın muhtarların sorumluluğunun ise iki kat fazla olduğunu açıkladı. Sarı, kadın muhtarların mahalledeki kadının sesi olduğunu söyleyerek, çalıştayın başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
Çalıştaya katılamayan çok sayıda isim mesajla desteklerini bildirirken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da çiçek göndererek, başarı dileğinde bulundu.